Теми статей
Обрати теми

Звільнення від кримінальної відповідальності здійснюється судом

Редакція БР
Лист від 23.04.2013 р. № 197-0-2-13/11

За всі тяжкі

                          невеликої тяжкості

I

Звільнення від кримінальної відповідальності здійснюється судом

Лист Міністерства юстиції України
від 23.04.2013 р. № 197-0-2-13/11*

Міністерство юстиції розглянуло Ваше звернення <...> щодо надання роз’яснення стосовно строків давності для звільнення від кримінальної відповідальності і в межах компетенції повідомляє таке.

Відповідно до положень статей 6, 19 Конституції України органи державної влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України. Органи державної влади, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Міністерство юстиції є центральним органом виконавчої влади, який діє відповідно до Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 395, організовує розгляд звернень громадян з питань, пов’язаних із діяльністю Мін’юсту України, його територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління, а також стосовно актів, які ним видаються.

Звертаємо увагу [на те], що статтею 59 Конституції України закріплено право кожного на правову допомогу. Для забезпечення права на надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах в Україні діє адвокатура.

Згідно із положеннями статті 19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокати, зокрема, надають правову інформацію, консультації і роз’яснення з правових питань.

Одночасно в порядку інформування зазначаємо, що відповідно до положень частини першої статті 212 Кримінального кодексу України (далі — КК України) за умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах, передбачено відповідальність у вигляді штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Згідно з положеннями частини другої статті 12 КК України злочином невеликої тяжкості є злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м’яке, покарання, за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки (пункт 1 частини першої статті 49 КК України).

Порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України (частина перша статті 1 Кримінального процесуального кодексу України (далі — КПК України)).

При цьому відповідно до положень частини першої статті 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Заступник Міністра — керівник апарату А. Сєдов

Від редакції

Мин’юст виявився набагато стриманішим за Держпідприємництво (його лист див. далі на с. 12–13) у відповіді на запитання щодо звільнення від кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків, але звернув увагу на важливий момент: будь-яке звільнення від кримінальної відповідальності здійснює суд..

 

* Наводимо запитання, відповіддю на які є цей лист:

«I. Які строки давності передбачено для притягнення до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків у значних розмірах (ч. 1 ст. 212 ККУ)?

Фахівці вважають, що згідно зі ст. 49 ККУ такий строк має становити два роки, тому що ухилення від сплати податків у значних розмірах вважається злочином невеликої тяжкості

ІІ. Чи означає це, що після закінчення двох років із дня, коли внаслідок тих чи інших дій посадової особи до бюджету не надійшло більше 1000 нмдг, але менше 3000 нмдг, до крімінальної відповідальності таку особу вже притягнуто бути не може?».

Нагадуємо, що для цілей КК як нмдг застосовується не традиційна сума 17 грн, а 573 грн.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі