Теми статей
Обрати теми

Що таке поповнення власних обігових коштів

Редакція БР
Лист від 18.04.2013 р. № 1530/5/99-99-19-03-02-16

Економію нулятам
ось куди треба дівати

Що таке поповнення власних обігових коштів

Лист Міністерства доходів і зборів України
від 18.04.2013 р. № 1530/5/99-99-19-03-02-16*

Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист <...> стосовно віднесення до складу обігових коштів підприємства суми авансів, перерахованих підрядникам для здійснення капітального будівництва, надісланий Міністерством фінансів України листом від 06.03.2013 р. № 31-08130-05-05-5/7237, і повідомляє.

Відповідно до п. 152.11 ст. 152 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) норми пункту 152.11 для платників податку, визначених пунктом 154.6 статті 154 цього Кодексу, застосовуються з урахуванням наступного: суми коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку нуль відсотків, спрямовуються на переоснащення матеріально-технічної бази, на повернення кредитів, використаних на вказані цілі, і сплату процентів за ними та/або поповнення власних обігових коштів.

Відповідно до п. 3 Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. № 73 (далі — П(С)БО 1), оборотні активи — гроші та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Грошові кошти (гроші) — готівка, кошти на рахунках у банках та депозити до запитання.

Грошові кошти (гроші) належать до оборотних активів та відображаються у розділі II «Оборотні активи» Балансу (форма № 1 «Звіт про фінансовий стан»).

Отже, вивільнені від оподаткування податком на прибуток кошти за рахунок використання ставки нуль відсотків можуть бути використані платником, зокрема, на поповнення коштів, за умови що такі кошти використовуються виключно при розрахунках за операціями, пов’язаними з діяльністю платника податку, прибуток від якої звільняється від оподаткування.

У разі якщо суми коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку нуль відсотків, використані не за цільовим призначенням, такі кошти зараховуються до бюджету в першому кварталі наступного звітного року (п. 152.11 ст. 152 Кодексу).

Заступник Міністра А. Ігнатов

Від редакції

От просто цікаво: ну звідки Мінісдохіз дізнався, що кошти, спрямовані на поповнення власних обігових коштів, повинні використовуватися виключно при розрахунках за операціями, пов’язаними зі «звільненою» діяльністю?

Невже кошти, використані на інші види діяльності платника, перестають бути його власними обіговими коштами?

Та й технічно — відстежити, як були використані кошти, не завжди можливо.

До того ж для цілей ст. 154.6 ПКУ ця відповідь звучить дивно — адже за ставкою 0% оподатковується прибуток від усіх видів діяльності платника. Тобто можна говорити, що в «нульовика» згідно з п. 154.6 будь-яка діяльність є звільненою від оподаткування.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Відповідно до п. 152.11 Податкового кодексу України платники податку на прибуток за нульовою ставкою можуть направляти кошти, не перераховані до бюджету, на поповнення власних обігових коштів. У зв’язку з цим виникають два таких запитання:

1. Як саме слід розраховувати показник власних обігових коштів?

2. Чи слід відносити до складу обігових коштів підприємства, зокрема, суми авансів, перерахованих підрядникам для здійснення капітального будівництва?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі