Теми статей
Обрати теми

Про дату виникнення доходу при оплаті за рахунок бюджетних коштів

Редакція БР
Лист від 21.03.2013 р. № 3272/5/15-14-16

— Самі зробили,
самі й платіть
                              податки!

(А то — «немає грошей, немає грошей»...)

Касовий метод для визнання доходів при розрахунках за бюджетні кошти — ПКУ не передбачений

Лист Державної податкової служби України
від 21.03.2013 р. № 3272/5/15-14-16

Про дату виникнення доходу
при оплаті за рахунок бюджетних коштів

(витяг)

<...>

Відповідно до п/п. 11.3.5 п. 11.3 ст. 11 Закону України від 28 грудня 1994 року № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон), який втратив чинність, датою збільшення валового доходу в разі продажу товарів (робіт, послуг) з оплатою за рахунок бюджетних коштів була дата надходження таких коштів на поточний рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якому іншому вигляді, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед таким бюджетом.

На відміну від зазначеного Закону, Податковий кодекс України (далі — Кодекс) не передбачає «касовий метод» для визнання доходів при розрахунках за бюджетні кошти, а [оподаткування] здійснюється за методами «нарахувань» та «співставлень», передбаченими відповідними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Згідно з п. 137.4 ст. 137 Кодексу датою отримання доходів, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, є звітний період, у якому такі доходи визнаються відповідно до цієї статті, незалежно від фактичного надходження коштів (метод «нарахувань»), визначений з урахуванням норм цього пункту та ст. 159 Кодексу.

Дохід від реалізації товарів визнається за датою переходу покупцеві права власності на такий товар.

Дохід від надання послуг та виконання робіт визнається за датою складення акта або іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг (п. 137.1 ст. 137 Кодексу).

Враховуючи викладене, доходи враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування в момент їх виникнення незалежно від сплати грошових коштів. Отже, непроплата грошових коштів Державною казначейською службою України не є підставою для ненарахування податкових зобов’язань з податку на прибуток.

<...>

В. о. Голови А. Ігнатов

Коментар від А. Погребняк

У коментованому листі ДПСУ підтвердила свою позицію щодо дати визнання доходу у випадках продажу товарів (робіт, послуг) з оплатою за рахунок бюджетних коштів, яку викладено в ЄБПЗ (підкатегорія 102.06.01):

«Оскільки норми ст. 137 ПКУ не передбачають окремого правила визнання доходів за операціями з реалізації товарів (робіт, послуг) з оплатою за рахунок бюджетних коштів, то дохід за такими операціями визнається на дату , визначену за п. 137.1 ст. 137 ПКУ».

Крім того, ДПСУ нагадала, що в Законі Про Прибуток була спеціальна норма — п/п. 11.3.5, згідно з якою передбачався так званий касовий метод відображення доходів при розрахунках за бюджетні кошти. Але в ПКУ якоїсь аналогічної норми немає, тому з 01.04.2011 р. доходи враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування у момент їх виникнення незалежно від сплати коштів. Під виняток потрапляють лише доходи підприємств житлово-комунального господарства, які відповідно до п. 13 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, до 01.01.2014 р., відображаються за касовим методом.

У ЄБПЗ (підкатегорія 102.06.01) роз’яснюється, що датою збільшення доходів ЖКГ-підприємств від надання житлово-комунальних послуг є дата надходження коштів від споживача на банківський рахунок або до каси платника податків, крім випадків, якщо таке надходження відбувається в рахунок погашення заборгованості за житлово-комунальні послуги, надані до дати набрання чинності розділом III ПКУ.

Звертаємо увагу на те, що при визначенні податкових зобов’язань із ПДВ, як і раніше, застосовується касовий метод у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів. Про це свідчить п. 187.7 ПКУ, відповідно до якого датою виникнення податкових зобов’язань при постачаннях з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата одержання відповідної компенсації в будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед бюджетом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі