Теми статей
Обрати теми

Про службові відрядження

Редакція БР
Лист від 20.05.2013 р. № 31-07230-16-27/15177

— Ти мене посилатимеш?

— А ти не хитруватимеш?

Поїздка бухгалтера на семінар: відрядження чи ні?

Лист Міністерства фінансів України
від 20.05.2013 р. № 31-07230-16-27/15177

Про службові відрядження*

Міністерство фінансів на виконання доручення Адміністрації Президента України від 29.04.2013 р. № 03-01/1084 розглянуло Ваше звернення щодо службових відряджень і в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів [України] від 13.03.98 р. № 59, службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи.

Направлення працівника на навчання, зокрема на семінар, не є службовим відрядженням.

Гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки і навчання інших професій з відривом від виробництва, встановлені Постановою Кабінету Міністрів України від 28.06.97 р. № 695 «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва».

Заступник Міністра С. Рибак

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Виникають питання щодо застосування бюджетними установами норм Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59. Прошу надати відповідь:

чи можна оформляти поїздку головного бухгалтера на семінар з бухгалтерського обліку (організований для передплатників газети) як відрядження? Якщо так, то що є документом для видання наказу про відрядження? Чи може це бути запрошення, опубліковане в газеті?».— Ред.

 

Коментар від А. Погребняк

Чесно кажучи, відповідь Мінфіну нас здивувала. На наш погляд, поїздку головного бухгалтера на семінар з бухобліку оформити як відрядження цілком можливо. Адже не розважатися ж їде бухгалтер, а отримувати сучасну інформацію у сфері бухобліку та оподаткування, без якої, погодьтеся, неможливо вести бізнес на пристойному рівні. Чим не виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи?

Якщо бухгалтер привезе із семінару відповідні підтвердні документи, наприклад договір про надання інформаційно-консультаційних послуг, акт про їх надання, реєстраційні документи учасника семінару, то питання про зв’язок семінару з госпдіяльністю буде вирішено позитивно.

А для оформлення наказу досить і формулювання, що, наприклад, головний бухгалтер направляється для участі в семінарі «Податковий кодекс-2013» до м. Києва на підприємство N. Якщо ж є запрошення на семінар, опубліковане в газеті, передплатником якої є підприємство, то таке запрошення може бути підставою для видання наказу про відрядження.

Що ж до вказівки Мінфіну на те, що участь у семінарі — це навчання, то для потрапляння «навчальних» видатків до витрат це, на нашу думку, не дуже перспективний варіант.

Нагадаємо, що в ПКУ надано уваги податковому обліку таких «навчальних» витрат:

1) на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників робочих професій (абз. 1 п/п. 140.1.3);

2) на періодичну перепідготовку або підвищення кваліфікації, якщо їх проходження обов’язкове згідно із законодавством (абз. 1 п/п. 140.1.3);

3) на навчання, професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації у вітчизняних або закордонних навчальних закладах, якщо сертифікат про освіту у таких закладах обов’язковий для виконання певних умов ведення госпдіяльності (абз. 2 п/п. 140.1.3).

На нашу думку, запихнути видатки на відвідування одно-дводенного семінару з бухгалтерського обліку до «навчальних» витрат буде непросто, а отже, вони можуть пролетіти повз витрати. У цьому випадку мають бути надані гарантії та компенсації, встановлені Постановою КМУ від 28.06.97 р. № 695 (див. «Бухгалтер» № 17’2000, с. 57).

До речі, ці гарантії передбачають, зокрема, оплату вартості проїзду працівника до місця навчання й назад; виплату добових за кожен день перебування в дорозі в розмірах, установлених законодавством для службових відряджень*; забезпечення на час навчання житлом або відшкодування витрат на проживання в порядку, установленому для службових відряджень.

Загалом, усе не так погано як для працівника, що навчається, так і для його підприємства, якщо податківці погодяться з тим, що «семінарські» витрати — це витрати бухгалтера на навчання.

До речі, в ЄБПЗ, відповідаючи на запитання, як відображаються витрати платника податку, понесені на участь працівника в семінарах і конференціях, фахівці ДПСУ роз’ясняли, що

«якщо в результаті участі у семінарі здійснено зміни кваліфікації працівника (розширення та поглиблення професійних знань, умінь та навиків), то такі витрати з метою оподаткування розглядаються як витрати платника податку на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації за умови наявності відповідних підтверджуючих документів. Порядок визнання таких витрат визначено п/п. 140.1.3 п. 140.1 ст. 140 ПКУ».

 

* Чому тільки за час перебування в дорозі? Тому що за працівником зберігається середня зарплата за основним місцем роботи на час навчання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі