Теми статей
Обрати теми

Повернення нерезиденту неякісного товару або знищення його резидентом: ПДВ-наслідки

Редакція БР
Відповідь на запитання

— Іноземцю, радість наша, заберіть гидоту вашу...

Повернення нерезиденту неякісного товару або знищення його резидентом: ПДВ-наслідки

Фірма ввезла товар, але він виявився неякісним. Із наявної ситуації ми бачимо два можливих виходи:

1) повернути нерезиденту неякісний товар і замість нього ввезти новий;

2) залишити неякісний товар і знищити його, а потім ввезти новий.

Нерезидент, який усвідомив свою вину, згоден на будь-який варіант.

Просимо розглянути податкові наслідки щодо ПДВ обох варіантів.

Варіант 1: повернення товару нерезиденту

Нагадаємо, що повернення раніше імпортованих товарів здійснюється в режимі реекспортумитному режимі, відповідно до якого товари, раніше ввезені на митну територію України, вивозяться за межі митної території України без сплати вивізного мита і без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності (ст. 85 Митного кодексу від 13.03.2012 р. № 4495-VI).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 86 Митного кодексу митний режим реекспорту може бути застосований до товарів, які під час ввезення на митну територію України мали статус іноземних і були поміщені у митний режим імпорту та повертаються нерезиденту — стороні зовнішньоекономічного договору у зв’язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов цього договору або через інші обставини, що перешкоджають його виконанню, якщо ці товари:

вивозяться протягом 6 місяців з дати поміщення їх у митний режим імпорту;

перебувають у тому самому стані, в якому їх було ввезено на митну територію України, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування, зберігання та використання (експлуатації), внаслідок яких було виявлено недоліки, що спричинили реекспорт товарів;

— визнані помилково ввезеними на митну територію України.

 

Далі перейдемо до ПДВ-подробиць.

Як відомо, при імпорті товару покупець сплачує «ввізний» ПДВ і отримує право на податковий кредит (п. 190.1 і 198.2 ПКУ).

Відповідно до п. 206.5 і п/п. 195.1.1«б» ПКУ операції з вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі реекспорту оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою.

Із цим згодні й податківці, про що свідчать їхні консультації в ЄБПЗ і лист ДПСУ від 21.12.2012 р. № 7541/0/61-12/15-3115 (далі — лист № 7541).

А тепер — найцікавіше: чи зберігається у підприємства податковий кредит, раніше задекларований ним під час ввезення товарів?

На жаль, відповідь на це запитання не є однозначною.

Приміром, у листі № 7541 контролери заявляють: у разі повернення (експорту) бракованих товарів не виникає права на податковий кредит у зв’язку з придбанням таких товарів, оскільки ці товари не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності.

Схожі роз’яснення щодо цього зустрічалися й раніше в консультаціях, розміщених в ЄБПЗ, причому в одній із них податківці наполягали на коригуванні податкового кредиту з ПДВ, посилаючись на п. 192.1 ПКУ (підкатегорія 101.08), а в іншій — на нарахуванні податкових зобов’язань у податковому періоді, на який припадає вивезення товарів у митному режимі реекспорту (підкатегорія 101.08).* При цьому база оподаткування за такою операцією визначається виходячи з ціни придбання таких товарів.

Ми з такими роз’ясненнями контролюючих органів не згодні, й ось чому.

Справа в тому, що ст. 192 ПКУ до імпортного ПДВ, сплаченого покупцем на митниці, прямого відношення не має: вона прописана для постачальників — платників ПДВ.

До речі, за чинності Закону про ПДВ податківці не наполягали на зменшенні податкового кредиту в разі зниження контрактної вартості імпортованих товарів (див. п. 11 розділу V додатка до листа ДПАУ від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517 у «Бухгалтері» № 1–2’2010 на с. 31–32). Нагадаємо, що тоді п. 4.5 Закону про ПДВ встановлював аналогічне п. 192.1 ПКУ правило коригування — повернення.

Очевидно, розібравшись із цим, у листі № 7541 фахівці ДПСУ взяли до опрацювання п. 198.3 ПКУ, який, як відомо, висуває дві вимоги до податкового кредиту: товари повинні використовуватися в оподатковуваних операціях, і таке використання має бути в межах господарської діяльності.

На нашу думку, в розглядуваній ситуації обидві ці вимоги дотримано. По-перше, вивезення бракованих товарів у режимі експорту (реекспорту) оподатковується за ставкою 0% (п/п. 195.1.1 ПКУ), тобто є оподатковуваною операцією. По-друге, повернення бракованих товарів з метою заміни їх на якісні товари тісно пов’язане з госпдіяльністю, оскільки сприяє уникненню отримання підприємством збитків, є частиною комплексу дій, спрямованих на виконання зовнішньоекономічного договору з нерезидентом, і в остаточному підсумку направлених на отримання доходів, що відповідає визначенню поняття «господарська діяльність» у п/п. 14.1.36 ПКУ.

Цікаве обґрунтування «безгосподарності» операції з повернення товарів постачальнику-нерезиденту надано у «Віснику податкової служби України» № 17–18/2012 на с. 52–53: якщо здійснюється повернення раніше імпортованих товарів, за які не проведено розрахунку, то наявною є операція з безоплатного постачання товарів, у зв’язку з чим платнику ПДВ необхідно нарахувати податкові зобов’язання.

Цілком можливо, що підприємству своє право на податковий кредит доведеться відстоювати в суді. У зв’язку з цим рекомендуємо ознайомитися з постановою Вадсуду від 04.03.2008 р. № К-35181/06 у справі № АС-13/213-06, у якій зазначено, що оскільки повернення імпортного товару є оподатковуваною операцією, то ПДВ коригуванню не підлягає.

Варіант 2: знищення неякісного товару

Якщо товари будуть знищені, то, безсумнівно, вони не братимуть участі в господарській діяльності підприємства. Тому в разі знищення товарів необхідно нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з вартості їх придбання (п. 198.5«г» ПКУ).

Про це говорять і самі податківці в листі від 11.04.2012 р. № 5378/5/15-3416 (див. «Бухгалтер» № 23’2012, с. 16).

При цьому вони суворо попереджають: якщо платник податків не здійснює відповідного нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за результатом знищення товарно-матеріальних цінностей, то органом ДПСУ під час проведення документальної перевірки буде встановлено факт заниження податкових зобов’язань з ПДВ і донараховано податкові зобов’язання з ПДВ, а також застосовано відповідні фінансові санкції.

Тож до попередження податкової слід поставитись серйозно, оскільки воно ґрунтується на нормах законодавства.

Алла Погребняк

 

* Аналогічної думки дотримуються зараз і в Головному управлінні Мінісдохізу в Херсонській області (див. «Податковий, банківський, митний консультант» № 23/2013, с. 10).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі