Теми статей
Обрати теми

Реєстрація податкових накладних у Єдиному реєстрі

Редакція БР
Лист від 28.02.2013 р. № 3183/6/18-8515

— Заборони немає, але відмовити можна,

а якщо відмовити не можна,

то маєте право й, отже, зобов’язані...

Реєстрація податкових накладних у Єдиному реєстрі

Лист Державної податкової служби України
від 28.02.2013 р. № 3183/6/18-8515

(витяг)

<...>

Порядком ведення Єдиного реєстру податкових накладних (далі — ЄРПН), затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1246 (далі — Порядок), не передбачено здійснення органами державної податкової служби України заборони реєстрації податкових накладних в ЄРПН*.

В той же час пунктом 9 Порядку встановлено перелік причин відмови у прийнятті податкової накладної та/або розрахунку коригування до реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних**, а саме: наявність помилок, відсутність у Єдиному реєстрі податкових накладних відомостей, що містяться у податковій накладній, яка коригується, факт реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування з такими ж реквізитами.

Відповідно до п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), якщо надіслані податкові накладні сформовано з порушенням вимог, передбачених Кодексом [а саме п. 201.1 192.1) ПКУ.— Ред.], протягом операційного дня продавцю надсилається квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі про неприйняття їх в електронному вигляді із зазначенням причин.

При цьому платник має право зареєструвати в ЄРПН правильно оформлену податкову накладну з урахуванням терміну реєстрації відповідно до цієї статті Кодексу.***

Враховуючи зазначене податкові накладні, сформовані з дотриманням вимог Кодексу та чинних нормативно-правових актів, які регламентують порядок надсилання податкових документів засобами телекомунікаційного зв’язку до органів державної податкової служби, зокрема податкових накладних, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.****

Заступник Голови А. Ігнатов

Від редакції

Отже, заборону реєстрації податкових накладних у ЄРПН не передбачено. Однак податкові накладні, складені з порушенням п. 201.1 і 192.1 ПКУ, не приймаються, про що надсилається квитанція із зазначенням причин. Тож розслаблюватися не слід.

Виходячи із практики причинами для неприйняття можуть бути не тільки технічні помилки, але й недостовірність окремих реквізитів (наприклад, не відповідність фактичного та юридичного місцезнаходженнь юрособи).

 

* Заборони немає…— Ред.

** …але відмовити можна…— Ред.

*** …а якщо не можна, то маєте право…— Ред.

**** …й, отже, зобов’язані…— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі