Теми статей
Обрати теми

Закріплення у статуті форми ведення бухобліку; нотаріальне посвідчення й держреєстрація договору найму (оренди)

Редакція БР
Лист від 28.05.2013 р. № 4290-0-4-13/6.1

Зазирнули у статут:
що ж ми написали тут?..

Закріплення у статуті форми ведення бухобліку;
нотаріальне посвідчення й держреєстрація договору найму (оренди)

Лист Міністерства юстиції України
від 28.05.2013 р.№ 4290-0-4-13/6.1*

У зв’язку з листом Міністра Кабінету Міністрів України <...> в Міністерстві юстиції України розглянуто Ваше звернення <...> та повідомляється.

1. Щодо включення до статуту підприємства умови
щодо форми організації бухгалтерського обліку
та застереження обов’язку керівника підприємства
погоджувати прийом і звільнення головного бухгалтера
із загальними зборами учасників підприємства

Відповідно до частини третьої статті 62 Господарського кодексу України підприємство, якщо законом не встановлено інше, діє на основі статуту.

Згідно з частиною третьою статті 8 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» установчі документи (установчий акт, статут або засновницький договір, положення) юридичної особи повинні містити відомості, передбачені законом. Відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Отже, відповідаючи на питання про те, чи можливо до статуту підприємства включити умову щодо форми організації бухгалтерського обліку та застереження обов’язку керівника підприємства погоджувати прийом і звільнення головного бухгалтера із загальними зборами учасників підприємства, слід виходити з того, що статут є локальним нормативним актом і не повинен суперечити законодавству України за своєю формою та змістом.

2. Щодо нотаріального посвідчення договору оренди
та державної реєстрації права користування нерухомим майном,
визначення умов договору оренди

Відповідно до частини першої статті 209 та частини першої статті 210 Цивільного кодексу України (далі — ЦК України) правочин, який вчинений у письмовій формі, підлягає нотаріальному посвідченню лише у випадках, встановлених законом або домовленістю сторін.

Правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

Відповідно до частини першої статті 220 ЦК України у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним.

Згідно з частиною другою статті 793 ЦК України договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) строком на три роки і більше підлягає нотаріальному посвідченню.

Відповідно до статті 794 ЦК України право користування нерухомим майном, яке виникає на підставі договору найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладеного на строк не менш як три роки, підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

У статті 627 ЦК України визначено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

3. Щодо права засновників підприємства включити до статуту умову про те,
в якій формі буде організовано бухгалтерський облік на підприємстві

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форму його організації із переліку, який визначено статтею 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон).

Відповідно до Закону питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належить до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадові особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Власник реалізує права у порядку, визначеному законодавством.

Питання призначення і звільнення працівників підприємства, включаючи головного бухгалтера, визначається виключно законодавством.

Вимоги до змісту установчих документів визначені статтею 88 Цивільного кодексу України.

Заступник Міністра — керівник апарату А. Сєдов

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«I. Чи мають право засновники підприємства включити до статуту умову про те, в якій формі буде організовано бухгалтерський облік на підприємстві та відзначити обов’язок керівника підприємства погоджувати прийом і звільнення головного бухгалтера із загальними зборами учасників підприємства?

Існує думка, що чинна редакція ч. 2 ст. 8 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» дозволяє встановити саме таку регламентацію на рівні статуту підприємства.

II . Якщо підприємство взяло в оренду (найм) об’єкт нерухомості (на строк менше 3 років, але у подальшому такий строк буде продовжуватись додатковими угодами) — чи потребує така операція державної реєстрації (нотаріального посвідчення) і якими є наслідки (санкції) у випадку непроведення такої реєстрації?

Чи можна визнати недійсним договір оренди у випадку непроведення держреєстрації права користування об’єктом нерухомості?

Чи поширюються норми щодо держреєстрації права користування об’єктом нерухомості на правовідносини, які виникають з договорів найму (оренди) житла?».— Ред.

 

Від редакції

Щодо першого запитання, то Мін’юст чітко не відповів, чи можна закріплювати в статуті форми ведення бухобліку й обов’язки погоджувати прийом і звільнення головного бухгалтера із загальними зборами (див. п. 1 і 3 листа).

Стосовно другого запитання цілком очевидно, що нотаріально посвідчувати та реєструвати потрібно тільки договір, укладений строком на три роки і більше.

Щодо реєстрації договору найму (оренди) житла, то таку вимогу закріплено виключно для договору оренди житла з викупом (ч. 3 ст. 811 ЦК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі