Теми статей
Обрати теми

Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті

Редакція БР
Роз'яснення

— Не мине і півроку...

...— ми продовжимо знов!

I

Прес-реліз офіційного інтернет-представництва
Національного банку України від 17.05.2013

Про зміну строків розрахунків
за операціями з експорту
та імпорту товарів і запровадження
обов’язкового продажу
надходжень в іноземній валюті

(витяг)

Правління Національного банку України 14 травня 2013 року прийняло постанови № 163 «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті» (далі — постанова № 163*) та № 164 «Про встановлення розміру обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті» (далі — постанова № 164)**.

Постанови прийнято в межах повноважень Національного банку України, установлених статтею 387 Господарського кодексу України, статтями 7, 25, 44, 45, 56 Закону України «Про Національний банк України», статтями 1 та 2 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», розділами ІІ та ІІІ Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю».

Згідно з Постановою № 163 Національний банк України тимчасово, до 19 листопада 2013 року:

змінив строк розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, скоротивши його зі 180 до 90 календарних днів;***

запровадив вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами;

запровадив вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень із-за меж України в іноземній валюті на користь фізичних осіб (резидентів і нерезидентів) у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150 000 гривень за місяць.

Вимога щодо обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті поширюється на надходження в російських рублях та в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів.

Згідно з Постановою № 164 розмір надходжень в іноземній валюті у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів**** за зовнішньоекономічними договорами, що підлягають обов’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України, становить 50 процентів.

Як відзначила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олена Щербакова під час брифінгу, що відбувся в Національному банку України 17 травня 2013 року, вимоги щодо обов’язкового продажу частини експортної виручки та зменшення термінів розрахунків за експортно-імпортними операціями діяли упродовж останніх півроку і довели свою ефективність. З одного боку, вони сприяли ритмічності надходження іноземної валюти на ринок. З іншого — не пригнічували дію ринкових механізмів, адже ринковий обмінний курс, як і раніше, установлювався виключно на основі співвідношення попиту та пропозиції.

<...>

http://www.bank.gov.ua

 

* Див. с. 20–21 цього випуску.— Ред.

** Див. с. 21 цього випуску.— Ред.

*** Про нюанси обчислення 90-денного строку розрахунків за експортно-імпортними операціями — див. також лист ДПСУ від 17.12.2012 р. № 11673/0/71--12/22--3317 у «Бухгалтері» № 7’2013 на с. 7.— Ред.

**** Тут під «товарами» слід розуміти також і «роботи/послуги», про що — див. наш коментар у «Бухгалтері» № 45’2012 на с. 13.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі