Теми статей
Обрати теми

ПриПЄП 2-ї групи не може надавати послуги юрособі на загальній системі оподаткування, але може поставляти їй товари

Редакція БР
Лист від 07.12.2012 р. № 6815/0/61-12/23-50.0214

Навіть незручно нагадувати,

що ПриПЄП
це не обов’язково чоловік...

ПриПЄП 2-ї групи не може надавати послуги юрособі
на загальній системі оподаткування,
 але може поставляти їй товари

Лист Державної податкової служби України
від 07.12.2012 р. № 6815/0/61-12/23-50.0214

Державна податкова служба України розглянула лист щодо можливості фізичної особи — підприємця [—] платника єдиного податку другої групи здійснювати продаж товарів, надавати послуги юридичній особі на загальній системі оподаткування та повідомляє таке.

Відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відповідно до п/п. 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України, із змінами та доповненнями (далі — Кодекс), до платників єдиного податку, які відносяться до другої групи, належать фізичні особи — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 1 000 000 гривень.

Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб — підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи — підприємці належать виключно до третьої або п’ятої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для третьої групи.

При цьому п/п. 4 п. 293.4 ст. 293 Кодексу передбачено, що до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, застосовується ставка єдиного податку у розмірі 15 відсотків.

Отже, платник єдиного податку другої групи, за умови дотримання п/п. 2 п. 291.4 ст. 291 Кодексу, може здійснювати продаж товарів платникам податків незалежно від обраної ними системи оподаткування.

У разі надання послуг, зокрема, юридичній особі, яка перебуває на загальній системі оподаткування, платник єдиного податку другої групи зобов’язаний перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для третьої або п’ятої групи платників єдиного податку, або перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Кодексом.

Заступник Голови А. Ігнатов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі