Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати заробітної плати із прив’язкою до іноземної валюти

Редакція БР
Відповідь на запитання

Запах євро — запах Європи

Щодо виплати заробітної плати із прив’язкою до іноземної валюти

Чи може українська компанія (зі 100% іноземних інвестицій) установити розмір заробітної плати працівників-резидентів в іноземній валюті, а виплачувати її у гривневому еквіваленті?

За загальним правилом заробітна плата в Україні виплачується у національній грошовій одиниці України, тобто в гривні (див. ст. 23 Закону «Про оплату праці» у «Бухгалтері» № 35’2012 на с. 4т , ст. 3 Декрету КМУ «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» у № 8’2012 на с. 4т , ст. 4 Указу Президента України «Про грошову реформу в Україні»).

Виплата заробітної плати в іноземній валюті може здійснюватися тільки працівникам-нерезидентам, які працюють в Україні на підставі дозволу на використання праці іноземця в Україні та трудового договору (див. п. 5.1 Правил використання готівкової іноземної валюти на території України, п. 5.4 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах у «Бухгалтері» № 8’2012 на с. 23т і № 7’2006 на с. 15т відповідно).

Виплата заробітної плати працівникам-резидентам має здійснюватися тільки в гривні.

У свою чергу чинне законодавство України не забороняє роботодавцям установлювати розмір заробітної плати працівників в іноземній валюті. Цим трудове законодавство ліберально відрізняється, наприклад, від законодавства про ціноутворення. Приміром, у ч. 2 ст. 10 Закону «Про ціни і ціноутворення»* йдеться:

«Ціни на товари, які призначені для реалізації на внутрішньому ринку України, установлюються виключно у валюті України, якщо інше не передбачено міжнародними угодами, ратифікованими Україною, та постановами Кабінету Міністрів України».

Аналогічний обов’язок трудове законодавство (зокрема, законодавство про оплату праці) не містить. А ч. 1 ст. 19 Конституції України стверджує, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Отже, змушувати підприємство встановлювати заробітну плату в гривнях незаконно.

Більше того, враховуючи статус компанії як підприємства з іноземними інвестиціями, компанія має право визначити у статуті деякі особливості оплати праці своїх працівників (ст. 3 Кодексу законів про працю України).

Таким чином, компанії доцільно закріпити відповідні положення у статуті компанії (про порядок, розмір, форми виплати заробітної плати, у тому числі про застосування в алгоритмі встановлення розміру заробітної плати іноземної валюти).

Крім того, такі положення компанії необхідно відтворити у колективному договорі. Відповідно до чинного законодавства про працю в колективному договорі встановлюються форми та системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови введення та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат (див. ст. 15 Закону «Про оплату праці» у «Бухгалтері» № 35’2012 на с. 3т ).

У разі якщо колективний договір у компанії відсутній, ці питання компанія зобов’язана погодити з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), а в разі його відсутності — з іншим уповноваженим на представництво органом (див. там же).

У випадку встановлення прив’язки до валютного курсу слід зазначити, що податковий орган прив’язує виплату фізичній особі доходу, розмір якого виражено в іноземній валюті, до валютного курсу НБУ, що діє на момент нарахування таких доходів (п. 164.4 ПКУ). Але такий порядок у ситуації з оплатою праці можна розглядати тільки як один із можливих.

Таким чином, при закріпленні положень про розмір заробітної плати компанії можна прив’язати перерахунок іноземної валюти у гривневий еквівалент до валютного курсу НБУ, що діє на момент нарахування доходів. Водночас підприємство не позбавлене можливості обрати якийсь інший варіант. Головне — його зафіксувати.

Іванна Погребняк,
 старший юрист ЮФ «ILF»,
 Костянтин Шелест

 

* Див. ст. 10 цього Закону в «Бухгалтері» № 30’2012 на с. 33.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі