Теми статей
Обрати теми

ЮРЄПи не можуть торгувати уживаними автомобілями

Редакція БР
Відповідь на запитання

ЮРЄПи не можуть торгувати уживаними автомобілями

— А антилопами — можна?

Чи може товариство з обмеженою відповідальні-стю обрати спрощену систему оподаткування, обліку і звітності у разі здійснення діяльності згідно з КВЕД 50.10 та 50.40 ДК 009:2005, а саме: торгівля уживаними автомобілями?

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування суб’єктами господарювання визначено главою першою розділу XIV Податкового кодексу.

Відповідно до частини третьої п/п. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу пально-мастильних матеріалів в ємностях до 20 л та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива та столових вин).

Підпунктом 14.1.145 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу визначено, що підакцизні товари (продукція) — товари за кодами згідно УКТ ЗЕД, на які цим Кодексом установлено ставки акцизного податку.

Згідно з п. 215.1 ст. 215 Податкового кодексу до підакцизних товарів належать, зокрема, автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли.

Види економічної діяльності, у тому числі діяльність з торгівлі автомобілями та мотоциклами, включаючи оптову і роздрібну торгівлю новими й уживаними автомобілями та мотоциклами, оптову і роздрібну торгівлю деталями, вузлами та належностями до автомобілів і мотоциклів, діяльність посередників у оптовій і роздрібній торгівлі автомобілями та мотоциклами, визначено в розділі 50 «Торгівля автомобілями та мотоциклами, їх технічне обслуговування та ремонт» ДК 009:2005.

Таким чином, оскільки згідно з п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу обмеження можливості обрання спрощеної системи оподаткування залежить від виду економічної діяльності, суб’єкти господарювання — юридичні особи, які здійснюють діяльність з продажу автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, тобто підакцизних товарів, що відповідає класам 50.10 та 50.40 груп 50.1 та 50.4 розділу 50 ДК 009:2005, не можуть застосовувати спрощену систему оподаткування.

Консультацію підготовлено О. Єкасьовою,
 начальником Управління місцевих податків і зборів,
 плати за землю Департаменту оподаткування
 та контролю об’єктів і операцій
 Міністерства доходів і зборів України,

та О. Дзісь,
 головним державним ревізором-інспектором
 відділу плати за землю з юридичних осіб
 та місцевих податків і зборів

«Вісник податкової служби України» № 22/2013

Від редакції

Автомобіль , навіть уживаний, не перестає бути автомобілем, а отже, є підакцизним товаром, тож торгувати ними платники ЄП не можуть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі