Теми статей
Обрати теми

Адреса продавця у ПН ≠ фактичне місцезнаходження

Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік»
Вам доводилося стикатися з невідповідністю фактичного місцезнаходження юрадресі? Тоді ви добре відчуваєте в цьому тривожний сигнал. Найчастіше джерелом переживань є податківці. Цей випадок — не виняток: відсутність продавця за адресою його держреєстрації, вказаною у виданій ним податковій накладній, стала при перевірці приводом для невизнання податкового кредиту у покупця.
доля податкового кредиту

 

 

Вищий адміністративний суд України

Ухвала від 13 серпня 2014 р. № К/800/32320/13

<....> Не можна визнати доречними посилання податкової інспекції на незаконність включення Товариством до податкового кредиту сум ПДВ за податковою накладною, в якій неправильно зазначено місцезнаходження постачальника. <....>

Зазначене у спірній податковій накладній, виписаній приватним підприємством «*****», місцезнаходження цього постачальника відповідає його юридичній адресі за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців.

Фактичне місцезнаходження постачальника за місцем реєстрації не може бути проконтрольоване платником, оскільки жодних передбачених законом прав на перевірку цієї обставини в учасників господарської операції немає. Тому платник податків не зобов’язаний перевіряти наявність його контрагента за місцем реєстрації при провадженні підприємницької діяльності. <....>

Наша увага до цієї правової позиції є невипадковою. Вона пояснюється здебільшого тим, що невідповідність юрадреси постачальника його фактичному місцезнаходженню все частіше стає проблемою для покупця. Тішить, що служителі Феміди в таких спорах не на боці фіскалів.

Які аргументи, крім наведених у рішенні ВАСУ, покупець може взяти собі на озброєння? Є два потужні аргументи.

img 1

Покупець не повинен перевіряти наявність продавця за місцем його реєстрації. Навіть якщо продавець фактично знаходиться за іншою адресою, то це не є причиною для зняття податкового кредиту.

Якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного держреєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними. Вони можуть бути використані у спорі з третьою особою, поки до них не внесені відповідні зміни (ч. 1 ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV).

При цьому податковою адресою юрособи є її місцезнаходження, відомості про яке містяться в Єдиному держреєстрі (п. 45.2 ПКУ).

Резюмуємо: якщо на момент отримання податкової накладної вказана в ній адреса продавця збігалася з інформацією про його місцезнаходження з Єдиного держреєстру, то претензій (у цій частині) до податкової накладної бути не повинно!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі