Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку визначення доходів фізичною особою — підприємцем при продажу нерухомого майна

Редакція БР
Лист від 13.03.2013 р. № 2411/10/17-4-15

Продає-то ПриПЄП,
але не як ПриПЄП,
а як людина

(що звучить більш гордо)

Лист Державної податкової служби у м. Києві
від 13.03.2013 р. № 2411/10/17-4-15

Щодо порядку визначення доходів
фізичною особою — підприємцем
при продажу нерухомого майна

Державна податкова служба у м. Києві на виконання завдання Державної податкової служби України від 06.03.2013 р. № 5544/7/17-1217 розглянула ваш лист від 08.02.2013 р.№ 92 щодо порядку визначення доходів фізичною особою — підприємцем при продажу нерухомого майна і повідомляє.

Відповідно до п. 1 та п. 2 ст. 325 Цивільного кодексу України суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Тобто суб’єктом права власності законодавством визначається фізична особа, яка може бути власником будь-якого майна, крім майна, яке не може знаходитись взагалі у власності фізичної особи. При цьому такий суб’єкт права власності, як фізична особа підприємець не відокремлюється.

Згідно зі статтею 42 Господарського кодексу України підприємництво — самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Підприємництво здійснюється на основі вільного вибору суб’єктом господарювання — фізичною особою видів господарської діяльності, самостійного формування підприємцем програми діяльності, встановлення цін на продукцію та послуги відповідно до закону, комерційного розрахунку та власного комерційного ризику, вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України від 02.12.2010 ро-ку № 2755-VI (далі — ПКУ).

Відповідно до п/п. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ доходом фізичної особи підприємця платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначений п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою і фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Подібні доходи оподатковуються у загальновстановленому порядку, передбаченому розділом IV ПКУ.

Враховуючи вищевикладене доходи фізичної особи — підприємця від продажу нерухомого майна не включаються до доходу фізичної особи — підприємця платника єдиного податку та оподатковуються у загальновстановленому порядку, відповідно до розділу IV ПКУ.

Додатково повідомляємо, що відповідно до п/п. 14.1.172 п. 14.1 ст. 14 ПКУ податкова консультація — допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного викори-стання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.

При цьому згідно із ст. 52 ПКУ за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства. Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Заступник Голови О. Онищенко

Від редакції

Висновок — правильний: ПриПЄП під час продажу нерухомості сплачує звичайний ПДФО, а не ЄП. Для цього достатньо посилання на п. 292.1 ПКУ.

А ось перша частина обґрунтування (власником є фізособа, а фізособа-підприємець як суб’єкт права власності не виділяється), по-перше, не потрібна, а по-друге, некоректна (детальніше щодо проблеми власника в контексті оренди — див. «Бухгалтер» № 8’2012 на с. 48–50).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі