Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати ЄСВ

Редакція БР
Лист від 15.01.2013 р. № 1074/03-20

Фільчині грамоти

Вартість орденів, медалей, нагрудних знаків, кубків, дипломів,
грамот і квітів не оподатковується ЄСВ

Лист Пенсійного фонду України
від 15.01.2013 р. № 1074/03-20

Щодо сплати ЄСВ

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на вартість орденів, медалей, нагрудних знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів і в межах своєї компетенції повідомляє.

Відповідно до абзацу другого пункту 1 частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Базою для нарахування єдиного внеску для зазначених платників є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці».

Згідно з роз’ясненнями Міністерства соціальної політики України, наданими листом від 10.11.2011 р. № 994/13/Н-11, критерієм віднесення певної виплати у грошовій чи натуральній формі до заробітної плати є можливість використання цієї виплати працівником для задоволення особистих потреб або потреб інших членів сім’ї. Вартісний еквівалент медалей, нагрудних знаків та грамот таким визнаний бути не може, отже, не відноситься до заробітної плати.

Враховуючи вищезазначене вартість орденів, медалей, нагрудних знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів, якими відзначаються працівники та особи, які не перебувають у трудових відносинах з підприємством, не є базою для нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Директор департаменту надходження доходів
 
В. Литвиненко

Від редакції

Також нагадаємо, що згідно з п/п. 165.1.38 ПКУ не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу

«вартість орденів , медалей, знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів, якими відзначаються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі