Теми статей
Обрати теми

Як у балансі відображаються аванси на будівництво ОЗ

Редакція БР
Лист від 29.04.2013 р. № 31-08410-07-29/13727

— Ми будували, будували... ні... ми отримували,
 отримували — і нічого не побудували!

Як у балансі відображаються аванси на будівництво ОЗ

Лист Міністерства фінансів України
від 29.04.2013 р. № 08410-07-29/13727*

Міністерство фінансів України на Ваш запит щодо окремих питань бухгалтерського обліку повідомляє.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» публічні акціонерні товариства складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (далі — МСФЗ).

З огляду на те що МСФЗ приймаються Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, їх тлумачення не належить до компетенції Міністерства фінансів України.**

Згідно із Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. № 73, та Методичними рекомендаціями щодо заповнення форм фінансової звітності, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 28.03.2013 р. № 433, активи підприємства, що відображаються в балансі, поділяються на необоротні та оборотні активи, у тому числі й дебіторська заборгованість.

Тому якщо завершення розрахунків за договорами, за якими сплачуються аванси підряднику, планується протягом 12 місяців з дати балансу, то суми перерахованих авансів замовник відображає у статті Балансу «Дебіторська заборгованість за розрахунками за виданими авансами» (код рядка 1130), в іншому випадку суми перерахованих авансів підрядникам відображаються у статті Балансу «Довгострокова дебіторська заборгованість» (код рядка 1040).

Директор Департаменту податкової, митної політики
 та методології бухгалтерського обліку
 
М. Чмерук

Від редакції

Якщо відштовхуватися від терміна «оборотні активи» (див. п. 3 НП(С)БО 1), то висновок про відображення авансу за ОЗ у рядку 1130 Балансу (тобто серед оборотних активів) має не дуже-то коректний вигляд, оскільки споживатися замовником-«авансистом» будуть не гроші, а придбані за них ОЗ, тобто в межі 12 місяців таке споживання явно не впишеться.

 

* Наводимо запитання, відповіддю на які є цей лист:

«І. Відповідно до статті 121 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» для складання фінансової звітності публічні акціонерні товариства повинні застосовувати міжнародні стандарти.

Відповідно до параграфа 32 МСФЗ 1 суб’єкт господарювання, який подає проміжну фінансову звітність згідно з МСБО 34 за частину періоду, охопленого його першою фінансовою звітністю, складеною за МСФЗ, повинен подати інформацію про погодження власного капіталу та загального сукупного прибутку.

Чи повинні подавати таку інформацію в складі своїх проміжних фінансових звітів протягом 2013 року публічні акціонерні товариства, які обрали датою переходу на МСФЗ 01.01.2012 р.?

ІІ. Відповідно до п. 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 2 «Баланс» оборотні активигрошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Аванс, переказаний підприємством підряднику, що виконує роботи з капітального будівництва об’єкта, який планується використовувати як основ-ні засоби, не відповідає вказаному визначенню оборотного активу.

Згідно з п. 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 2 «Баланс» необоротні активи — всі активи, які не є оборотними.

У якому рядку балансу замовник повинен наводити суми, переказані підрядникам для будівництва основних засобів?».— Ред.

** Про це Мінфін повідомляв неодноразово — див., наприклад, лист Мінфіну від 01.01.2013 р. № 31-08410-07-16/3187 у «Бухгалтері» № 10’2013 на с. 27.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі