Теми статей
Обрати теми

Стажування за професією має супроводжуватися записом у трудовій книжці

Редакція БР
Лист від 26.02.2013 р. № 279/021/106-13

Для конкурентоспроможності
договір не потрібен

(вистачить й просто запису...)

Стажування за професією має супроводжуватися записом у трудовій книжці

Лист Міністерства соціальної політики України
від 26.02.2013 р. № 279/021/106-13*

Департамент ринку праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України на Ваш запит, що надійшов Міністру соціальної політики України Королівській Н. Ю., повідомляє.

Для створення умов для здобуття студентами вищих, учнями професійно-технічних навчальних закладів у вільний від навчання час досвіду практичної роботи за обраною спеціальністю та сприяння їх працевлаштування після завершення навчання статтею 29 Закону України «Про зайнятість населення» їм надано можливість проходити стажування за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання. Положеннями даної статті передбачено, що запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки.

Порядок укладення договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах та організаціях затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2013 р. № 20.

На виконання пункту 6 «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України «Про зайнятість населення» Міністерством соціальної політики України розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність із Законом України Про зайнятість населення”», яким, зокрема, передбачається внесення змін до статті 48 Кодексу законів про працю України щодо порядку ведення трудової книжки для студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, які проходять стажування на підприємствах, в установах, організаціях.

На даний час Міністерством соціальної політики України також розроблено проект наказу «Про внесення змін до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників», яким визначено порядок внесення роботодавцями до трудової книжки запису про період проходження стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах, організаціях. Підставою для таких записів будуть укладені договори про стажування.

Директор Департаменту ринку праці
та зайнятості М. Лазебна

Від редакції

У «Бухгалтері» № 37’2012 на с. 37 ми, власне, звертали увагу на цей момент.

Виходить, що про жодне прийняття на роботу осіб, які проходять стажування, й укладання з ними трудового договору не йдеться.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«У ст. 29 Закону «Про зайнятість населення» передбачено заходи щодо підвищення конкурентоспроможності молоді на ринку праці, а саме можливість стажування за їх фахом (спеціальністю) на строк не більше 6 місяців із записом у трудовій книжці.

Однак зазначена норма не дуже стикується з п. 1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, відповідно до якого трудові книжки ведуть на всіх працівників, які пропрацювали понад 5 днів.

Чи дійсно, у випадку якщо підприємство вносить запис до трудової книжки фізособи про стажування, то з нею має бути укладений трудовий договір?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі