Теми статей
Обрати теми

ФОП, який має медичну ліцензію, може використовувати працю інших медпрацівників

Редакція БР
Відповідь на запитання

Були лікарі земські,
тепер будуть ПриПЄПські

ФОП, який має медичну ліцензію,
може використовувати працю інших медпрацівників

Чи може приватний підприємець, який має ліцензію на здійснення медичної практики, використовувати працю інших медичних працівників, які не мають відповідної ліцензії МОЗ?

У «Бухгалтері» № 33’2009 на с. 48 містилася інформація про те, що МОЗ виступає проти наймання підприємцем «безліцензійних» медпрацівників.

Справді, в «Бухгалтері» № 33’2009 на с. 48 ми відповідали на аналогічне запитання. При цьому наводили думку МОЗ стосовно цього, викладену в листах від 16.11.2007 р. № 21.40.41-10-58/3027 та від 15.05.2008 р. № 21-30-33-24/288. У них, зокрема, роз’яснювалося, що ліцензія на здійснення господарської діяльності фізичної особи з медичної практики за конкретною лікарською спеціальністю є дозвільним документом індивідуального характеру. На думку МОЗ, така ліцензія надає право здійснювати медпрактику тільки ліцензіату*, і робота за цією ліцензією інших лікарів розцінюється як передання ліцензії іншим особам**.

Як пояснювало тоді МОЗ, для здійснення госпдіяльності із залученням інших лікарів треба отримати ліцензію на юридичну особу на медичну практику з певних лікарських спеціальностей.

Виходило, що медпрацівники можуть реалізовувати своє право на працю або під юридичним дахом, або на підставі індивідуальної ліцензії без використання інших медпрацівників.

Ми вважали підхід МОЗ досить сумнівним, зазначаючи, що йдеться не про передання ліцензії іншій особі, а про використання найманої праці особою, яка має ліцензію. Адже немає ніякої різниці, хто використовує найману працю — юридична особа чи фізособа-підприємець. Головне, щоб найманий працівник мав право здійснювати медичну діяльність.

Нагадаємо, що на момент написання тієї статті діяли Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджені спільним наказом Держпідприємництва і МОЗ від 16.02.2001 р. № 38/63, у яких нічого не йшлося про право наймання медперсоналу за трудовим договором підприємцем, який отримав ліцензію на медпрактику. Не дивно, що контролюючі органи вибрали «заборонний» варіант вирішення питання про наймання медперсоналу підприємцем.

Однак з 28.02.2011 р. почали діяти нові Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики (затверджені наказом МОЗ від 02.02.2011 р. № 49), пунктом 2.5 яких установлено:

«Фізична особа — підприємець має право наймати на роботу лікарів з вищою медичною освітою та молодших спеціалістів з медичною освітою згідно із законодавством».

Тому зараз підприємець, який має медліцензію (зокрема — ПриПЄП), може на законних підставах наймати на роботу (тобто з оформленням трудового договору) медичних працівників із відповідною освітою.

ААлла Погребняк

 

* Згідно зі ст. 1 Закону від 01.06.2000 р. № 1775-III «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», зі змінами,

«ліцензіат — суб’єкт господарювання, який одержав ліцензію на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню».

** Що є підставою для її анулювання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі