Теми статей
Обрати теми

Чеки РРО й податковий кредит: що думає ДПСУ

Редакція БР
Лист від 21.03.2013 р. № 116/4/15-33-13

— Розповім я вам, хлоп’ята,
все, що треба знать про дати

Чеки РРО й податковий кредит: що думає ДПСУ

Лист Державної податкової служби України
від 21.03.2013 р. № 116/4/15-33-13

(витяг)

<...>

1. Щодо включення сум ПДВ по чеках РРО
до складу податкового кредиту

<...>

Податкова накладна виписується у день виникнення податкових зобов’язань продавця (пункт 201.4 статті 201 Кодексу*). Вона одночасно відображається у податкових зобов’язаннях і реєстрі виданих податкових накладних продавця та податковому кредиті і реєстрі отриманих податкових накладних покупця (пункт 201.6 Кодексу).

Як виключення із загального правила згідно з підпунктом «б» пункту 201.11 статті 201 Кодексу підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту без отримання податкової накладної, також є касові чеки. При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 гривень за день (без урахування податку).

Виключення, яке стосується підтверджуючого документа, на підставі якого відображається податковий кредит з ПДВ, не змінює дати виникнення права на податковий кредит. Тому датою відображення податкового кредиту повинна бути дата, зазначена у касовому чеку, незалежно від дати звітування працівником.

Обмеження щодо суми розрахунків у 200 грн (загальна сума з ПДВ — 240 грн) стосується всіх проведених розрахунків протягом дня і не залежить від дати звітування працівниками. Тому за відсутності податкової накладної підприємство матиме право на відображення лише 40 грн податку на додану вартість за цей день за всіма готівковими розрахунками.

Для відображення повної суми ПДВ за всіма касовими чеками слід звернутись до постачальників з проханням надати податкову накладну. Після надання постачальником податкової накладної у покупця буде повноцінне право на податковий кредит.

Якщо постачальник відмовиться видати податкову накладну, у підприємства є право подати заяву зі скаргою на такого постачальника за формою, наведеною у додатку 8 до Податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 25.11.2011 р. № 1492.

Надходження такої заяви із скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеного продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією.

Подання заяви зі скаргою на постачальника (постачальників) надає покупцю право відобразити сплачену суму у податковому кредиті з ПДВ (абз. 10 пункту 201.10 статті 201 Кодексу). При цьому скаргу можна подати разом із декларацією з ПДВ за період, в якому проведено розрахунки з придбання товарів (послуг).

<...>

Заступник Голови А. Ігнатов

Коментар від А. Погребняк

Нагадаємо, що в «Бухгалтері» № 21’2011 на с. 40–41 ми розбиралися з касовими чеками та правом на податковий кредит і посилалися на лист ДПАУ від 22.04.2011 р. № 7680/6/16-1515-20 (див. там же, с. 7), у якому вона роз’яснила, що у разі 200-гривневого перевищення суми чека платник податку не має права віднести до податкового кредиту ані всю суму ПДВ, ані її частину.

У зазначеній публікації ми цікавилися, який день обмежуватиме податковий кредит 40 гривнями — день видачі чека чи підписання звіту. Відповідь на це запитання — як на нашу точку зору — ми надали у «Бухгалтері» № 39’2012 на с. 50.

Насамперед ми звернули увагу на те, що п. 201.11 ПКУ жодних обмежень, пов’язаних із датою проведення таких чеків у податковому обліку, не встановлює. У ньому йдеться лише про вартість купівель за день, а не про вартість купівель на дату їх відображення в обліку.

Дату ж виникнення права на податковий кредит установлює п. 198.2 ПКУ, з якого випливає, що збільшувати податковий кредит необхідно за першою подією — оплатою або отриманням товарів/послуг.

Разом із тим довідатися про податковий кредит за чеками РРО підприємство фактично може тільки на дату затвердження авансового звіту, коли в підприємства з’явиться його документальне підтвердження. Тому на підставі авансового звіту в один день можна зафіксувати в ПДВ-обліку дані кількох касових чеків (за кілька днів).

Цей висновок підтверджується й у ЄБПЗ, у підкатегорії 130.18.

Таким чином, критерієм для придбання за чеками сумарно в межах 200 грн для відображення податкового кредиту слід розглядати саме дату видачі чека, а не авансового звіту.

У коментованому листі ДПСУ підтвердила, що обмеження суми розрахунків у 200 грн (загальна сума із ПДВ — 240 грн) стосується всіх проведених розрахунків протягом дня і не залежить від дати звітування працівником. Однак при цьому податківці зазначили, що датою відображення податкового кредиту має бути дата, зазначена в касовому чеку, незалежно від дати звітування працівника. Досить спірний висновок.

Якщо сума розрахунку перевищує 240 грн, покупцеві слід вимагати від постачальника податкову накладну, а в разі його відмови — подати «скарговий» додаток 8 до декларації з ПДВ (див. «Бухгалтер» № 6’2013, с. 19т–21т ).

При цьому ми не впевнені, що продавець обов’язково випише податкову накладну (якщо покупець звернеться з цим проханням не на момент купівлі), оскільки він уже відобразив податкове зобов’язання за цим чеком у розділі I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (на підставі Z-звіту і підсумкової податкової накладної).

Крім того, у покупця можуть виникнути проблеми з можливістю подання скарги разом із декларацією з ПДВ за той період, у якому проведено розрахунки (видано чек РРО). Адже згідно з п/п. 170.9.2 і 170.9.3 ПКУ строки подання відряджувального звіту можуть сягати 20 днів, внаслідок чого працівник може подавати Звіт лише в наступному періоді.

Та й прирікати постачальника на документальну позапланову виїзну перевірку через незначну суму в чеку РРО — якось несолідно...

 

* Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — Кодекс).— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі