Теми статей
Обрати теми

При складанні первинних документів Мінісдохіз вважає за доцільне застосовувати тільки державну мову

Редакція БР
Лист від 07.05.2013 р. № 1018/

— Мі ваш єзік ніхт розумійт!

При складанні первинних документів Мінісдохіз вважає
за доцільне застосовувати тільки державну мову

Лист Міністерства доходів і зборів України
від 07.05.2013 р. № 1018/Т/99-99-19-03-02-14*

Міністерство доходів і зборів розглянуло Ваше звернення <...> щодо ведення бухгалтерської документації та інших господарсько-правових документів і в межах компетенції повідомляє.

Статтею 10 Конституції України визнано українську мову державною. Законом України від 03.07.2012 р. № 5029-VI «Про засади державної мовної політики» (далі — Закон № 5029) передбачено, що державна мова — закріплена законодавством мова, вживання якої обов’язкове в органах державного управління та діловодства, установах та організаціях, на підприємствах, у державних закладах освіти, науки, культури, у сферах зв’язку та інформатики тощо (ст. 1). Разом з тим ч. 2 ст. 18 Закону № 5029 встановлено вільне використання державної мови, регіональної мови або мови меншин, інших мов в економічній і соціальній діяльності об’єднань громадян, приватних підприємств, установ та організацій, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб.

Частиною шостою статті 7 Закону № 5029 встановлено, що регіональна мова або мова меншини (мови) використовується на відповідній території України в роботі місцевих органів державної влади, органів Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, застосовується і вивчається в державних і комунальних навчальних закладах, а також використовується в інших сферах суспільного життя в межах і порядку, що визначаються цим Законом.

Статтею 4 Податкового кодексу України передбачено, що податкове законодавство України ґрунтується, зокрема, на принципах загальності оподаткування, рівності усіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації — забезпечення однакового підходу до всіх платників податків незалежно від соціальної, расової, національної, релігійної приналежності, тощо.

Проте первинні документи, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, інші документи, встановлені Податковим кодексом України, складені платником податків іншою, ніж державною, мовою можуть викликати незручності при обліку у контрагентів такого платника із інших регіонів України.

Враховуючи вищевикладене, Міністерство доходів і зборів України вважає за доцільне при складанні первинних документів, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами веден-ня бухгалтерського обліку, інших документів, встановлених Податковим кодексом України, застосовувати державну мову України.

Заступник Міністра А. Ігнатов

Від редакції

Утім, це вже хоч якась більш-менш чітка позиція щодо мови первинних документів.

Мінфін, нагадаємо, двічі просто ухилявся від відповіді на поставлене запитання (див. його листи від 07.11.2012 р. № 31--08410--07--10/26689 у «Бухгалтері» № 48’2012 на с. 38 та від 05.04.2013 р. № 31--08410--07--27/10841 у № 20’2013 на с. 8–9.

Нашу позицію щодо цього ми висловлювали у «Бухгалтері» № 42’2012 на с. 43.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

Чи є ризик невизнання контролюючими органами податкової документації та первинної бухгалтерської документації чи інших господарсько-правових документів, які ведуться російською мовою підприємством, розташованим в Криму? Чи є відмінності у вирішенні вказаного питання для Харківської області та м. Харкова?

Відповідно до чинного законодавства витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку.

Для бухгалтерського обліку господарських операцій відповідно до ст. 9 Закону України від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» підставою є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій.

Первинні документи повинні мати такі обов’язкові реквізити: назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Відповідно до ст. 10 Конституції України державною мовою є українська мова. Статтею 5 Закону України від 03.07.2012 р. № 5029-VI «Про засади державної мовної політики» (далі — Закон № 5029) закріплено, що державна мовна політика України базується на визнанні і всебічному розвитку української мови як державної та гарантуванні вільного розвитку регіональних мов або мов меншин, інших мов, а також права мовного самовизначення і мовних уподобань кожної людини. Принципи мовної політики, викладені у ст. 5 Закону № 5029, застосовуються до всіх регіональних мов або мов меншин України, які вживаються в межах її території.

У контексті Європейської хартії регіональних мов або мов меншин до регіональних мов або мов меншин України, до яких застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, віднесена, зокрема, й російська мова.

Відповідно до роз’яснень, наданих листом Мінфіну від 07.11.2012 р. № 31-08410-07-10/26689 щодо окремих питань ведення бухгалтерського обліку, порядок створення, прийняття і відображення підприємствами у бухгалтерському обліку первинних документів встановлено Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88, відповідно до п. 1.3 якого первинні документи, облікові регістри і бухгалтерська звітність повинні складатись українською мовою. Поряд з українською мовою може застосовуватися інша мова у порядку, визначеному законодавством.

У даному випадку під іншою мовою у порядку, визначеному законодавством, слід розуміти саме регіональну мову або мову меншин. Верховна Рада Криму прийняла першочергові заходи щодо виконання в автономії Закону № 5029 (відповідне рішення було прийняте 15 серпня 2012 року). Прийнятий документ надав російській мові статус регіональної. Рішення вводиться в дію з дня прийняття.

Отже, виходячи із вищезазначеного, підстав для визнання первинної бухгалтерської документації чи інших господарсько-правових документів такими, що не відповідають чинному законодавству у зв’язку з їх веденням російською мовою немає».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі