Теми статей
Обрати теми

Сільгоспспецрежим з ПДВ: до чого готуватися у 2015 році?

Смердов Віталій, партнер податкової практики Crowe Mikhailenko
Це одне з двох питань, які набрали в «голосувалці» найбільше голосів. Не дивно, адже електронна система ПДВ-адміністрування вже не за горами. З цього матеріалу ви довідаєтеся, як вона позначиться на платниках, які застосовують сільськогосподарський ПДВ-спецрежим за ст. 209 ПКУ.

Попередимо відразу: якихось окремих змін саме для ПДВ-спецрежимників за ст. 209 ПКУ (далі — спецрежимники) не передбачається. Загальний принцип, за яким працює цей спецрежим, не зміниться. Більшість же новин, з якими стикнуться такі особи, стосуватимуться всіх платників ПДВ*.

* Із загальним оглядом цих змін ви могли ознайомитися у статті «Спецрахунки з ПДВ — як це буде?» у журналі «Бухгалтер 911», 2014, № 2.

Так, зокрема, спецрежимні податкові накладні (з позначкою «2» у другому полі порядкового номера), як і решту, доведеться складати в електронній формі та реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних. Тобто незалежно від суми ПДВ у них.

Зараховувати ПДВ на спецрежимний рахунок (тобто суми, які ви відображаєте в ряд. 25.2 декларації з ПДВ з кодом 0121-0123) доведеться через спеціальний рахунок у системі електронного адміністрування (далі — рахунок у СЕА). Таким чином, вам ці суми доведеться перераховувати на такий рахунок у СЕА, а вже потім вони потраплять на спецрежимний рахунок.

Майте на увазі: цей самий рахунок у СЕА ви використовуватимете і для ПДВ-розрахунків з бюджетом. Отже, він у вас буде єдиним! Його вам до кінця грудня має відкрити Казначейство. З його реквізитами вас ознайомлять податківці.

img 1

Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою Кабміну від 16.10.2014 р. № 569, вказує, що такі рахунки має відкрити саме Казначейство. Водночас нагадаємо: перший проект цього Порядку передбачав відкриття їх в окремо визначеному банку.

Перерахування коштів з рахунка в СЕА (на спецрежимний рахунок і до бюджету) відбуватиметься без вашої участі. Для цього податківці передаватимуть Казначейству спеціальні реєстри, сформовані на підставі декларацій. І вже за ними Казначейство списуватиме відповідні суми. Для вас же головним є те, щоб на рахунку СЕА була достатня для цього сума.

Причому запам’ятаєте нюанс: якщо за підсумками періоду ви задекларуєте ПДВ одночасно і до сплати до бюджету, і до перерахування на спецрежимний рахунок, кошти з рахунка в СЕА спишуть в такому порядку:

1) в першу чергу — до бюджету;

2) і лише при повному розрахунку з бюджетом — на спецрежимний рахунок.

Чому це так важливо? Перш за все тому, що у вас з’явиться умова для зарахування коштів на спецрежимний рахунок — відсутність ПДВ-заборгованості перед бюджетом. До речі, цікаво, що ПКУ в редакції від 01.01.2015 р. таких вимог не висуває, вони випливають лише з Порядку. Чи правильно це у світлі ПКУ? Звичайно, ні. Але тепер від цього обмеження нікуди не дітися.

img 2

Нагадаємо, на сьогодні таких умов немає. Тобто за вами може значитися ПДВ-боржок, але водночас це не перешкодить вам перекинути суму ПДВ на спецрежимний рахунок.

Однак це ще не все. Вам, імовірно, відомо, що з 1 січня податкові накладні можна буде видати лише на обмежену суму. Розраховується вона за формулою, наведеною, зокрема, у п. 2001.3 ПКУ. Її визначатимуть податківці, причому (увага!) у сукупності за спецрежимними та іншими операціями. Принаймні, на сьогодні жодного механізму їх поділу не передбачається. Отже, наприклад, купивши після 1 січня товар/послугу з ПДВ для спецрежимної операції, ви збільшите свою можливість щодо видачі податкових накладних у цілому: тобто як за спецрежимними, так і за «звичайними» операціями. Те саме є справедливим і для зворотної ситуації: видавши спецрежимну податкову накладну, ви тим самим зменшите свої можливості щодо видачі, у тому числі й «звичайних» податкових накладних.

І ще один нюанс пов’язаний з ПДВ-розреєстрацією. У цьому випадку суми ПДВ, які «зависли» на вашому рахунку в СЕА, перераховуються до бюджету. Але якщо їх виявилося більше, ніж ПДВ-зобов’язань, то ви їх можете повернути в загальному порядку (згідно зі ст. 43 ПКУ). Це стосується як «звичайних» платників, так і спецрежимників.

v.smerdov@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі