Теми статей
Обрати теми

Звіти з ЦП-акцизу та податкових пільг

Редакція БР
Коментар

Передпісляпершотравневе

Звіти з ЦП-акцизу та податкових пільг

1. Мінісдохіз у своєму листі від 24.04.2013 р. № 2174/7/99-99-19-04-03-17 у зв’язку з наближенням граничного строку подання звітності з ЦП-акцизу рекомендувало платникам цього нового спецподатку подати декларацію за I квартал 2013 року за формою, що додається до проекту наказу Мінісдохізу «Про затвердження Декларації з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами, Порядку заповнення та подання Декларації з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами» (див. також с. 9).

У згаданому листі зазначено, що граничний строк подання згаданої «проектної» декларації13.05.2013 р. (судячи з усього, в податківців 10 травня буде вихідний).

На нашу думку, якщо платники не прислухаються до рекомендацій цього листа, то жодні санкції їм не загрожують. Але ЦП-акциз за I квартал не пізніше 1 травня краще сплатити.

2. У світлі наближення дати 10 травня хочемо нагадати платникам податків про необхідність подати за перший квартал (три місяці) 2013 року Звіт про суми податкових пільг, форму якого наведено в додатку до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого Постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233.

Нагадаємо, що згідно з п. 3 цього Порядку згаданий Звіт має подаватися суб’єктами господарювання за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового періоду. Звіт заповнюється наростаючим підсумком із початку року. (У разі якщо суб’єкт господарювання пільгами не користується, цей Звіт подавати не потрібно.)

Звертаємо увагу: подавати цей Звіт зобов’язані в тому числі й платники податку на прибуток, які подають тільки річну декларацію із цього податку. Причому, якщо водночас вони ще й користуються якоюсь пільгою з податку на прибуток, то їм за підсумками першого кварталу доведеться розраховувати й суму податку на прибуток, не сплаченого у зв’язку з користуванням конкретною пільгою — тому розслабитися до кінця року щодо «прибуткових» розрахунків не доведеться.

Крім того, нагадаємо, що оскільки цей Звіт не є в термінах Податкового кодексу податковою декларацією, то й граничний строк його подання у разі потрапляння на святкові або неробочі дні не повинен переноситися на перший (наступний за такими днями) робочий день. (На цей момент також зверталася увага в листі ДПІ у м. Києві від 28.01.2013 р. № 833/10/06-406 — див. «Бухгалтер» № 8’2013, с. 32.)

А оскільки податківці нібито не збираються працювати 10 травня (див. вище), то граничний строк подання Звіту про суми податкових пільг автоматично переноситься на 8 травня ц. р.

Ну а за неподання/несвоєчасне подання зазначеного Звіту (або за перекручування в ньому даних) можна вхопити адмінштраф у розмірі 85–170 грн за ст. 1631 КУпАП.

О. П., А. П.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі