Теми статей
Обрати теми

Нюанси виплати дивідендів резидентам Польщі

Редакція БР
Відповідь на запитання

Хоч і спілка, але особова,
 тому — особлива...

Нюанси виплати дивідендів резидентам Польщі

Українська компанія виплачує дивіденди товариству з обмеженою відповідальністю, яке є резидентом Польщі та власником 40% капіталу української компанії. Чи може застосовуватися ставка податку 5%?

Відповідно до п. 160.2 ст. 160 Податкового кодексу резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснює на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), крім доходів, зазначених у пунктах 160.3–160.6 ст. 160 Податкового кодексу, зобов’язані утримувати податок з таких доходів, зазначених у п. 160.1 цієї статті, за ставкою в розмірі 15% їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Пунктом 1 ст. 10 Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Польща* (далі — Конвенція) встановлено, що дивіденди, які сплачуються компанією — резидентом Договірної Держави резиденту другої Договірної Держави, можуть оподатковуватись у цій другій Державі.

Згідно з положеннями п. 2 ст. 10 Конвенції такі дивіденди можуть також оподатковуватись у Договірній Державі, резидентом якої є компанія, що сплачує дивіденди, і відповідно до законодавства цієї Держави, але, якщо одержувач фактично має право на дивіденди, податок, що стягується, не повинен перевищувати:

5% загальної суми дивідендів, якщо право на дивіденди фактично має компанія (на відміну від товариства), і ця компанія є власником принаймні 25% капіталу компанії, яка сплачує дивіденди;

15% загальної суми дивідендів в інших випадках.

Для цілей Конвенції компанія відрізняється від товариства тією мірою, якою останнє не є юридичною особою відповідно до внутрішнього законодавства країни, і дохід такого товариства підлягає оподаткуванню щодо індивідуальних партнерів за їх частками у товаристві. Через це такі товариства не можуть вважатися резидентами цієї країни і користуватися перевагами міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування.

Отже, якщо товариство відповідно до законодавства Договірної Держави є юридичною особою, яка підлягає оподаткуванню корпоративним податком як компанія, то таке товариство не підпадає під застереження зазначеної статті й має право на переваги Конвенції.

Крім того, у редакції п. 2 ст. 10 Конвенції польською мовою слово «spółka» відповідає українському слову «компанія», а слова «inna niz spółka osobowa» — словам «на відміну від товариства». Отже, лише окремий вид польських товариств — «spółka osobowa» — не є компанією для цілей ст. 10 Конвенції і не має права на переваги Конвенції.

Таким чином, товариство з обмеженою відповідальністю, яке є резидентом Польщі, може претендувати відповідно до положень п/п. «а» п. 2 ст. 10 Конвенції на застосування ставки оподаткування дивідендів 5% за умови, що воно не є «особовим товариством» («spółka osobowa»), фактично має право на ці дивіденди та є власником принаймні 25% капіталу української компанії, яка сплачує дивіденди.

Право на використання переваг міжнародного договору надається нерезиденту за умови надання ним довідки про підтвердження його статусу резидента згідно з положеннями ст. 103 Податкового кодексу.

У разі відсутності довідки про підтвердження статусу резидента відповідні доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, підлягають оподаткуванню за законодавством України без урахування переваг міжнародного договору.

Матеріал підготовлено І. Чепленко,
заступником начальника відділу
 міжнародного співробітництва і податкових відносин
 Управління міжнародних зв’язків ДПС України

«Вісник податкової служби України» № 8/2013

Від редакції

Аналогічні проблеми під час виплати дивідендів резидентам Австрії розглядалися в «Бухгалтері» № 9’2013 на с. 42–45.

 

* Конвенція між Урядом України і Урядом Республіки Польща про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження податкових ухилень, набрала чинності із 11.03.94 р .— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі