Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатна дека за I квартал: є нюанси

Савченко Олена, податковий експерт, e.savchenko@buhgalter911.com
Для юросіб і ФОП на єдиному податку групи 3, а також ФОП з груп 1 і 2 — «перебіжчиків» до вищої групи та порушників умов роботи на ЄП, у розпалі сезон подання декларації єдиноподатника за I квартал. І все б нічого, але ставки та групи ЄП — уже нові, а форма декларації — ще стара. Звісно, при заповненні виникають запитання. Відповідям на них і присвячено цю статтю.

Дека ЕН для 911_U

нові ставки ЄП, звітність ЄП

Почнемо з того, що часу ще достатньо. Декларацію за I квартал 2015 року ви повинні подати не пізніше 12 травня 2015 року (з урахуванням святково-вихідних перенесень).

Форма стара, зміст новий

Незважаючи на те що з 01.01.2015 р. змінилися розміри ставок ЄП, трансформувалися групи, нову форму декларації для єдиноподатників затвердити поки що не спромоглися. Отже, платникам податків доводиться користуватися старою формою. Підтверджує це і ДФСУ на своєму сайті (http://sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/192162.html).

img 1

Старі форми ЄП-декларацій для ФОП і юросіб затверджені наказом Мінфіну від 21.12.2011 р. № 1688 (у редакції наказу Мінфіну від 07.11.2012 р. № 1159).

Якщо у вашій податковій відмовляють у прийманні декларації за старою формою, посилаючись на те, що ось-ось повинні затвердити нову і вам, мовляв, доведеться перездавати «звітну нову», не звертайте уваги — стійте на своєму.

По-перше, поки Мінфін лише на стадії презентації проекту (http://minfin.gov.ua/control/uk/publish/article?showHidden=1&art_id=409785&cat_id=407082&ctime=1425292692426).

По-друге, навіть якщо у II кварталі форму декларації встигнуть прийняти, усе одно, ураховуючи правило п46.6 ПКУ, за нею ви відзвітуєте не раніше ніж за III квартал 2015 року. А як випливає з того ж п46.6 ПКУ, до затвердження нових форм декларацій діючі форми залишаються актуальними.

Отже, ще раз підкреслимо: звітуємо за діючою сьогодні формою, затвердженою наказом № 1688, заплющуючи при цьому очі на застарілі номери груп і ставки ЄП.

А «доважок»?

Зверніть увагу! Податківці на місцях одночасно з декларацією за I квартал вимагають окремим листом подати пояснення до декларації, в яких вказати, що ви подаєте декларацію за формою, в якій зазначені ставки ЄП 3 (5) %, а фактично ви застосували ставки 2 (4) % відповідно до змін в чинному законодавстві. Такі пояснення вимагають принести або надіслати поштою навіть у разі, якщо ви подаєте декларацію в електронному вигляді.

У зв’язку з цими вимогами виділимо два моменти:

1. Проігнорувавши подання таких пояснень, платник податків нічим не ризикує. Не його провина, що форма декларації не відповідає реаліям. Його обов’язок розрахувати податкові зобов’язання виходячи з діючих, а не «намальованих» у формі декларації ставок податку. Тим же, хто не хоче псувати стосунки з податківцями, радимо такі пояснення (якщо на місцях є така вимога) усе ж таки подати.

img 2

Пояснення подаються в довільній формі. У них потрібно вказати, за якими ставками ви розраховували ЄП і в яких рядках відобразили ці суми. Кількість аркушів доповнення поставте у відповідному полі наприкінці заповненого розділу основної частини (якщо подаєте на папері).

2. У цьому випадку можна піти іншим шляхом. Вписати необхідні пояснення самостійно в електронній формі декларації в поле, яке розташоване відразу за рядком «Доповнення до податкової декларації (заповнюється і додається відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II Податкового кодексу України) на ___ арк.» і логічно з ним пов’язане. У цьому розділі юрособи можуть написати щось на зразок: «У зв’язку з тим що форма цієї податкової декларації не відповідає змінам, унесеним до п. 293.3 ст. 293 ПКУ, назва показників рядка 3 Сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 4 відсотки, рядка 7.2 Сума податку за ставкою 4 відсотки. Відповідно значення суми в рядку 7.2 розраховано як 4 відсотки».

ФОП у цьому поясненні згадають свої рядки 11 або 12, а також рядки 23, 24.

Важливе зауваження: коли заповнюється розділ «Доповнення», не можна вказувати символи, що містять знаки: ", %, &, ?, <, > і деякі інші (бланк може не пройти перевірку структури документа).

Не забудьте відключити функцію автозаповнення! І хай вас не бентежить, що заповнена з новими ставками стара форма декларації в електронному вигляді фігуруватиме як звітність, яка «Містить помилки». Усе одно вона має бути прийнята, а уникнути помилки в цьому випадку просто неможливо, адже ми обчислюємо показники за новими ставками, а не тими, які передбачені бланком.

img 3

Дуже важливо у цьому випадку не припуститися такої помилки: розрахувати суму зобов’язань, наприклад, за 5 %, а сплатити за 4 %. Адже в цьому випадку узгоджене податкове зобов’язання буде розраховано виходячи зі ставки ЄП 5 %, відповідно за єдиноподатником висітиме борг.

А якщо…

А що робити тим, хто вже подав звіт за старою формою, спираючись на автоматичний розрахунок ставок ЄП у програмі? У цьому випадку можна подати «звітну нову» декларацію, заповнивши правильно звіт за новими ставками і виправивши суму зобов’язань. Знову ж таки потрібно відключити автоматичний розрахунок.

img 4

Для юросіб декларація заповнюється у гривнях з копійками, чого вимагає сама форма звітності. Для фізосіб показники наводите у цілих гривнях без копійок з округленням за загальновстановленими правилами (це передбачено формою декларації) (консультація в категорії 107.08 ЗІР). Хоча, якщо ви заповнюєте декларацію в електронній формі, програма автоматично ставить гривні з копійками. Однак податківці такі декларації приймають.

Увага: поле 2 вступної частини для юросіб! До 01.01.2015 р. у цьому полі вказували групу (4 або 6), в якій працювало підприємство. Чи потрібно заповнювати його у 2015 році? Формально ні, оскільки всі несільгоспюрособи тепер працюють в одній групі 3. Якщо ж із цієї причини декларацію у вас не приймуть податківці або відмовиться відправити програма, то радимо поставити позначку «Х» у комірках для групи 4 і вказати 2015 рік. Але про це доведеться згадати в доповненні до декларації.

e.savchenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі