Теми статей
Обрати теми

Витрати по-новому — стисло та зрозуміло!

Оксана Хмелевська, податковий експерт, о.khmelevska@buhgalter911.com
«Стислість — сестра таланту». Саме це вислів класика спадає на думку при, коли дивишся на оновлений перелік витрат підприємців-загальносистемників. Однак не слід перейматися — з носом вас, на щастя, не залишили, а, як завжди, перетасували колоду норм ПКУ. Про все детальніше розповімо в цій статті.
ФОП і ПДФО

«Багато галасу з нічого»

Жодної революції в правилах обліку витрат загальносистемників не сталося. Поросто з розділу III ПКУ зник добре знайомий перелік витрат операційної діяльності. Тому для «малих», яким без списку витрат просто біда, придумали лайт-версію. У цілому правила обліку витрат залишилися колишніми. Так, витрати мають бути:

1) пов’язані з господарською діяльністю;

2) фактично понесені, тобто сплачені;

3) документально підтверджені;

4) в переліку витрат, який з 01.01.2015 р. наведений у пп. 177.4.1 — 177.4.4 ПКУ.

Також нагадаємо: якщо підприємець є платником ПДВ, суми вхідного ПДВ не включаються до витрат (п. 177.3 ПКУ).

До речі, як і раніше, згідно з п. 177.4 ПКУ витрати з переліку мають ще одну характеристику — безпосередній зв’язок з доходом. Але і тепер для прямих і непрямих витрат він просліджується по-різному, про що ви прочитаєте далі.

img 1

Кожний підпункт нового переліку об’єднує в собі певний вид витрат: матеріальні, на оплату праці, на ЄСВ за рахунок підприємця, інші, зокрема, адміністративні, загальновиробничі, на збут.

Ще одна інтрига — відсутність переліку заборон для витрат, аналога старої ст. 139 ПКУ. По суті, з нею загальносистемников примушували «товаришувати» податківці. Найпопулярнішою в ній була заборона формувати витрати з передоплати. Однак не поспішайте радіти, в заплутаному клубку облікових правил це зникнення погоди не робить.

Матеріальні витрати

Отже, почнемо з матеріальних витрат з п.п. 177.4.1 ПКУ. Підприємцям, які займаються торгівлею, він надає право відобразити закупівельну вартість товарів, придбаних для реалізації. Виробничникам — вартість сировини, матеріалів, купованих напівфабрикатів і комплектуючих виробів, які увійдуть до собівартості його продукції. Таке саме стосується підрядників або виконавців.

Крім того, у витратах можна відобразити вартість палива та енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари та тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат (продукція, товар і т. п.).

img 2

Як і раніше, обліковувати їх (записати до графи 6 Книги обліку доходів і витрат, далі — Книга ОДВ) ви зможете лише після того, як буде отримано дохід від реалізації готової продукції, товарів, робіт, послуг. Прямий зв’язок понесених витрат з отриманим доходом має бути в наявності.

Зауважимо: раніше перелік витрат операційної діяльності стосувався навіть дрібних облікових деталей. Наприклад, згідно зі «старим» п. 138.6 ПКУ собівартість придбаних товарів включала не лише ціну придбання, а й ввізне мито. Тепер же подібних розшифровок у п. 177.4 ПКУ немає, а отже, орієнтуємося лише на закупівельну вартість.

Оплата праці

До витрат підприємця, безперечно, потрапить заробітна плата (у тому числі відпускні), заохочувальні та інші виплати найманим працівникам, передбачені трудовим законодавством або трудовим договором. Шпаргалку щодо правильних виплат (надбавок, премій тощо) ви знайдете в розд. 2 Інструкції № 5*ср. .

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Також можна відобразити у витратах: обов’язкові виплати (зокрема, лікарняні за 5 днів), компенсацію вартості послуг, передбачену законодавством, внески на обов’язкове страхування життя або здоров’я працівників, у випадках, передбачених законодавством (обов’язковість такого страхування ще не затверджена). Водночас не потраплять до витрат суми матеріальної допомоги, які звільняються від обкладення ПДФО згідно з розд. IV ПКУ. Такі витрати правильним буде відображати в «зарплатній» графі 7 Книги ОДВ в день виплати. Віднести до окремих об’єктів обліку їх складно — вони пов’язані з отриманням загального доходу.

img 3

Уточнень, у «грязній» чи «чистій» сумі відображати зарплатні витрати, немає. Ми вважаємо, що немає приводу змінювати старий принцип. Відображайте у витратах «грязну» (нараховану) суму, тобто без урізання на суми ПДФО, ЄСВ «знизу» (3,6 %) і військового збору. І,до речі, зазначен утримання, як і раніше, окремо до витрат не потраплять.

Суми сплаченого ЄСВ

Окремим витратним підпунктом ідуть витрати на суми ЄСВ у розмірах і порядку, встановлених законом. Формулювання є для нас знайомим. Воно точнісінько повторює старий п. 143.1 ПКУ, який надавав право відносити до витрат зарплатний ЄСВ «зверху». Із цим і зараз не посперечаєшся. Але чи можна на його підставі відобразити у витратах ЄСВ «за себе»? На нашу думку, так. Судіть самі: тепер підприємці орієнтуються лише на діюче формулювання (без вантажу минулого), яке не конкретизує вид ЄСВ. Сподіваємося і на лояльність податківців.

Інші витрати діяльності

І на десерт найбільш інтригуючий витратний п.п. 177.4.4 ПКУ. Він уключив інші адміністративні, загальновиробничі, збутові витрати підприємця. Нагадаємо, що раніше за право на більшість з таких витрат загальносистемникам доводилося виборювати в судах.

Отже, на щастя підприємців, до цього списку потрапили витрати на:

1) відрядження працівників. Причому з 01.01.2015 р. без будь-яких обмежень за видами (у разі документального підтвердження) і сумою добових. Щоправда, залишилися ліміти на включення сум добових до неоподатковуваного доходу працівників;

2) послуги зв’язку. Зауважимо: раніше до таких послуг відносили пошту, телеграф, телефон, телефакс, мобільний зв’язок тощо. А Інтернет проходив за іншою статтею — інформаційне забезпечення діяльності. Чи дозволять тепер відображати такі витрати, залишається питанням;

3) рекламу;

4) оплату розрахунково-касового обслуговування;

5) оплату оренди;

6) ремонт та експлуатацію майна, що використовуються в господарській діяльності. Зауважимо, до 01.01.2015 р. податківці забороняли їх відображати. Мабуть, не буде проблем і з техобслуговуванням автомобілів, утриманням будівель, у тому числі відображенням у витратах комунальних платежів. Також сподіваємося, що до експлуатаційних витрат віднесуть придбання ПММ для службового легкового автомобіля, страхування майна, його охорону тощо;

7) транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов’язані з нею;

8) а також вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг. Формулювання нехитре, але все ж таки «осад залишився». Чи повинні такі витрати бути пов’язані з конкретними об’єктами обліку або під цю статтю потраплять і загальновиробничі витрати? До речі, у першому випадку їх доведеться відображати у графі 6 Книги ОДВ і після отримання доходу.

Інші витрати наводять у графі 8 Книги ОДВ після того, як їх буде понесено. Як правило, загальносистемники відображають витрати у графі 8 за умови, що вони були нараховані та сплачені, тобто складені акт виконаних робіт (послуг), квитанції, рахунки тощою До речі, чи можна за відсутності заборони на передоплати відобразити у витратах аванс за послугу? Ми не радимо поспішати, адже складені документи, як правило, підтверджують зв’язок з госпдіяльністю.

img 4

Поки що загальносистемників потішило лише «добро» на ремонтні витрати. Водночас із спірних витрат за бортом виявилися витрати на оплату ліцензій та інших дозволів, витрати на кредит тощо. Також підприємець, як і раніше, не зможе відобразити у витратах затрати на власні ділові поїздки/відрядження.

Як і раніше, не відображають у витратах ПДФО «за себе». Водночас за новими правилами до переліку не потрапили витрати на заходи щодо охорони праці, у вигляді втрат матцінностей в межах норм природного убутку, деякі податки (наприклад, на майно), інформаційні (консультаційні) послуги тощо. Невирішеним залишилося питання щодо можливості віднесення до витрат страховки. І вже, звичайно, найсумніший момент. Не виправдалися сподівання загальносистемників на можливість амортизації основних засобів.

Що ж, очевидно, найближчим часом п.п. 177.4.4 ПКУ працюватиме в парі з роз’ясненнями ЗІР. Ми ж триматимемо вас в курсі ☺.

o.khmelevska@buhgalter911.com

Теги витрати
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі