Теми статей
Обрати теми

Про умови застосування пільгового порядку оподаткування процентів податком на прибуток нерезидентів

Редакція БР
Лист від 01.04.2013 р. № 88/99-99-22-0318

Відхопив нерезидент
від України свій процент...

Про умови застосування пільгового порядку оподаткування
процентів податком на прибуток нерезидентів

Лист Міністерства доходів і зборів України
від 01.04.2013 р. № 88/99-99-22-0318*

Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист <...> щодо порядку оподаткування доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України у вигляді процентів і повідомляє таке.

Порядок і особливості оподаткування доходів нерезидентів визначено статтею 160 Податкового кодексу України (далі — Кодекс).

Відповідно до пункту 160.1 статті 160 розділу III Кодексу будь-які доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються податком в порядку і за ставками, визначеними цією статтею. Для цілей цього пункту під доходами, отриманими нерезидентом із джерелом їх походження з України, зокрема, розуміються й проценти.

Пунктом 160.2 статті 160 Кодексу передбачено, що резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від господарської діяльності, зобов’язана утримувати податок з таких доходів за ставкою в розмірі 15 процентів від їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, що набрали чинності, та в інтересах яких здійснюють виплати.

Порядок застосування міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування стосовно повного або часткового звільнення від оподаткування доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України визначено в статті 103 Кодексу.

Особа (податковий агент) має право самостійно застосувати звільнення від оподаткування або зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України на момент виплати доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу і резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України (пункт 103.2 статті 103 Кодексу).

З огляду на викладене підтвердження бенефіціарності отримувача доходів — одна з умов застосування пільгової ставки або звільнення від податку на прибуток нерезидентів.

Міністр О. Клименко

Від редакції

Детальніше про оподаткування процентів на підставі міжнародних договорів — див. Рекомендації щодо застосування положень конвенцій (угод) про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна (капіталу) в «Бухгалтері» № 17’2013 на с. 17–19. Там же, на с. 31–32,— див. ставки податку на проценти відповідно до чинних міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування.

 

* Лист подано в перекладі з російської мови.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі