Теми статей
Обрати теми

Розрахунок податкових зобов’язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток

Редакція БР
Наказ від 28.01.2013 р. № 39

— Я побачив з КПП

Розрахунок КПП*

* Російський варіант:

— Можно скушать канапе

и — читать про КНП

(возлежа на канапе).

** Наказ № 39 набирає чинності з дня його офіційного опублікування (опубліковано в «Офіційному віснику України» № 11 від 19.02.2013 р.).

Відповідно до наказу № 39 визнано таким, що втратив чинність, наказ ДПАУ від 24.01.2011 р. № 36.— Ред.

 

img 1

img 2

img 3

1 Звітні (податкові) періоди, що використовувались у 2011 році. — Офіц. прим.

2 Заповнюється за бажанням платника податку.— Офіц. прим.

3 Заповнюється у Розрахунку за рік платниками податку (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 мільйонів гривень), які сплачують авансові внески з податку на прибуток відповідно до пункту 57.1 статті 57 глави 4 розділу II та пункту 2 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України.— Офіц. прим.

4 Здійснюється згідно з підпунктом 153.3.2 пункту 153.3 статті 153 та пунктом 152.4 статті 152 розділу III Податкового кодексу України.— Офіц. прим.

5 Заповнюється у разі самостійного виправлення помилок шляхом уточнення показників Розрахунку відповідно до статті 50 глави 2 розділу II Податкового кодексу України.— Офіц. прим.

6 Цей додаток (-ки) подається (-ються) у разі виправлення помилки (-ок) у складі звітного/звітного нового Розрахунку. За кожний звітний (податковий) період, у якому виявлено помилку (-ки), подається окремий додаток. — Офіц. прим.

7 Розрахунок, який подається в електронному вигляді, підписується або керівником платника консолідованого податку на прибуток, або керівником відокремленого підрозділу платника консолідованого податку на прибуток. — Офіц. прим.

8 Серія та номер паспорта зазначаються фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті. — Офіц. прим.

img 4

img 5

img 6

1 Звітні (податкові) періоди, що використовувались у 2011 році. — Офіц. прим.

2 Заповнюється у разі самостійного виправлення помилок шляхом уточнення показників Розрахунку відповідно до статті 50 глави 2 розділу II Податкового кодексу України.— Офіц. прим.

3 Заповнюється у Розрахунку за рік платниками податку (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 мільйонів гривень), які сплачують авансові внески з податку на прибуток відповідно до пункту 57.1 статті 57 глави 4 розділу II та пункту 2 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України. — Офіц. прим.

4 Розрахунок, який подається в електронному вигляді, підписується або керівником платника консолідованого податку на прибуток, або керівником відокремленого підрозділу платника консолідованого податку на прибуток. — Офіц. прим.

 

img 7

 

Коментар від А. Погребняк

Наказом Мінфіну від 28.01.2013 р. № 39 (далі — наказ № 39) затверджено нові форми звітності зі сплати консолідованого податку на прибуток (КПП), а саме:

Розрахунок податкових зобов’язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток (далі — Розрахунок);

Розрахунок податкових зобов’язань за період, у якому виявлено помилку (-и) (додаток до Розрахунку);

Повідомлення платника податку про прийняття рішення щодо сплати консолідованого податку на прибуток (далі — Повідомлення).

Зазначений наказ набрав чинності з 19.02.2013 р. Із цього ж моменту втратив чинність наказ ДПАУ від 24.01.2011 р. № 36, яким було затверджено старі форми Розрахунку з відповідним додатком і Повідомлення.

Оскільки форма Повідомлення практично не змінилася, зосередимося на основних змінах, яких зазнала форма Розрахунку.

1. Деякі зміни відбулися в заголовній частині Розрахунку.

Приміром, у полі 2 з’явилися комірки для позначення звітних періодів, які використовувалися в 2011 році (II; II, III; IIIV квартали). Вони призначені для коректного відображення звітного періоду під час виправлення показників, що містяться в раніше поданих Розрахунках за звітні періоди 2011 року.

У полі 3 чітко зазначено, яка інформація повинна тут наводитись — повне найменування юридичної особи — платника КПП — і виключено комірки «юридична особа» й «відокремлений підрозділ», які вносили плутанину.

2. Звертаємо увагу на те, що в основній частині Розрахунку зміни торкнулися як форми, так і змісту. При цьому форму Розрахунку побудовано за тим самим принципом, що й декларацію з податку на прибуток підприємства, тобто наявні три колонки — «Показники», «Код рядка», «Сума», а також окремі розділи.

2.1. Перший розділ (рядки 01–08) призначено для розрахунку податку на прибуток відокремленого підрозділу (ВП) відповідно до п. 152.4 ПКУ. Сума такого податку визначається розрахунково виходячи із загальної суми КПП, розподіленої пропорційно питомій вазі такого ВП у загальній сумі витрат платника податку, який має у своєму складі ВП.

Слід зазначити, що заповнення рядків 05 і 06 Розрахунку залежить від того, чи є юрособа — платник КПП платником щомісячних авансових внесків відповідно до п. 57.1 ПКУ чи ні. Рядки 07 і 08 Розрахунку призначені для випадків, коли платник КПП щомісячні авансові внески не сплачує, але декларацію й Розрахунок подає щокварталу згідно п. 57.1 ПКУ (абзаци 7 і 8).

2.2. Другий розділ (рядки 09–12) призначено для розрахунку авансового внеску з податку на прибуток під час виплати дивідендів, що здійснюється відповідно до п/п. 153.3.2 ПКУ.

2.3. Третій розділ (рядки 13–17) призначено для самостійного виправлення помилок відповідно до ст. 50 ПКУ. У разі виправлення помилок у поточному Розрахунку заповнюється окремий додаток до Розрахунку.

2.4. Четвертий розділ (рядки 18–19) — це розрахунок авансового внеску з податку на прибуток, сплаченого згідно п. 57.1 ПКУ, що є абсолютно новим розділом Розрахунку.

Нагадаємо, що його поява, а також поява рядків 05 і 06 у першому розділі Розрахунку викликана введенням з 01.01.2013 р. щомісячної сплати авансових внесків з податку на прибуток відповідно до п. 57.1 ПКУ платниками податку, у яких величина доходу за останній річний звітний (податковий) період перевищує 10 млн грн (крім новостворених, виробників сільгосппродукції та неприбуткових установ (організацій)).

У рядку 18 відображається загальна сума нарахованого до сплати податку на прибуток ВП за звітний (податковий) рік.

У рядку 19 показується сума щомісячних авансових внесків, що підлягає сплаті за місцезнаходженням ВП протягом наступного дванадцятимісячного періоду в розмірі 1/12 показника рядка 18.

3. І насамкінець нагадаємо, що наказ № 39 набув чинності після граничного строку подання декларації за 2012 рік (11.02.2013 р.). Однак ДПСУ в листі від 04.02.2013 р. № 2665/7/15--1317 (див. «Бухгалтер» № 7’2013, с. 8–9) порекомендувала «консолідованим» платникам податку на прибуток подати Розрахунок за 2012 рік за новою формою*, яку затверджено наказом № 39 (але на той момент ще не було зареєстровано в Мін’юсті).

Згідно з п. 46.6 ПКУ для складання звітності Розрахунок стане чинним починаючи з податкового періоду, наступного за податковим періодом його оприлюднення, тобто з II кварталу 2013 року. Однак це теорія; вважаємо, що на практиці «консолідованим» платникам, які в 2013 році повинні звітувати щокварталу, запропонують скласти звітність за новою формою за I квартал 2013 року.

 

* Її було оприлюднено на сайті ДПСУ, а також наведено в додатку до цього листа.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі