Теми статей
Обрати теми

З орендної плати військовий збір не утримуємо

Підкажіть: чи справляється військовий збір з орендної плати, що виплачується фізособі?
поки що ДФСУ згодна

Перш за все з’ясуємо, звідки дме вітер «сумнівів». Безумовно, з положень ПКУ, що визначають об’єкт обкладення військовим збором.

Нагадаємо, що під об’єктом обкладення військовим збором, зокрема, слід розуміти виплати та винагороди, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику за цивільно-правовими договорами (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

При цьому податківці уточнили, що «під удар» потрапляють тільки договори, результатом яких є факт виконання робіт (надання послуг), тобто договір підряду та договір про надання послуг (лист ДФСУ від 15.09.2014 р. № 4551/7/99-99-17-02-01-17; консультація в підкатегорії 132.02 ЗІР). Відповідно орендні договори «випадають» з цієї команди. Адже відносини, що виникають за таким договором, не мають ознак правовідносин, які виникають за договорами про виконання робіт чи надання послуг.

Більше того, є і прямий дозвіл не обкладати орендну плату військовим збором (консультація все в тій же категорії 132.02 ЗІР). Причому звільнення поширюється на договори оренди рухомого та нерухомого майна. У тому числі, якщо такий дохід виплачуєте орендодавцю-підприємцю («підприємницька» консультація в категорії 132.02 ЗІР).

img 1

 Належним чином оформлений договір оренди — «зелене світло» для необкладення орендної плати військовим збором.

Але! Варто остерігатися ситуації, коли працівнику виплачують компенсацію за використання майна працівників. Якщо майно (рухоме та нерухоме) не перебуває в оренді (немає орендного договору), але працівнику виплачується компенсація за його використання у трудовій діяльності, то  військового збору не уникнути. Таку виплату розглядають як інші виплати та винагороди, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами. На це вказують «свіжі» роз’яснення в тематичному розділі ЗІР. На думку фіскалів, військовим збором мають обкладатися всі виплати, що нараховуються у зв’язку з трудовими відносинами. Не уникнути сплати військового збору і з компенсації вартості палива та ремонту автомобіля, якщо така компенсація виплачується працівнику. Ідеться про використанні у службових цілях власного автомобіля.

Та все ж... Думка податківців «склонна к измене и перемене», про що свідчать консультації в ЗІР, які постійно змінюються. Хочете бути спокійними? Тоді рекомендуємо отримати індивідуальну податкову консультацію — це надійний щит.

y.klyzhenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі