Теми статей
Обрати теми

Щодо здійснення резидентами розрахунків за експортними операціями

Редакція БР
Відповідь на запитання

Гривня — по суті, той самий долар

або євро.

Щодо здійснення резидентами розрахунків за експортними операціями

Чи поширюється строк здійснення розрахунків за експортними операціями, встановлений у Законі «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», на розрахунки резидентів, здійснені у гривні?

Наскільки ми розуміємо, ця проблема зумовлена тим, що згаданий Закон від 23.09.94 р. № 185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (далі — Закон № 185*) регулює порядок розрахунків тільки в іноземній валюті та порядок відліку законодавчо встановленого строку саме таких розрахунків.

* Витяг із Закону № 185, зі змінами,— див. у «Бухгалтері» № 44’2012 на с. 30–31.

Справді, відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їхні валютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів із дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності — з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності. Іншими словами, цей Закон не обмежує строку здійснення розрахунків за експортними операціями, які здійснюються у гривні.

Досвідченому бухгалтеру, який виховувався у специфічних українських умовах, складно в це повірити. Досвід, як кажуть, не проп’єш, і в цій ситуації він не підвів: обмеження на розрахунки у гривні дійсно існують.

Вони введені пунктом 17 Указу Президента від 21.01.98 р. № 41/98 «Про запровадження режиму жорсткого обмеження бюджетних видатків та інших державних витрат, заходи щодо забезпечення надходження доходів до бюджету і запобігання фінансовій кризі»**.

** Витяг із цього Указу — див. у «Бухгалтері» № 20’2003 на с. 30т.

У цьому Указі з досить хитрою назвою, яку складно безпосередньо пов’язати із гривневими зовнішньоекономічними розрахунками, встановлено, що розрахунки у валюті України за експортно-імпортними операціями здійснюються резидентами України в порядку, передбаченому для розрахунків в іноземній валюті Законом № 185***.

*** Досліджувати, чи мав право Президент регулювати це питання, ми не будемо. Хоча сама ситуація дуже делікатна. Наприклад, чи має право Президент із метою забезпечення надходження доходів до бюджету і попередження фінансової кризи поширити режим дії Закону № 185 на операції резидентів у гривні всередині країни? Якщо ні, то чому це можливо у випадку розрахунків у валюті України за експортно -імпортними операціями?

Аналогічну норму передбачено й у Положенні про відкриття та функціонування кореспондентських рахунків банків — резидентів та нерезидентів в іноземній валюті та кореспондентських рахунків банків-нерезидентів у гривнях, затвердженому постановою Правління Національного банку України від 26.03.98 р. № 118, зі змінами. Більше того, пунктом 4.10 цієї Постанови встановлено, що про всі випадки порушень резидентами Закону № 185 уповноважені банки повинні повідомити податкові органи за місцем реєстрації резидентів.

Слід також врахувати, що в ЄБПЗ міститься консультація щодо застосування пені, встановленої в Законі № 185, при здійсненні розрахунків у гривні. У цій консультації податковий орган роз’яснив, що норми Закону № 185 (у тому числі норми ст. 4 Закону № 185 щодо нарахування пені за порушення строків розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності) поширюються на розрахунки між резидентами та нерезидентами у грошовій одиниці України — гривні.

 

Йдемо далі.

Хоча ст. 1 Закону № 185 установлює 180-денний строк для повернення експортної виручки, проте вірити своїм очам не варто. Слід звернути увагу на той факт, що та сама ст. 1 надає Національному банку України право вводити на термін до шести місяців інші строки розрахунків, ніж визначені безпосередньо ч. 1 Закону № 185.

Пунктом 3 постанови Правління НБУ від 16.11.2012 р. № 475 «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті» (див. «Бухгалтер» № 45’2012, с. 9–10) установлено, що розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів, передбачені у статтях 1 і 2 Закону № 185, повинні здійснюватися у строк, що не перевищує 90 календарних днів. Згідно з п. 12 постанови це обмеження діє протягом 6 місяців з моменту набрання чинності зазначеною постановою.

Постанова набрала чинності 19.11.2012 р. Таким чином, норма щодо здійснення розрахунків у 90-денний строк діє до 19.05.2013 р. Із 20.05.2013 р. повинен застосовуватися строк розрахунків, установлений Законом, а саме — 180 днів. Якщо, звісно, НБУ повторно не введе (або не продовжить) менші строки.

Таким чином, розрахунки резидента в гривні за експортними операціями у проміжку з 19.11.2012 р. до 19.05.2013 р. повинні здійснюватися в 90-денний строк, а з 20.05.2013 р.— у строк не пізніше 180 календарних днів із дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) експортованої продукції.*

* Про нюанси застосування 90-денного строку розрахунків — див. п. 2 листа НБУ від 05.12.2012 р. № 29-209/12263 у «Бухгалтері» № 47’2012 на с. 9.

Іванна Погребняк, старший юрист ЮФ «ILF»,
 Костянтин Шелест

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі