Теми статей
Обрати теми

Чому мільярд проґавив?

Редакція БР
Лист від 13.02.2013 р. № 04/5/1-50

— Чому мільярд проґавив?
— ГРЗ
* було!

Лист Генеральної прокуратури України
від 13.02.2013 р. № 04/5/1-50вих-13**

ГПУ вивчено матеріали оперативно-розшукової справи (ОРС), яка знаходиться у провадженні УОВС ГУПМ ДПСУ. Вказану справу заведено 30.01.2012 р. заступником начальника 1 відділу УОВС ГУПМ ДПСУ з метою пошуку та фіксації даних про протиправні дії групи осіб у сфері оподаткування. Ведення ОРД*** у справі також було доручено групі оперативних працівників, у тому числі начальнику УОВС ГУПМ ДПСУ та ст. оперуповноваженому з ОВД 1 відділу Управління з ОВС ГУПМ ДПСУ.

Встановлено, що фігурантами ОРД упродовж 2011 ро-ку за допомогою ряду підконтрольних підприємств, які у переважній кількості мали ознаки «фіктивності», надавались послуги підприємствам-вигодонабувачам щодо штучного формування податкового кредиту, завищення валових витрат та конвертації безготівкових коштів у готівку, всього на загальну суму понад 1 млрд грн.

За наслідками проведених ОРЗ**** зібрано достатньо інформації, яка у сукупності свідчить про скоєне кримінальне правопорушення. Зокрема, протоколи про результати проведених ОРЗ, узагальнені матеріали ДКФМУ, відомості про проведення фінансових операцій, пов’язаних зі зняттям готівкових коштів з карткових рахунків на загальну суму 35 млн грн, результати податкових перевірок підприємств тощо.

Однак у матеріалах ОРД допущено тяганину, заходів щодо своєчасного використання зібраних матеріалів як приводів та підстав для початку досудового розслідування не вжито. У порушення вимог частини другої ст. 7 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» відповідальними працівниками оперативного підрозділу вказані матеріали до органу досудового розслідування не направлені.

Як наслідок, відповідні відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань дотепер не внесені, досудове розслідування не здійснюється, винні особи не встановлені та до відповідальності не притягнути, спричинені державі збитки не відшкодовані.

Порушення вимог Закону мали місце внаслідок безвідповідального відношення до виконання службових обов’язків працівниками УОВС ГУПМ ДПСУ, а тому вони заслуговують на дисциплінарне стягнення. З огляду на викладене, керуючись п/п. 3 та 9 частини третьої ст. 14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», ст. 30 Закону України «Про прокуратуру», вимагаю:

1. Провести перевірку у підвідомчому підрозділі з метою усунення виявлених порушень Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» під час ведення ОРС.

2. За наслідками перевірки вирішити питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності осіб, які допустили порушення вимог Закону.

Заступник начальника Головного управління О. Бондаренко

Від редакції

Винним податковим міліціонерам, що проґавили податкові махінації на 1 млрд грн, мабуть, теж ( див. с. 22 цього випуску) оголосять догану.

 

* Російською ОРЗ.— Ред.

** Надіслано на адресу ГУПМ ДПСУ.— Ред.

*** Оперативно-розшукової діяльності (ОРД).— Ред.

**** Оперативно-розшукових заходів (ОРЗ).— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі