Теми статей
Обрати теми

Незавершені капінвестиції не є ОЗ; про подання неприбутковими організаціями фінансової звітності до органів статистики

Редакція БР
Лист від 15.04.2013 р. № 31-08410-07-29/12008

— Прибутку немає, а Закон — є!

Незавершені капінвестиції не є ОЗ; про подання неприбутковими
організаціями фінансової звітності до органів статистики

Лист Міністерства фінансів України
від 15.04.2013 р. № 31-08410-07-29/12008*

Департамент податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України на Ваш запит щодо ведення бухгалтерського обліку повідомляє.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. № 92 (далі — П(С)БО 7), визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи та амортизацію основних засобів, а також розкриття такої інформації у фінансовій звітності.

Згідно з пунктом 4 П(С)БО 7 капітальними інвестиціями в необоротні матеріальні активи визнаються витрати на будівництво, реконструкцію, модернізацію (інші поліпшення, що збільшують первісну (переоцінену) вартість), виготовлення, придбання об’єктів матеріальних необоротних активів (у тому числі необоротних матеріальних активів, призначених для заміни діючих, і устаткування для монтажу), що здійснюються підприємством.

Методичними рекомендаціями з бухгалтерського обліку основних засобів, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 30.09.2003 р. № 561, визначено, що затрати з будівництва (виготовлення), придбання і поліпшення об’єктів основних засобів з початку і до закінчення зазначених робіт та введення об’єктів в експлуатацію визнаються незавершеними капітальними інвестиціями (незавершеним будівництвом). Капітальні інвестиції обліковуються у складі незавершеного будівництва до введення об’єктів основних засобів в експлуатацію.

До основних засобів відносяться матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Таким чином, незавершені капітальні інвестиції не є об’єктами основних засобів, обліковуються в окремій групі, а також їх вартість не підлягає переоцінці та амортизації.

Стосовно другого питання, то статтею 2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон) передбачено, що зазначений Закон поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, які зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з законодавством, у тому числі, і на неприбуткові організації.

Згідно із статтею 14 Закону підприємства зобов’язані подавати квартальну та річну фінансову звітність органам, до сфери управління яких вони належать, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, якщо інше не передбачено цим Законом. Органам виконавчої влади та іншим користувачам фінансова звітність подається відповідно до законодавства. Порядок подання фінансової звітності встановлено Постановою Кабінету Міністрів України від 28.11.2000 р. № 419 «Про затвердження Порядку подання фінансової звітності».*

Директор Департаменту податкової,
 митної політики та методології
 бухгалтерського обліку
 
М. Чмерук

 

* Наводимо запитання, відповіддю на які є цей лист:

«1. Згідно з п. 1 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» цей Стандарт визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції у необоротні матеріальні активи (далі — основні засоби), а також розкриття інформації про них у фінансовій звітності.

Виходячи із зазначеної норми чи можна вважати обґрунтованим висновок про те, що незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи є різновидом основних засобів і їх облік має регулюватися Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби»?

2. Прошу повідомити:

— Чи зобов’язані неприбуткові організації (крім бюджетних установ) складати й подавати фінансову звітність до органів статистики відповідно до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»?

— відомості щодо складу й періодичності подання неприбутковими організаціями (крім бюджетних установ) фінансової звітності до органів статистики відповідно до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».— Ред.

 

 

Від редакції

Щодо процитованого у запиті п. 1 П(С)БО 7 (див. виноску на попередній сторінці), то мінфінівська відповідь прямо цій нормі суперечить.

Крім того, у п. 4 розділу 1 чинної (!) редакції Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Мінфіну України від 30.09.2003 р. № 561, чорним по білому написано, що

«окремим об’єктом основних засобів є <...> незавершені капітальні інвестиції <...>».

Тож, схоже, у Мінфіну права рука не відає, що робить ліва

 

* А згідно з абз. 10 п. 2 цього Порядку фінзвітність може подаватися органам Держстатистики разом із довідкою про наявність згоди на подання органам державної влади даних із фінзвітності. Тобто неприбуткові організації, як і всі інші суб’єкти, подають фінзвітність до органу статистики за бажанням.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі