Теми статей
Обрати теми

Щодо необхідності сплати ПДВ при роздачі зразків продукції як реклами

Редакція БР
Відповідь на запитання

— Те, що ви нароздавали, звісно, оподаткували?

Щодо необхідності сплати ПДВ при роздачі зразків продукції як реклами

Між ТОВ і нерезидентом укладено договір про маркетингові послуги. За його умовами ТОВ одержує безоплатно від нерезидента маркетингові матеріали (зразки продукції, яку ТОВ продає), які надалі роздає під час проведення маркетингових заходів за замовленням нерезидента.

Маркетингові матеріали є каталогом, у якому розміщено зразки продукції (шпалери) невеликого розміру, які не можуть бути використані в господарській діяльності з урахуванням їх непридатності (маленького розміру).

Аудитори в акті перевірки зазначили, що існує ризик донарахування ПДВ при роздачі цих зразків продукції третім особам.

Чи повинне ТОВ нараховувати і сплачувати ПДВ при роздачі зразків продукції під час надання маркетингових послуг нерезиденту? Як можна уникнути сплати ПДВ у такому разі?

Згідно з п/п. 14.1.108 ПКУ маркетингові послуги (маркетинг) — це послуги, які забезпечують функціонування діяльності платника податків у сфері вивчення ринку, стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), політики цін, організації й управлінні рухом продукції (робіт, послуг) до споживача і післяпродажного обслуговування споживача в межах господарської діяльності платника податків.

До маркетингових послуг згідно з ПКУ належать, у тому числі, послуги з розміщення продукції платника податку в місцях продажу, послуги з вивчення, дослідження та аналізу споживчого попиту, внесення продукції (робіт, послуг) платника податку до інформаційної бази продажу, послуги зі збору та поширення інформації про продукцію (роботи, послуги).

На нашу думку, послуги з поширення інформації про продукцію (роботи, послуги) за своїм змістом мають швидше рекламний, а не маркетинговий характер.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 1 Закону України від 03.07.96 р. № 270/96-ВР «Про рекламу»* реклама — це інформація про особу або товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару.

Заходи рекламного характеру передбачають серед іншого безоплатне поширення зразків рекламованих товарів та/або їх обмін для споживачів однієї кількості або одного виду рекламованих товарів на інший.

При роздаванні зразків продукції нерезидента ТОВ, що поставило запитання, має намір сформувати обізнаність у споживача про продукти нерезидента і зацікавленість у них, що свідчить про рекламний характер цих послуг.

Відповідно до п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів, місце постачання яких розташовано на митній території України. Згідно з абз. «в» п/п. 14.1.191 ПКУ постачанням товарів вважають також операції з безоплатної передачі майна іншій особі.

Враховуючи зазначене передача зразків продукції третім особам може розглядатися як постачання товарів і підлягати оподаткуванню ПДВ.

Разом із тим слід розуміти, що зразки продукції (рекламні матеріали), які зазвичай передаються (роздаються) компаніями під час проведення маркетингових (рекламних) заходів, можна розбити на дві групи:

— ті, які можуть бути використані в діяльності та є певними матеріальними цінностями;

— ті, що не можуть бути використані в діяльності з урахуванням принципів бухгалтерського обліку і не мають матеріальної цінності. (Такі матеріальні ресурси не генерують економічну вигоду, оскільки від їх використання в підприємства відсутня потенційна можливість отримання коштів.)

Залежно від того, які зразки продукції (рекламні матеріали) роздають, вони підлягають або не підлягають оподаткуванню ПДВ.

Приміром, поширення матеріального носія реклами, який містить інформацію про підприємство або його продукцію, але не може бути використаний як матеріальна цінність, по своїй суті не підпадає під поняття постачання товарів, установлене в п/п. 14.1.191 ПКУ, а тому не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Якщо такі зразки продукції (рекламні матеріали) можуть бути використані не тільки як носії інформації, але і як матеріальної цінності, незалежно від того, як здійснюється їх поширення — безоплатно чи з оплатою, то операції з ними з метою оподаткування визначаються як операції з постачання товарів і оподатковуються ПДВ.

Таку думку поділяють і податківці (див., зокрема, листи ДПАУ від 03.06.2002 р. № 3428/6/15-1215-26, від 13.06.2006 р. № 6421/6/16-1515-26 у «Бухгалтері» № 44’2006 на с. 37т–38т і № 19’2007 на с. 17т–18т відповідно). Хоча ці листи й видані ще під час дії Закону «Про податок на додану вартість», вони цілком можуть бути застосовані й у нинішніх умовах. Правила, на яких ґрунтується відповідь податкового органу, не піддалися принциповим змінам після набрання чинності Податковим кодексом.

Таким чином, у зв’язку з тим що ТОВ роздає каталоги зі зразками продукції, які не можуть бути використані через їх непридатність (маленький розмір) як матеріальні цінності, такі зразки не підлягають оподаткуванню ПДВ при їх передачі третім особам. У разі якщо в майбутньому ТОВ стане роздавати іншу продукцію — корисну (наприклад, ручки, блокноти, ноутбуки з логотипом нерезидента), то уникнути ПДВ не вдасться.

Додатковим аргументом на користь відсутності ПДВ при роздачі каталогу зі зразками продукції є те, що їх справедлива ринкова (а отже, і звичайна) ціна дорівнює нулю. Знайдіть на ринку достатню кількість людей, які згодні заплатити гроші за такі речі!

Враховуючи те, що частина послуг за маркетинговим договором повністю підпадає під рекламні послуги, ТОВ доцільно укласти з нерезидентом окремо від маркетингового договору договір про надання рекламних послуг. У такому разі рекламні послуги не будуть об’єктом оподаткування ПДВ відповідно до п. 185.1 і абз. «б» п. 186.3 ПКУ: місцем постачання послуг є місце реєстрації нерезидента, а не територія України.

Ще один варіант уникнення ПДВ при безоплатній роздачі пропонує нам ДПСУ. Щоправда, він стосується ситуації, при якій ТОВ буде самостійно виготовляти та/або придбавати окремі рекламні матеріали для роздачі, а не отримувати їх безоплатно від нерезидента. Розповсюдження таких матеріалів не буде підлягати оподаткуванню ПДВ, якщо за умовами договору їх вартість включено до вартості рекламних послуг ТОВ.

У листі від 04.02.2013 р. № 1673/6/15-3115 ДПСУ, зокрема, зазначає, що

«у разі якщо вартість рекламних матеріалів (які передаються споживачам рекламних послуг) включена до вартості рекламної послуги, що надається рекламодавцю, та оподаткована податком на додану вартість, розповсюдження (роздача) третім особам (споживачам) рекламних матеріалів не підлягає оподаткуванню податком на додану вартість.

При цьому сума податку на додану вартість, сплачена виконавцем рекламної послуги при придбанні рекламних матеріалів, може бути віднесена до складу податкового кредиту такого виконавця за умови віднесення вартості таких рекламних матеріалів до валових витрат виконавця (відповідно до розділу III Кодексу) та за умови виконання вимог, встановлених статтею 198 Кодексу».

Для реалізації цього варіанта необхідно, щоб:

— відповідно до договору складовою і невід’ємною частиною послуг було розповсюдження (роздача) рекламних матеріалів третім особам (споживачам);

— вартість рекламних матеріалів входила до загальної вартості таких послуг;

загальна вартість рекламних послуг була оподаткована ПДВ;

— такі факти підтверджувалися кошторисом і первинними бухгалтерськими документами.

Іванна Погребняк, старший юрист ЮФ «ILF»,
 Костянтин Шелест

 

* Статтю 1 Закону «Про рекламу», зі змінами,— див. у «Бухгалтері» № 38’2012 на с. 2 т–3т.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі