Теми статей
Обрати теми

Середній заробіток мобілізованих та ЄСВ

Наші працівники покликані на військову службу у зв'язку з мобілізацією. На підприємстві їм нараховують виплати у розмірі середнього заробітку. Чи потрібно справляти з таких виплат ЄСВ?
податківці змінюють думку

Оскільки ви не зазначили, коли саме призвали працівників, перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо, як усе було...

Працівників, яких призвали починаючи з 18.03.2014 р., коли розпочалася перша черга мобілізації, повинні були звільняти на підставі ч. 3 ст. 36 КЗпП. Але вже з 01.04.2014 р. ст. 119 КЗпП виклали в новій редакції, згідно з якою роботодавці повинні були зберігати за мобілізованими місце роботи і середній заробіток протягом року. Середній заробіток у складі заробітної плати обкладали ЄСВ та ПДФО.

З 08.06.2014 р. набув чинності Закон України від 20.05.2014 р. № 1275-VII, яким, зокрема, було внесено зміни до КЗпП, ПКУ і Закону про ЄСВ щодо мобілізованих працівників. Причому ці зміни діють з 18.03.2014 р. Відповідно до останньої редакції ч. 3 ст. 119 КЗпП за мобілізованими працівниками не більше одного року зберігаються місце роботи, посада і компенсується з бюджету середній заробіток на підприємстві, де вони працювали на час призову.

img 1

Виплати, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку мобілізованих працівників, не повинні обкладатися ЄСВ. Про це прямо зазначено в ч. 7 ст. 7 Закону про ЄСВ. Те, що з виплат мобілізованим працівникам не потрібно було стягувати ЄСВ, підтверджували і фахівці ДФСУ (відповідна консультація була розміщена в підкатегорії 301.03 БЗ), і ПФУ (лист від 16.07.2014 р. № 18834/05-10). Проте «щастя» тривало недовго.

Порядок компенсації з бюджету виплат мобілізованим повинен був затвердити КМУ, але він досі цього не зробив. Цим і сплутав усі карти... Фахівці ДФСУ подумали і вирішили, що поки такого порядку немає, про необкладення ЄСВ таких виплат (ураховуючи їх зарплатний характер) йтися не може. За усними роз’ясненнями податківців, ось-ось з’явиться офіційна думка про те, що з виплат у розмірі середнього заробітку мобілізованих працівників потрібно справляти ЄСВ. І за минулі періоди, коли нараховували середній заробіток, необхідно донарахувати ЄСВ. Штрафи обіцяють не накладати, оскільки раніше страхувальники діяли на підставі офіційних роз’яснень.

img 2

До речі, фахівці ДФСУ наполягають і на обкладенні виплат, які нараховує роботодавець мобілізованим, ПДФО і ВЗ (див. консультації в підкатегоріях 103.04 і 132.02 БЗ).

Неймовірно, але факт: поки немає кабмінівського порядку компенсації, норми ПКУ та Закону про ЄСВ щодо необкладення виплат мобілізованими будуть «мертвими», і від цього постраждають і роботодавець, і працівник — захисник Батьківщини. Але й надалі сподіваємося на краще.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі