Теми статей
Обрати теми

Рейдерські захоплення та схеми захисту від них бізнесу

Редакція БР
Стаття

img 1 

Рейдерські захоплення та схеми захисту від них бізнесу

Кожен бізнесмен повинен не тільки розвивати свій бізнес, але й уміти захищати його від рейдерських захоплень.

Еволюція рейдерських захоплень

На початку 2000-х у Росії й Україні почалася епідемія рейдерських захоплень прибуткового бізнесу: заводів, фабрик, торговельних центрів, магазинів, земельних ділянок та інших високоліквідних активів. Ці рейдерські захоплення містили прийоми легального та нелегального захоплення бізнесу.

До основних легальних методів захоплення рейдерами бізнесу належать:

1) скуповування боргів підприємства-цілі;

2) судові позови, тобто порушення різних судових спорів щодо підприємства-цілі;

3) купівля частки бізнесу (акцій або частки у статутному фонді) підприємства-цілі;

4) банкрутство підприємства-цілі.

До основних нелегальних методів належать:

1) підробка печаток і статутних документів підприємства-жертви, а також підробка різних комерційних договорів;

2) поширення неправдивої інформації у ділових колах, інтернеті та в засобах масової інформації про нестійкий фінансовий стан підприємства-жертви і про недобросовісні дії керівників підприємства-цілі під час ведення бізнесу;

3) психологічний тиск (різноманітні погрози й шантаж) і застосування фізичного насильства щодо керівників і засновників підприємства-цілі;

4) різні способи протидії законній господарській діяльності підприємства-жертви.

У процесі захоплення можуть бути задіяні різні фахівці: юристи, адвокати, журналісти-чорнопіарщики, нотаріуси, охоронні агенції, торговці цінними паперами, а також різні кримінальні елементи.

За останні кілька років у Росії, а потім і в Україні з’явився новий вид загарбників бізнесу — «рейдери в законі». Вони не використовують у своїй роботі складні багатоходові прийоми, як це робили рейдери раніше. Вони діють простіше й ефективніше. Під час захоплення прибуткового бізнесу «рейдери в законі» збирають інформацію про бізнес підприємства-цілі, а потім роблять пропозицію господарям цього прибуткового бізнесу, від якої вони не можуть відмовитися, як у фільмі «Хресний батько». У результаті господарі прибуткового бізнесу продають цим «рейдерам у законі» свій бізнес за ціну, набагато нижчу навіть за символічну.

Схеми захисту прибуткового бізнесу від рейдерських захоплень

Як свідчить практика ведення бізнесу, кращий захист від рейдерських захоплень — це поділ бізнес-процесів підприємства і передача права власності на активи цього підприємства закордонним компаніям.

Наприклад: відкриваються три підприємства для ведення бізнесу з виробництва товарів. Підприємство № 1 закуповує обладнання і передає його підприємству № 2 в оренду. Підприємство № 2 має трудовий ресурс — це працівники, які виготовляють товари, а потім передають їх на реалізацію Підприємству № 3. При цьому засновником — власником Підприємств № 1, Підприємства № 2 і Підприємства № 3 є іноземна компанія або кілька іноземних компаній, зареєстрованих у Європі, Китаї, США або в офшорних зонах.

Поділ бізнес-процесів підприємства і передача у власність активів іноземним компаніям — процес дорогий, зате безпечний, стабільний і максимально захищений від рейдерських захоплень.

Крім того, добре зарекомендували себе такі методи захисту від рейдерських захоплень:

1) проведення комплексу систематичних заходів щодо захисту комерційної таємниці на підприємствах (запобігання витоку інформації про бізнес);

2) мінімізація кредиторської заборгованості перед своїми контрагентами по бізнесу. Адже непогашені борги можуть бути підставою для рейдерського захоплення підприємства-цілі.

Сергій Овчаренко
www.business-rost.com.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі