Теми статей
Обрати теми

ПДВ із перевищення звичайної ціни над фактичною включається до складу інших витрат господарської діяльності

Редакція БР
Лист від 07.05.2013 р. № 31-08410-07/23-1524/2/1696

Користь від нарахування ПДВ — у тому,
що не нарахувати вийде ще дорожче

Загалом, суцільна вигода...

ПДВ із перевищення звичайної ціни над фактичною включається
до складу інших витрат господарської діяльності

Лист Міністерства фінансів України
від 07.05.2013 р. № 31-08410-07/23-1524/2/1696*

Міністерство фінансів України на Ваш лист <...> щодо бухгалтерського обліку податку на додану вартість повідомляє.

Відповідно до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, затвердженої наказом: Міністерства фінансів України від 01.07.97 р. № 141, суми податкових зобов’язань з податку на додану вартість відображаються платниками цього податку за кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками», аналітичний рахунок «Розрахунки за податком на додану вартість», у кореспонденції з дебетом субрахунку 643 «Податкові зобов’язання» у випадку перевищення звичайної ціни продажу товарів, робіт, послуг, необоротних активів над фактичною ціною.

Згідно з Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. № 73, зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками) за звітний період для цілей бухгалтерського обліку визнається витратами.

Отже, сума нарахованого податкового зобов’язання, яка збільшилася в результаті перевищення звичайної ціни продажу товарів, робіт, послуг, необоротних активів над фактичною ціною їх продажу, слід відносити до складу інших витрат поточного періоду. Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.1.1.99 р. № 291, зазначена операція відображається за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» та кредитом субрахунку 643 «Податкові зобов’язання».

Перший заступник Міністра А. Мярковський

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Відповідно до п. 2.1 Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 1 липня 1997 року № 141 (зі змінами та доповненнями), суми податкових зобов’язань з податку на додану вартість відображаються платниками цього податку за кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками», аналітичний рахунок «Розрахунки за податком на додану вартість» у кореспонденції з дебетом субрахунку 643 «Податкові зобов’язання» у разі перевищення звичайної ціни продажу товарів, робіт, послуг, необоротних активів над фактичною ціною.

Таким чином, ПДВ, нарахований із суми перевищення звичайної ціни продажу товарів, робіт, послуг, необоротних активів над фактичною ціною, буде відображено за дебетом рахунку 643. Дебетовий залишок цього рахунку відповідно до п. 35 П(С)БО 2 відображається в активі балансу.

Згідно зі статтею 1 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» активи — ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому.

Які саме економічні вигоди може принести підприємству актив, відображений за дебетом рахунку 643, як сума нарахованого до сплати ПДВ з перевищення звичайної ціни продажу товарів, робіт, послуг, необоротних активів над фактичною ціною?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі