Теми статей
Обрати теми

Форма № 20-ОПП: запитання та відповіді

Редакція БР
Стаття

Веди* нашого часу

Форма № 20-ОПП: запитання та відповіді

* Так, це слово має з «повідомленням» спільний корінь (як і слова «відомості», «відати», «відьма»), значення якого — знання.

Слід зазначити, що без запитань, пов’язаних із формою № 20-ОПП, зараз уже не обходиться жоден семінар, оскільки вони залишаються одними з найбільш неоднозначних. У «Бухгалтері» № 1–2’2012 на с. 52–53 ми вже з’ясовували деякі нюанси подання форми № 20-ОПП, однак відтоді виникли нові нюанси, що стосуються цієї форми, тому вважаємо за необхідне повернутися до цієї теми й заодно представити позицію податкових органів щодо 20-ОППшної проблеми.

Насамперед нагадаємо, що відповідно до п. 63.3 ПКУ платники податків зобов’язані стати на облік в органах ДПС за основним місцем обліку, а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

При цьому п. 63.3 ПКУ, а також п. 8.1 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі — Порядок № 1588, див. його, зі змінами, у «Бухгалтері» № 1–2’2013 на с. 10–44), вимагає від платників повідомляти про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, органи ДПС за місцезнаходженням таких об’єктів (за основним і неосновним місцем обліку).

Здійснюється таке повідомлення шляхом подання «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність» за формою № 20-ОПП (див. додаток 11 до Порядку № 1588 у «Бухгалтері» № 7’2012 на с. 46т–47т ).

Про які об’єкти оподаткування йдеться у ф. № 20-ОПП

Щодо цього у п. 8.2 Порядку № 1588 йдеться таке:

«Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі — об’єкти оподаткування), є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідними розділами Податкового кодексу України».

При цьому самі податківці, відповідаючи на запитання в ЄБПЗ (підкатегорія 119.05), які типи об’єктів зазначаються у повідомленні за ф. № 20-ОПП, порадили користуватися Рекомендованим довідником типів об’єктів оподаткування (п. 8.7 Порядку № 1588). Він оприлюднюється на офіційному веб-сайті Міндоходів (www.minrd.gov.ua) у рубриці: «Довідники/Типи об’єктів оподаткування» або розміщується на інформаційних стендах в органах ДПС.

У «Бухгалтері» № 1–2’2012 на с. 52 ми звертали увагу на те, що цей Довідник має виключно рекомендаційний характер і не є нормативно-правовим документом. Тому платники податків можуть до нього звертатися, тим більше що в самій формі № 20-ОПП при визначенні типу об’єкта оподаткування наведено посилання на цей Довідник.

Однак, на наш погляд, не буде порушенням, якщо у ф. № 20-ОПП будуть зазначені типи об’єктів без прив’язки до Довідника.** До речі, до нього входить дуже багато позицій, наприклад, такі об’єкти: пункт обміну валют, автомобіль, кіоск, лоток, АЗС, архів, база оптова, бар, буфет, бухгалтерія, цех, відділ, готель, земельна ділянка, виносна і виїзна торгівля, гараж, кар’єр, торговельне місце, магазин, оптовий склад, офіс, пункт послуг, склад тощо.

** У ЄБПЗ (підкатегорія 119.05) роз’яснюється, що в разі відсутності типу об’єкта оподаткування в зазначеному Довіднику платник податків визначає його самостійно.

Щодо таких об’єктів оподаткування, як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг), то фахівці ДПСУ в ЄБПЗ (підкатегорія 119.05) роз’яснили, що інформація про них відображається у відповідній податковій звітності платника податків (податкові декларації з податку на прибуток, ПДВ, податковий розрахунок за ф. № 1ДФ тощо), тому про такі об’єкти не треба повідомляти в повідомленні за ф. № 20-ОПП.

Чи повинні подавати ф. № 20-ОПП фізособи-підприємці

Повідомлення за ф. № 20-ОПП повинні подавати всі платники податків, як юридичні особи, так і фізособи-підприємці у разі наявності, виникнення, зміни об’єкта оподаткування. У листі ДПСУ від 21.03.2013 р. № 1684/Н/18-3114 (див. «Бухгалтер» № 15’2013, с. 8) роз’яснюється, що повідомлення за ф. № 20-ОПП повинні подавати всі платники податків — як юрособи, так і фізособи-підприємці незалежно від обраної ними системи оподаткування.

У ЄБПЗ (підкатегорія 119.05) міститься відповідь на запитання: чи є об’єктом оподаткування (об’єктом, пов’язаним з оподаткуванням) рухоме та/або нерухоме майно ФОПа, яке використовується ним у господарській діяльності. Глибокодумні посилання на Конституцію України, Цивільний, Господарський і Податковий кодекси, Порядок № 1588 дозволили податківцям дійти висновку, що об’єктом оподаткування ФОПа, який використовує в господарській діяльності власне нерухоме або рухоме майно, є дохід, одержуваний ним від використання цього майна.

До речі, у самій шапці ф. № 20-ОПП зазначено види платників податків, які подають цю форму: в ній зазначено як юросіб, так і самозайнятих фізичних осіб.

Чи можна подавати ф. № 20-ОПП в електронному вигляді та поштою

Оскільки форма № 20-ОПП не є податковою декларацією, приписи ПКУ щодо електронної звітності на неї не поширюються. Фахівці ДПСУ в ЄБПЗ (підкатегорія 119.01) підтвердили, що можливість подання в електронному вигляді повідомлення за ф. № 20-ОПП не передбачено. А ось надіслати поштою ф. № 20-ОПП платник податків має право. У вищезгаданому листі від 21.03.2013 р. № 1684/Н/18-3114 податківці підтвердили це, зазначивши, що Порядком № 1588 не визначено спосіб подання повідомлення за ф. № 20-ОПП.

У яких випадках слід подавати ф. № 20-ОПП

Обов’язок з надання ф. № 20-ОПП сформульовано в Порядку № 1588 вельми неоднозначно.

Самою формою передбачено кілька випадків її подання. Кожному із цих випадків відповідає свій код ознаки подання інформації:

вперше (код ознаки подання інформації «1»);

про новий об’єкт (код ознаки — «2»);

про зміну відомостей про об’єкт (зміну типу, найменування, місцезнаходження тощо) — код ознаки «3»;

про зміну стану об’єкта (код ознаки — «4»). При цьому стан об’єкта передбачає такі стадії: будується/готується до введення в експлуатацію; експлуатується; тимчасово не експлуатується; здається в оренду; орендується; змінено місцезнаходження; не придатний до експлуатації; об’єкт відчужений/повернутий власнику; змінено призначення/перепрофілювання.

Тобто при первинному поданні у формі зазначають той стан, у якому перебуває об’єкт, а при зміні стану — той, у який об’єкт перейшов.

Якщо звернутися до Порядку № 1588, то з нього можна взяти відомості, у яких випадках треба подавати форму № 20-ОПП:

1) якщо у платника податків відбувається реєстрація, створення чи відкриття об’єкта оподаткування на території адміністративно-територіальної одиниці, де він не перебуває на обліку. Цей платник податків зобов’язаний стати на облік за неосновним місцем обліку в органі ДПС за місцезнаходженням такого об’єкта (п. 8.3 Порядку № 1588) і вже після цього подати повідомлення за ф. № 20-ОПП.

За роз’ясненнями з ЄБПЗ (підкатегорія 119.05), у цьому випадку подавати повідомлення за ф. № 20-ОПП або його копію до органу ДПС за основним місцем обліку не потрібно;

2) якщо змінюються відомості про об’єкт оподаткування, а саме: змінюється тип, найменування, місцезнаходження або стан об’єкта оподаткування (про це — див. вище).

Платник податків подає ф. № 20-ОПП із оновленою інформацією до органу ДПС за місцезнаходженням об’єкта, щодо якого відбулися зміни (п. 8.5 Порядку № 1588).

У які строки подається повідомлення за ф. № 20-ОПП

У п. 8.4 Порядку № 1588 передбачено, що повідомлення про об’єкти оподаткування подається протягом 10 робочих днів після його реєстрації, створення чи відкриття до органу ДПС за місцезнаходженням такого об’єкта.

В ЄБПЗ податківці роз’яснили, що, приміром, повідомлення має бути презентовано до органу ДПС протягом 10 робочих днів з дати оформлення договору купівлі-продажу, оренди або іншого документа на право володіння, користування або розпорядження об’єктом оподаткування.

Щодо строків подання ф. № 20-ОПП при зміні відомостей про об’єкт оподаткування або зміні його стану, то Порядком № 1588 вони не встановлені, отже, порушити їх платник податків не може.

До якого податкового органу подається ф. № 20-ОПП

Згідно з п. 8.1 Порядку № 1588 повідомлення за ф. № 20-ОПП подаються до органу ДПС за місцезнаходженням об’єктів оподаткування (за основним і неосновним місцем обліку) у порядку, встановленому розділом VIII цього Порядку.

На думку податківців, яку викладено в ЄБПЗ (підкатегорія 119.05), усі відокремлені підрозділи (філії, представництва юридичної особи, балансові, безбалансові) самостійно подають ф. № 20-ОПП до органу ДПС за місцезнаходженням об’єктів. При створенні відокремленого підрозділу юрособи, розташованого за межами України, повідомлення за ф. № 20-ОПП подається юрособам за основним місцем його обліку (абз. 2 п. 8.4 Порядку № 1588).

До речі, строк подання ф. № 20-ОПП у цьому випадку також обмежено 10 робочими днями після створення, реєстрації такого закордонпідрозділу.

Чи потрібно подавати інформацію про об’єкти, зареєстровані й відкриті до 01.01.2011 р.

У «Бухгалтері» № 1–2’2012 на с. 53 ми аналізували цю проблему й дійшли висновку, що не потрібно. На такій позиції залишаємося й зараз. Самі податківці в ЄБПЗ (підкатегорія 119.05) відповіли так:

«Таким чином, платник податків починаючи з 01.01.2011 р., тобто з дня набрання чинності ПКУ, зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, в тому числі які створені чи відкриті до 2011 року, органи державної податкової служби за місцезнаходженням таких об’єктів (за основним та неосновним місцем обліку)».

При цьому, підкреслюється в консультації, строк подання ф. № 20-ОПП за «старими» об’єктами чинним законодавством не передбачено. Більше того, за неподання ф. № 20-ОПП за об’єктами оподаткування, зареєстрованими (відкритими) до 01.01.2011 р., відповідальність не встановлено. Про це фахівці ДПСУ повідомили в ЄБПЗ (підкатегорія 119.11), пояснивши свій лібералізм тим, що в приписах ПКУ й у нормах Порядку № 1588 відсутня вимога подання повідомлення за ф. № 20-ОПП щодо таких об’єктів. А в листі від 30.04.2013 р. № 895/Т/99-99-18-06-05-14 (див. с. 18 цього випуску) Мінісдохіз роз’яснило, що положеннями ПКУ не передбачено строки подання ф. № 20-ОПП щодо об’єктів, зареєстрованих (відкритих) до 01.01.2011 р., тому штрафні санкції за несвоєчасне подання повідомлення не застосовуються.

Як самостійно виправити помилки у повідомленні за ф. № 20-ОПП

Оскільки Порядок № 1588 не встановлює механізм виправлення помилок у ф. № 20-ОПП, рекомендуємо скористатися роз’ясненнями ДПСУ, поданими в ЄБПЗ (підкатегорія 119.05):

якщо суб’єкт господарювання виявив помилку у ф. № 20-ОПП, він повинен подати повідомлення з виправленою інформацією про такі об’єкти оподаткування до органу ДПС за їхнім місцезнаходженням. При заповненні ф. № 20-ОПП із виправленою інформацією платник податків зазначає код ознаки подання інформації «3» (про зміну відомостей про об’єкт оподаткування). Таке повідомлення подається разом із супровідним листом, у якому зазначається факт виправлення помилок у відомостях про об’єкт оподаткування.

Чи потрібно подавати ф. № 20-ОПП при здаванні об’єкта в оренду

Загалом, при оренді основних засобів у деяких випадках форму № 20-ОПП необхідно подавати, оскільки передача об’єкта в оренду є зміною його стану, а для рухомого майна також може бути й зміною місцезнаходження майна. На це вказує й сама форма повідомлення, у якій названо такі стани, як «здається в оренду» й «орендується».

Нагадаємо, що раніше, коли діяв Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 979 (попередник Порядку № 1588), серед перелічених станів об’єкта оподаткування «орендні» не значилися. Тому такі зміни у ф. № 20-ОПП недвозначно свідчать про позицію контролюючих органів у цьому питанні.

Приміром, на думку начальника Управління реєстрації та обліку платників податків Департаменту інформатизації та обліку платників податків ДПСУ Н. Калєніченко, при передачі (одержанні) в оренду об’єктів основних засобів платники податків — як орендодавець, так і орендарзобов’язані подавати форму до органу ДПС за місцезнаходженням об’єкта оренди.*

* Див. «Баланс-Агро» № 1–2/2012.

Непрямо такий обов’язок випливає й із консультацій, розміщених в ЄБПЗ (підкатегорія 119.05), які присвячені порядку заповнення граф розділу 4 ф. № 20-ОПП юрособи, в тому числі й коли за місцезнаходженням такої юрособи не виникає обов’язку зі сплати податків.

Ми такої універсальності не поділяємо. У цьому випадку ми згодні з тими фахівцями, які посилаються на п. 8.2 Порядку № 1588, який пов’язує необхідність подання ф. № 20- ОПП із об’єктами,

«у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів».

Один лише факт укладення договору оренди, як, утім, і припинення орендних правовідносин, зобов’язання зі сплати податків і зборів не спричиняє і є звичайною господарською операцією. А ось якщо об’єкт, який передається / повертається з оренди, сам по собі вимагає інформування за ф. № 20-ОПП, то цілком логічно, що зміни його статусу, пов’язані з орендою, теж повинні підлягати такому обліку й контролю.

Як заповнити ф. № 20-ОПП

Умовно форму повідомлення можна розділити на дві частини: шапка, у якій суб’єкт господарювання вказує відомості про себе, і основна частина, що є таблицею, до якої вносяться відомості про об’єкти оподаткування. Зупинімося на ній детальніше.

Про те, що ф. № 20-ОПП можна подавати з однією із чотирьох ознак подання інформації і які вони бувають, ми вже говорили вище (див. розділ «У яких випадках слід подавати ф. № 20-ОПП»).

Графа «Тип об’єкта оподаткування», як зазначалося в розділі «Про які об’єкти оподаткування йдеться у ф. № 20-ОПП», заповнюється на підставі рекомендованого ДПСУ Довідника. Як зазначається в ЄБПЗ (підкатегорія 119.05), обираючи тип об’єкта, слід дотримуватися принципу «укрупнення інформації» про об’єкти і відображення призначення об’єкта. Якщо однотипні об’єкти оподаткування мають різне місцезнаходження, то в цій графі їх необхідно зазначати окремо.

Графа «Найменування об’єкта оподаткування» заповнюється в тому випадку, якщо об’єкт має найменування. Якщо на підприємстві є кілька однакових об’єктів, у яких відсутнє найменування, у графі можна вказати інвентарний номер об’єкта (ЄБПЗ, підкатегорія 119.05).

У графі «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» зазначається адреса, за якою розташований об’єкт чи здійснюється діяльність такого об’єкта (для нерухомого майна) або місцезнаходження / місце проживання платника податків (для рухомого майна).*

* ЄБПЗ, підкатегорія 119.05.

У назві графи «Стан об’єкта оподаткування» наведено перелік можливих варіантів її заповнення (про стани об’єктів — див. розділ «У яких випадках слід подавати ф. № 20-ОПП»).

У графі «РРО» зазначається кількість РРО, які перебувають на кожному об’єкті (за їх наявності).

У графі «Наявність патентів, ліцензій, дозволів» зазначаються назва документа, його реквізити і граничний термін дії.

Чи встановлено відповідальність за неподання ф. № 20-ОПП

У податківців сумнівів немає: за неподання ф. № 20-ОПП має наставати відповідальність за п. 117.1 ПКУ, відповідно до якого за неподання платником податків у строки й у випадках, які передбачені ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному органі ДПС, реєстрації змін місцезнаходження або внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік або для внесення змін, подання з помилками або в неповному обсязі, неподання відомостей про осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складання податкової звітності, згідно з вимогами, установленими ПКУ, може бути застосований штраф до самозайнятих осіб у розмірі 170 грн, до юросіб — у розмірі 510 грн.

Свою «штрафну» позицію податківці оприлюднили в ЄБПЗ (підкатегорія 119.11) і нещодавно підтвердили у вищезгаданому листі Мінісдохіза від 30.04.2013 р. № 895/Т/99-99-18-06-05-14 (виняток передбачено лише за неподання ф. № 20-ОПП за «старими» об’єктами, тобто зареєстрованими (відкритими) до 01.01.2011 р.).

Чесно кажучи, зазначену штрафну санкцію дещо притягнено за вуха.

Ми вважаємо, що із усього букета порушень, зазначених у п. 117 ПКУ, жодне не підходить під неподання або несвоєчасне подання ф. № 20-ОПП. Справа в тому, що ця форма не є документом, на підставі якого платника податків беруть на облік. Не вносять цією формою і зміни до облікових даних.

Крім того, ПКУ не встановлює строків подання ф. № 20-ОПП — їх закріплює п. 8.4 Порядку № 1588.

Тому, на наш погляд, законних підстав застосувати п. 117.1 ПКУ за неподання або несвоєчасне подання ф. № 20-ОПП немає. Тож ті суб’єкти господарювання, яких уже оштрафували, можуть оскаржити це рішення.

Алла Погребняк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі