Теми статей
Обрати теми

Авто-мобілізація: куди подіти водія?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Автомобіль, який належить підприємству, був включений до мобілізаційного плану і тимчасово залучений для забезпечення потреб Збройних Сил України. Що робити з водієм, який працював на цьому автомобілі?
трудове право

На підставі рішень місцевих держадміністрацій військкомати мають право безоплатно залучати транспортні засоби (далі — ТЗ) підприємств і громадян для військових потреб фактично на весь особливий період, тобто починаючи вже з етапу мобілізації. Таке залучення здійснюють згідно з Мобілізаційним планом України. Для вирішення «водійського питання» запропонуємо декілька варіантів, з яких ви, шановний читачу, можете вибрати оптимальний.

Якщо ТЗ, на якому працював водій, мобілізовано, підприємство може:

• надати йому інший ТЗ (за наявності);

• оформити простій;

• перевести на іншу роботу;

• скоротити чисельність (штат).

Розглянемо кожний із варіантів.

Надаємо інший ТЗ. Переміщення водія з одного автомобіля на іншій відповідної категорії на тому самому підприємстві, до іншого структурного підрозділу, але в тій же місцевості в межах спеціальності, кваліфікації або посади, зумовленої трудовим договором, не потребує згоди працівника. А все тому, що таке переміщення не вважається переведенням на іншу роботу. Про це прямо зазначено у ст. 32 КЗпП.

Строк переміщення КЗпП єнеобмеженим. Про переміщення водія доцільно видати наказ (розпорядження), в якому зазначити причину та період такого переміщення.

Якщо в результаті переміщення зменшиться заробіток водія з не залежних від нього причин, то слід здійснити доплату до колишнього середнього заробітку. Таку доплату здійснюють протягом двох місяців з дня переміщення (ст. 114 КЗпП).

Оформляємо простій. Припустимо, що підприємство не має «запасного» автомобіля, на який може пересісти водій мобілізованого ТЗ. Результат — призупинення роботи водія з причин, які від нього не залежать. Простіше кажучи — простій не з вини працівника (див. ст. 34 КЗпП).

Початок простою фіксуєте в акті простою. Складаєте його в довільній формі, але із зазначенням усіх реквізитів, характерних для первинних докуменів (див. лист Мінпромполітики від 01.10.2007 р. № 24/5-4-296).

img 1

У акті простою вказуєте:

• причини простою;

• дату початку простою та його тривалість (вкажіть, що простій закінчиться в день повернення ТЗ підприємству);

• необхідність присутності або відсутності працівника на робочому місці. Це питання роботодавець вирішує самостійно виходячи з доцільності такої присутності (див. лист Мінпраці від 23.10.2007 р. № 257/06/187-07);

• порядок оплати часу простою (час простою не з вини працівника оплачують з розрахунку не менше 2/3 тарифної ставки (ст. 113 КЗпП).

У табелі обліку використання робочого часу для позначення часу простою використовують літерне позначення «П» (код 23).

Переводимо на іншу роботу. У разі простою працівники можуть бути переведені на іншу роботу (ст. 34 КЗпП). Таке переведення є можливим як у межах того самого підприємства, так і на інше підприємство, але в тій самій місцевості. Строк  переведення є обмеженим:

часом простою — якщо працівник переведений в межах одного підприємства;

одним місяцем — якщо працівника переводять на іншу роботу на іншому підприємстві.

img 2

Умови переведення!

Переведення на іншу роботу в разі простою здійснюють:

по-перше, з відома працівника. Майте на увазі: відмова від такого переведення не може бути підставою для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності;

по-друге, з урахуванням його спеціальності та кваліфікації.

Якщо працівник погодився на переведення, то простій не оформляєте та порядок оплати, установлений ст. 113 КЗпП (див. вище), не застосовуєте. У цьому випадку на підставі доповідної записки керівника структурного підрозділу, в якому відбувся простій, керівник підприємства видає наказ (розпорядження) про переведення працівника на іншу роботу. У наказі (розпорядженні) вказуєте:

• причини переведення працівника на іншу роботу;

• нове місце роботи;

• дату переведення та його тривалість;

• порядок оплати часу переведення. Зверніть увагу: він на законодавчому рівні не визначений. Мінпраці (сьогодні — Мінсоцполітики) у листі від 23.01.2009 р. № 57/13/84-09 пропонує здійснювати оплату за аналогією зі ст. 33 КЗпП,тобто не нижче середнього заробітку на попередній роботі.

Скорочуємо чисельність (штат) водіїв. Звичайно ж, це крайній захід. Перш ніж до нього вдатися, необхідно ще раз зважити всі «за» та «проти». Адже той обсяг роботи, який раніше виконувався водієм на мобілізованому автомобілі, нікуди не випарувався. І, можливо, підприємство буде вимушено шукати новий автомобіль (орендувати або придбати) для виконання такого обсягу. Ось тоді вам і згодиться «старий» водій.

Однак повернемося до варіанту скорочення чисельності (штату). Роботодавець наділений правом прийняти рішення про скорочення штату або чисельності робочих місць. При цьому працівників, які підпали під скорочення, звільняють на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Цією нормою Кодексу передбачена можливість розірвання трудового договору з працівником з ініціативи роботодавця в разі змін в організації виробництва та праці, у тому числі скорочення чисельності або штату працівників.

Звільнення на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП допускається лише в разі, якщо працівника неможливо за його згодою перевести на іншу роботу.

Про майбутнє вивільнення попереджаєте працівників персонально не пізніше ніж за два місяці до звільнення (ст. 492 КЗпП).

При появі вакансій протягом усього двомісячного строку попередження пропонуєте їх працівнику. Відмову від запропонованої роботи оформляєте письмово.

img 3

Зауважте: звільненим на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП може бути не обов’язково водій, автомобіль якого був мобілізований. Річ у тім, що при проведенні звільнення роботодавець може в межах однорідних професій і посад провести перестановку (перегрупування) працівників. Що це дасть? Можливість перевести більш кваліфікованого працівника, посада якого скорочується, з його згоди на іншу посаду, звільнивши з неї з цих підстав менш кваліфікованого працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі