Теми статей
Обрати теми

Чи можуть бухгалтер і касир підтвердити свою кваліфікацію результатами неформального професійного навчання

Редакція БР
Лист від 26.04.2013 р. №

Дебет — ліворуч,
кредит — праворуч!

Чи можуть бухгалтер і касир підтвердити свою кваліфікацію
результатами неформального професійного навчання

Лист Державного центру зайнятості
Міністерства соціальної політики України
від 26.04.2013 р. № ДЦ-06-2427/0/6-13*

Державний центр зайнятості за дорученням Голови правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття В. М. Коломійця розглянув Ваш лист <...> щодо надання інформації про підтвердження результатів неформального професійного навчання та повідомляє наступне.

З метою реалізації Закону України «Про зайнятість населення» щодо запровадження механізму підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями Мінсоцполітики розроблено проект Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання організації роботи із підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями», який погоджено центральними органами виконавчої влади та подано на розгляд Кабінету Міністрів України. Ознайомитись із змістом проекту Постанови Ви маєте можливість на офіційному сайті Мінсоцполітики України в розділі «Проекти та консультації з громадськістю».**

Відповідно до зазначеного проекту підтвердження результатів неформального професійного навчання здійснюватиметься за робітничими професіями, перелік яких затверджується Мінсоцполітики за погодженням з об’єднаннями роботодавців та профспілок на національному рівні.

Враховуючи, що відповідно до Національного класифікатора професій ДК 003:2010 професія «Бухгалтер» (код професії 3433) відноситься до розділу «фахівці», а не до робітничих професій, підтвердження результатів неформального професійного навчання за зазначеною професією не передбачено діючим законодавством. Професії «контролер-касир», «касир (в банку, «касир торговельного залу» відносяться до робітничих професій, тому у разі включення їх до переліку професій, за яким здійснюватиметься підтвердження результатів неформального професійного навчання, підтвердити відповідний рівень кваліфікації за цими професіями буде можливо.

Для забезпечення практичного впровадження проекту Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання організації роботи із підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями» Мінсоцполітики здійснюється розроблення нормативно-правових актів, зокрема Порядку кваліфікаційної атестації та присвоєння кваліфікації особам за робітничими професіями, які будуть затверджені після набрання чинності зазначеною Постановою Кабінету Міністрів України.

В. о. директора Г. Калішенко

Від редакції

Порядок підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями, затверджений Постановою КМУ від 15.05.2013 р. № 340 (див. с. 32–34 цього випуску), набере чинності через півроку після опублікування (тобто з 29.11.2013 р.), а питання вже виникли. Державний центр зайнятості Мінсоцполітики правильно роз’яснив, що відповідно до Національного класифікатора професій ДК 003:2010 професія «бухгалтер» належить до розділу «фахівці», а не до робітничих професій, тому «неформально» підтвердити недипломованому бухгалтеру свою кваліфікацію не вдасться.

Щодо підтвердження кваліфікації касирами, то вони належать до робітничих професій. Однак доти, доки Мінсоцполітики не затвердить перелік робітничих професій, які можна буде підтверджувати результатами неформального професійного навчання, відповісти на це запитання ствердно неможливо.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Відомо, що новою редакцією Закону України «Про зайнятість населення» передбачено норму [ч. 6 ст. 34, ч. 5 ст. 35] про сертифікацію знань <…>, якщо людина ніде не навчалася професії, а освоїла її у процесі трудової діяльності, знання отримала на практиці, але ці знання не підтверджені документом державного зразка, який свідчить, що вона закінчила певний навчальний заклад.

В країнах ЄС ця норма працює давно. Працівник звертається до певної комісії, виконує тестове завдання, підтверджує свій кваліфікаційний рівень і без тривалого навчання отримує сертифікат, що він є дійсно фахівцем із цієї професії. Виникають запитання:

Чи можлива згідно із зазначеним Законом сертифікація знань бухгалтера?

Чи можлива згідно із зазначеним Законом сертифікація знань касира?

В якому порядку та згідно з якими актами здійснюється така сертифікація знань бухгалтера та касира (якщо такі підзаконні акти не прийняті, то коли саме вони будуть видані)?».— Ред.

** Відповідний Порядок підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робочими професіями затверджений Постановою КМУ від 15.05.2013 р. № 340 і набере чинності через півроку після офіційного опублікування (див. 32–34 цього випуску).— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі