Теми статей
Обрати теми

Приблизний перелік адміністративних правопорушень у сфері бухгалтерського обліку

Редакція БР
Лист від 26.04.2013 р. № 31-08410-07-10/13557

В кого є якесь право,
 в того є й правопорушення

Приблизний перелік адміністративних правопорушень у сфері бухгалтерського обліку

Лист Міністерства фінансів України
від 26.04.2013 р. № 31-08410-07-10/13557*

Міністерство фінансів України за зверненням <...> щодо розгляду листа <...> щодо адміністративної відповідальності бухгалтера у межах компетенції повідомляє.

Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні визначено Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон).

Дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності; організація контролю за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій; участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства; забезпечення перевірки стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства частиною сьомою статті 8 Закону віднесено до повноважень головного бухгалтера або особи, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства.

Водночас згідно з частиною 8 статті 9 цього Закону відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали такі документи.

Відповідно до частини першої статті 9 Кодексу України про адміністративні правопорушення адміністративним правопорушенням (проступком) (зокрема, і у сфері бухгалтерського обліку) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на «встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність. До переліку адміністративних правопорушень у сфері бухгалтерського обліку, зокрема, можна віднести: порушення порядку ведення податкового обліку (стаття 1631); порушення законодавства у сфері загальнообов’язкового пенсійного страхування (стаття 1651); порушення законодавства у сфері загальнообов’язкового соціального страхування від нещасного випадку (стаття 1654); неповну або несвоєчасну сплату страхових внесків до Фонду соцстрахування на випадок безробіття та до Фонду соцстрахування з тимчасової непрацездатності (статті 1653і 1655, відповідно) та ін.

Перший заступник Міністра А. Мярковський

Від редакції

Відповідь на друге запитання так і не пролунала чітко.

Чи можна за порушення, наприклад, законодавства у сфері соцстраху (або в податковому обліку) оштрафувати не головного бухгалтера, а винного в цьому бухгалтера?

До речі, у листі чомусь не згадали присвячену саме порушенням у бухобліковій сфері статтю 1642 КУпАП.

Див. із цієї теми також «Бухгалтер» № 46’2009, с. 24–25, № 19’2010, с. 36, № 40’2010, с. 22т–23т, № 20’2013, с. 14–17, № 21’2013, с. 30–31, крім того — лист Фонду лікарняного соцстраху від 30.04.2013 р. № 01-14-1165 на с.12–13 цього випуску.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Щодо адміністративної відповідальності бухгалтера

1. Прошу навести перелік статтей КпАП, якими передбачено відповідальність за порушення законодавства в сфері подання фінансової звітності.

2. Чи належить бухгалтер (який не є головним бухгалтером підприємства) до посадових осіб підпримства під час вирішення питання про притягнення до адміністративної відповідальності (зокрема, під час складання протоколу про адмінпорушення)?

Чи дійсно особа, яка обіймає посаду бухгалтера, автоматично не потрапляє до категорії посадових осіб: такий статус отримує тільки бухгалтер, наділений організаційно-розпорядчими або адміністративно-господарськими повноваженнями, про що, зокрема, може свідчити наявність у бухгалтера права підпису звітності підприємства та/або первинних документів?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі