Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування доходів, отриманих резидентом у вигляді страхових премій

Редакція БР
Лист від 08.11.2012 р. № 2426/0/141-12/

Те ще благо...

(Не помацати/отримати, а податки щоб платити)

Дохід працівника, отриманий у вигляді сплачених роботодавцем
 за його страхування платежів (страхової премії),
 оподатковується ПДФО за ставкою 15% (17%)

Лист Державної податкової служби України
від 08.11.2012 р. № 2426/0/141-12/Д/17-1114

Щодо оподаткування доходів,
 отриманих резидентом
у вигляді страхових премій

(витяг)

Державна податкова служба України згідно із ст. 52 Податкового кодексу України від 02.12.2012 р. № 2755-VI (далі — Кодекс) розглянула в межах своєї компетенції лист щодо оподаткування доходів, отриманих резидентом у вигляді страхових премій і повідомляє.

Підпунктом 14.1.54«е» пункту 14.1 статті 14 Коде-ксу встановлено, що дохід з джерелом їх походження з України — це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, але не виключно, доходи у вигляді премій на страхування.

<...>

При визначенні бази оподаткування враховуються всі доходи платника податку, отримані ним як у грошовій, так і негрошовій формах (п. 164.3 ст. 164 Кодексу).

Відповідно до підпункту 164.2.17 пункту 164.2 статті 164 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, та до підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 інші доходи, крім випадків, передбачених статтею 165 цього Кодексу.

Отже, вид доходу, що виплачується працівнику підприємства у вигляді страхової премії,* не включено до переліку доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Податок на доходи фізичних осіб з таких доходів утримується на загальних підставах за ставками 15% (17%), визначеними у п. 167.1 ст. 167 Кодексу.

Згідно з підпунктом «б» пункту 176.2 статті 176 Кодексу вищевказані доходи, отримані платниками податку, відображаються податковим агентом у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за формою № 1ДФ у відповідності до наказу ДПА України від 24.12.2010 р. № 1020, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 13.01.2011 р. за № 46/18784.

Перший заступник Голови А. Головач

Від редакції

Оскільки відсутній текст запиту, нам не цілком зрозуміло, про яку страхову премію (що виплачується чомусь працівникові, а не страховику за працівника) йдеться.

Мабуть, на думку ДПСУ (за умови, що вона не переплутала значення терміна «страхова премія» із чимось іншим ), якщо роботодавець сплачує страхові платежі (страхові внески, страхові премії) за страхування працівника, то суми таких платежів є додатковим благом працівника й оподатковуються ПДФО.

Однак згідно з п/п. 164.2.16 ПКУ сума таких платежів входить до об’єкта оподаткування ПДФО — окремо, а не як додаткове благо, за винятком випадку, коли вона сплачується

«роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами довгострокового страхування життя або недержавного пенсійного забезпечення платника податку, якщо така сума не перевищує 15 відсотків нарахованої цим роботодавцем суми заробітної плати платнику податку протягом кожного звітного податкового місяця, за який вноситься страховий платіж (страховий внесок, страхова премія) або сплачується пенсійний внесок, внесків до фондів банківського управління, але не більш як п’яти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на відповідний рік, у розрахунку за місяць за сукупністю таких внесків».

Можливо, у цьому випадку працівникові просто видали гроші (фіндопомогу), щоб він сам заплатив за себе страхову премію страховику? Але тоді не слід називати зазначену суму страховою премією та міркувати про оподаткування такої допомоги.

 

* Дивна назва, якщо йдеться дійсно про страхову премію (яка виплачується страховику),— див. «Від редакції».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі