Теми статей
Обрати теми

Заходи типу team buildings: нюанси податкового обліку

Редакція БР
Відповідь на запитання

Якщо дружний колектив замовля корпоратив

Заходи типу team buildings: нюанси податкового обліку

Чи можна віднести до складу витрат і до податкового кредиту оплату корпоративних заходів: колективні виїзди співробітників компанії разом із членами їхніх сімей за місто, заходи типу team buildings — боулінг, картинги, пейнтбол тощо?

За загальним правилом витрати на організацію та проведення корпоративних заходів для працівників у податковому обліку підприємства не відображаються. Приміром, згідно з п/п. 139.1.1 ПКУ до складу витрат не можуть бути включені витрати, не пов’язані зі здійсненням господарської діяльності, а саме: витрати на організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг і відпочинку.

Відповідно до п/п. 14.1.36 ПКУ під господарською діяльністю мається на увазі діяльність особи, пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, яка направлена на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

Отже, для цілей податкового обліку господарська діяльність платника податків має бути направлена на отримання доходу.

Аналогічної думки дотримуються й податкові органи під час проведення перевірок.

Виходячи з позиції податкового органу щодо включення до складу витрат видатків на організацію прийомів, презентацій, свят і фінансування особистих потреб фізичних осіб, яку сформульовано в ЄБПЗ (див. підкатегорію 102.07.22), можна зробити такий висновок: проведення замовником корпоративних заходів, у тому числі колективних виїздів усіх співробітників компанії разом із членами їхніх сімей за місто, а також заходів типу team buildings — боулінгу, картингів, пейнтболу і схожих заходів, направлених на згуртування колективу Замовника, складно обґрунтувати терміном «господарська діяльність». Крім того, оскільки зазначені витрати замовника не пов’язані з господарською діяльністю, то в нього немає права на податковий кредит за вхідним ПДВ у складі таких витрат (п. 198.3 ПКУ).

Отже, податковий орган в цілому заперечує відображення податкових витрат і податкового кредиту за операціями, пов’язаними з корпоративними і святковими заходами, а саме:

щодо права на податковий кредит:

— якщо організація святкових заходів із замовлення клієнтів не є основною господарською діяльністю платника податку, то суми ПДВ, сплачені у складі витрат на здійснення цих заходів, не включаються до складу податкового кредиту такого платника податку;

щодо права на витрати:

— якщо організація прийомів, презентацій та свят на замовлення і за рахунок інших осіб не є основною господарською діяльністю платника податку, видатки на проведення таких заходів не враховуються у складі витрат при визначенні оподатковуваного прибутку;

— якщо організація прийомів, презентацій і свят на замовлення та за рахунок інших осіб є основною господарською діяльністю платника податку, то видатки на проведення таких заходів (але, звісно, не для своїх працівників) можуть включатися до складу витрат за умови наявності належним чином оформлених первинних документів, а саме: наказу про проведення такого заходу, кошторису витрат, накладних на відпуск продукції, товарів зі складу, звіту про проведений захід тощо.

Таким чином, у разі проведення замовником корпоративних заходів, а саме: колективних виїздів усіх співробітників компанії разом із членами їхніх сімей за місто, заходів типу team buildings — боулінгу, картингів, пейнтболу та схожих заходів, він не має права на відображення сум оплати таких заходів у складі витрат. Такі оплати мають здійснюватися у податковому обліку замовником за рахунок прибутку.

 

Водночас замість безпосередньої оплати таких заходів підприємство може повестись розумніше і скористатися послугами приватного підприємця, який надавав би замовнику консультаційні послуги у сфері team buildings або HR (скорочення від англ. «Human resources», буквально — людські ресурси), тобто послуги, пов’язані з добором і оцінкою персоналу, а також іншими аспектами управління персоналом (мотивація працівників, підвищення рівня їх зацікавленості і лояльності, опитування та визначення рівня задоволеності персоналу, досягнення збалансованості між роботою та особистим життям).

Такі видатки можна кваліфікувати як адміністративні (див. п/п. 138.10.2«г» ПКУ).

Ну а виконавець уже від усього серця і без зайвого афішування запросив би членів команди на відповідні контрольні заходи (тестування, моделювання, тренінг тощо).

Ще один варіант залучити до цих заходів профспілкову організацію (тобто профінансувати team buildings через профспілку).

Нагадаємо, що відповідно до п/п. 138.10.6«б» ПКУ іншими витратами звичайної діяльності є суми коштів, перераховані роботодавцями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу, передбачені колективними договорами (угодами) відповідно до Закону «Про професійні спілки, їх правах та гарантії діяльності», у межах чотирьох відсотків оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік з урахуванням положень абзацу «а» п/п. 138.10.6 ПКУ.

Іванна Погребняк ,
 старший юрист ЮФ «ILF»,
 Костянтин Шелест

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі