Теми статей
Обрати теми

Купили у підприємця товар/услугу. Чим підтвердити купівлю?

Наше підприємство купує товари (послуги) у підприємців. Які документи потрібно в них запитувати, щоб підтвердити витрати за такими покупками?
товарний чек
або ПКО

Найпростіше, якщо ви розраховуєтеся за безготівковим розрахунком. У цьому випадку оплату товарів (послуг) підтверджує банківський документ. Щоб довести отримання товару (послуги), радимо запросити у підприємця товарну накладну (акт наданих послуг). Такий комплект документів гарантує безпеку витратам підприємства.

При готівкових розрахунках купівлю та оплату підтвердить розрахунковий документ (п. 2 ст. 3 Закону про РРО). Якщо підприємець використовує РРО (або КОРО з розрахунковими квитанціями), таким документом буде чек РРО (або розрахункова квитанція), а також, зокрема, сліп (при розрахунках платіжною карткою).

Якщо ж підприємець не використовує РРО (як правило, це підприємці-єдиноподатники), то він також повинен видати вам розрахунковий документ. Ось тільки нормативних вимог до його форми немає.

Найкраще, якщо він видасть товарний чек. Зауважте: складають такий документ у довільній формі, проте податківці хочуть бачити в ньому реквізити чека РРО — за винятком фіскального номера РРО і напису «Фіскальний чек» (підкатегорія 109.10 ЗІР).

img 1

 Перелік реквізитів товарного чека є в листі ДПАУ від 27.04.2011 р. № 7966/6/23-7015/515. Також безпечніше врахувати побажання податківців.

Але це не єдиний варіант. Купівлю можна оформити за допомогою квитанції про оплату чи іншого документа довільної форми (акт, накладна тощо). Головне — передбачити всі обов’язкові реквізити первинного документа.

Нагальне запитання: чи не буде проблем щодо витрат, якщо готівкову оплату підприємець підтверджує прибутковим касовим ордером (далі — ПКО)? Змушені застерегти — це не кращий варіант. Підприємці не ведуть касову книгу і не зобов’язані оформляти касові ордери. Але це не означає, що їм заборонено оформляти їх добровільно. Вважаємо, що підприємці цілком можуть узяти на озброєння затверджену форму ПКО або, наприклад, адаптувати її, змінивши назву. На наш погляд, жодного порушення в цьому немає. Багато хто досить успішно користується цією лазівкою, причому проблем немає ні в підприємця, ні в підприємства.

Але попередимо! Офіційні органи (податківці, НБУ, Держкомпідприємництва) і суди проти оформлення підприємцями прибуткових та видаткових касових ордерів. Основний аргумент — підприємці не ведуть касову книгу. І хоча ми вважаємо, що цієї підстави недостатньо, щоб заборонити їм добровільно застосовувати ПКО, але від офіційної позиції поки що нікуди не подітися. Отже, краще віддати перевагу оформленню розрахунків товарними чеками чи іншими зазначеними документами.

y.klyzhenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі