Теми статей
Обрати теми

Графи 6 — 12 ПН

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Лист Головного Управління Міндоходів у м. Києві від 12.08.2014 р. № 7323/10/26-15-11-01-6.
Столичні податківці «об'єднали» у листі дві консультації з підкатегорії 101.19 БЗ. Обидві вони (і відповідно лист) присвячені одному питанню — кількості знаків після коми у графах податкової накладної (далі — ПН), призначених для відображення кількісних і вартісних показників.
округлення в ПН

Найпростіше з показниками граф 8 — 12 ПН. Вимоги до їх заповнення містяться в п. 2 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міндоходів від 14.01.2014 р. № 10 (далі — Порядок). Там зазначено: усі графи ПН, що мають вартісні показники, заповнюються у гривнях з копійками. Це означає, що показники цих граф повинні містити не більше двох знаків після коми.

Хоча графу 7 ПН теж призначено для відображення вартісних показників, проте для неї п.п. 6 п. 14 Порядку робить застереження — якщо інше не передбачено чинним законодавством. За таких обставин у графі 7 ПН може бути наведено значення з великою кількістю знаків після коми.

Щодо кількісних величин, що відображаються в графі 6 ПН, то для них Порядок не встановлює жодних обмежень щодо кількості знаків. Тут необхідною вважається така кількість знаків після коми, достатня для правильного розрахунку вартісного показника у графах 8 — 12 ПН.

Скажімо, якщо продавцем за умовами договору отримано передоплату в сумі 4500 грн. за постачання однієї одиниці товару вартістю 8960 грн. (без ПДВ), то у графі 6 проставимо 0,502232 (4500 грн. : 8960 грн.). Графи 5 — 8 у цьому випадку будуть заповнені так:

Одиниця виміру товару/послуги

Кількість (об’єм, обсяг)

Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ

Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ, що підлягають оподаткуванню за ставками

основна ставка

5

6

7

8

шт.

0,502232

8960,00

4500,00

При цьому для скорочення розрахованих як вартісних показників до другого знака, так і кількісних показників до необхідної кількості знаків після коми застосовуємо правило математичного округлення. Полягає воно, нагадаємо, у збільшенні попереднього знака на одиницю, якщо наступний за ним знак, що скорочується, дорівнює або більше п’яти.

img 1

Вартісні показники ПН повинні містити не більше двох знаків після коми. Виняток — графа 7, де ціни, затверджені рішеннями уряду, можуть бути зазначені з великою кількістю знаків.

Податківці також підкреслили, що розрахунок вартісного показника (гр. 8) буде правильним навіть тоді, коли після перемножування значень граф 6 і 7 ПН отримане число з кількістю знаків після коми більше двох у результаті його округлення до другого знака не буде збільшено на одиницю. Тобто в умовах наведеного прикладу у графі 6 ПН можна записати 0,5022 замість 0,502232.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі