Теми статей
Обрати теми

Акциз vs пивоварня

Мірошніченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
ФОП відкрила мініпивоварню (код КВЕД 11.05) і паб, виготовляє та продає пиво, є платником ПДВ та акцизного податку. Що робити з акцизом при заповненні Книги ОДВ: записувати доходи з урахуванням акцизу чи за його вирахуванням? Чи можна включати до витрат сплачений акцизний податок?
пиво, акцизний податок, ФОП, витрати, доходи

ФОП, очевидно, є загальносистемником. На ЄП займатися виробництвом підакцизних товарів заборонено ( ч. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ). А пиво (алкогольне) завжди було та залишається підакцизним товаром ( п. 215.1 ПКУ).

Загальносистемників зазвичай цікавить не лише облік доходів, а й склад витрат. Сплачені податки в новому переліку витрат прямо не зазначені ( п. 177.4 ПКУ), тому податківці формально вважають, що сплачений до бюджету акциз до витрат не включається (консультація в розділі 104.05 ЗІР)*.

* З новими витратами підприємців ми розбиралися у статті «Витрати по-новому — стисло та зрозуміло!» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 4.

А доходи показувати з урахуванням акцизу чи без нього? Обережний варіант: доходи записувати з урахуванням акцизу. Чому так?

img 1

Безалкогольне пиво не є ні підакцизним товаром (має код за УКТ ЗЕД — 2202, а не 2203, як звичайне алкогольне пиво), ні алкогольним напоєм.

Щоб уникнути плутанини, почнемо з того, що в цьому випадку підприємець має справу з двома видами акцизу (див. таблицю):

Вид акцизу

Характеристики цього виду акцизу

Виробничий

Його сплачують до держбюджету виробники при продажу пива будь-якому покупцю. Ставка акцизу — 1,24 грн. за літр ( п.п. 215.3.1 ПКУ)

Роздрібний

Його сплачує до місцевого бюджету той, хто продає пиво в роздрібній мережі для кінцевого споживання ( п.п. 222.3.2 ПКУ). Ставка акцизу — 5 % від ціни пива з ПДВ ( п.п. 215.3.10 ПКУ). Наприклад, якщо вартість пива без ПДВ — 20 грн., то з ПДВ — 24 грн., а з акцизом — 25,20 грн.

 

По суті, будь-який з цих акцизів через нас проходить транзитом, тобто ми додаємо його до ціни пива, отримуємо від покупців, а потім перераховуємо до бюджету. Логічно, що такий «транзитний» податок, так само як і ПДВ, не повинен включатися до доходу ФОП та обкладатися ПДФО та ЄСВ. Але логіка логікою, а ПКУ, на жаль, не містить норми, яка б дозволяла «очистити» дохід від акцизу (за аналогією з ПДВ). Тому поки що нічого не залишається, як включати до доходу всю суму, отриману від продажу пива, у тому числі акциз.

Водночас ми все ж сподіваємося, що податківці на фоні заборони відносити сплачений до бюджету акциз до витрат у майбутньому дадуть добро на невідображення його у складі доходів. Адже тут повинно бути щось одне: або до доходів не включаємо, або включаємо і до доходів, і до витрат (як раніше діяли щодо виробничого акцизу).

img 2

Також можна порадити запитати в ДФСУ індивідуальну податкову консультацію з цього приводу. Можливо, вона буде позитивною. Хоча імовірність цього мала.

v.miroshnichenko@buhgalter911.com

Теги акциз
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі