Теми статей
Обрати теми

Дохід виплачено в одному періоді, а нараховано — в іншому

Наше підприємство регулярно виплачує дохід підприємцю. У вересні на його прохання ми виплатили йому невеликий аванс за жовтень. Чи потрібно в цьому випадку дотримувати рівність граф 3а і 3 у формі № 1ДФ?
заповнюємо форму № 1ДФ

Ні, в цьому випадку у графах 3а і 3 відображатимуться різні суми доходу. У Порядку № 49 (Порядок заповнення форми № 1ДФ, затверджений наказом Міндоходів від 21.01.2014 р. № 49)дійсно є згадка про рівність граф 3а і 3. Але! Стосується вона виключно заробітної плати (абз. 2 п. 3.3 Порядку № 49).

А ось до доходу за цивільно-правовими договорами такий порядок заповнення не має жодного відношення. У цьому випадку потрібно керуватися загальними правилами.

Нагадаємо, що доходи, нараховані підприємцям, необхідно відобразити у формі № 1ДФ за той звітний квартал, в якому їх було нараховано (п.п. «б» п. 176.2 ПКУ). Причому такий обов’язок не залежить від факту виплати цих доходів у цьому кварталі.

Згідно з розд. 3 Порядку № 49:

у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізособі. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим, незалежно від того, виплачено такий дохід чи ні;

у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податків податковим агентом.

img 1

Як бачите, у зазначених графах дотримуватися рівності не обов’язково (крім зарплатних нарахувань/виплат). Тому у вашій ситуації суму авансу за жовтень, перераховану підприємцю у вересні, потрібно показати у графі 3 форми № 1ДФ за III квартал. У свою чергу, у графі 3а потрібно зазначити тільки суму нарахованого доходу, тобто без урахування згаданого авансу.

Якщо ж для інспектора зазначені аргументи виявляться непереконливими, використовуйте козир — консультацію з підкатегорії 103.25 «ЗІР». У ній ДФСУ не наполягає на рівності граф 3а і 3, якщо дохід підприємцю нараховується і виплачується в різних кварталах. Тому в такому разі сума нарахованого та виплаченого доходу може відрізнятися.

При виплаті доходу підприємцю податковий агент у графах 4а і 4 форми № 1ДФ проставляє нулі, а не прокреслення.

Для наочності наведемо приклад заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ у цьому випадку.

Приклад

За III квартал підприємцю було нараховано дохід у сумі 1500 грн. При цьому у вересні на його прохання йому було перераховано авансом частину доходу за жовтень — у сумі 250 грн. Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за III квартал у цьому випадку заповнюємо так:

Фрагмент форми № 1ДФ за IІI квартал 2014 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

3

2586597545

1500

00

1750

00

0

0

0

0

157

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі