Теми статей
Обрати теми

ВЗ з ФОП: відповіді на гарячі запитання

Савченко Олена, податковий експерт, e.savchenko@buhgalter911.com
У загальних рисах питання сплати ВЗ з доходів ФОП ми вже розбирали на сторінках «Бухгалтер 911», 2015, № 6. Але тоді більше з позиції того, хто виплачує дохід ФОП. Тепер же розберемо декілька питань вже, так би мовити, з позиції самого ФОП.
військовий збір, доходи ФОП

Найголовніше — ФОП-єдиноподатники не сплачують ВЗ зі своїх доходів. Важливе уточнення — з тих доходів, з яких сплачується ЄП. Причина — з таких доходів не сплачується ПДФО ( п.п. 165.1.36 ПКУ). Є в цьому «пільговому» списку в тому числі й орендні доходи. Але зверніть увагу: якщо договір (у тому числі оренда) укладено єдиноподатником як звичайною фізособою (тобто без згадки про ФОП-статус), то з доходів за таким договором вже має бути сплачено ВЗ у загальному порядку.

img 1 Є доходи ФОП на ЄП, які в будь-якому разі не включаються до доходу, що обкладається ЄП, відповідно вони обкладаються ПДФО і ВЗ за звичайними «цивільними» правилами. Це проценти, дивіденди, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи від продажу реєстрованого рухомого та нерухомого майна, яке підприємець використовував у своїй господарській діяльності ( п.п. 1 п. 292.1 ПКУ).

Що стосується ФОП-загальносистемників, то вони ВЗ сплачувати повинні — самі за підсумками року нараховують собі суму ВЗ у річній декларації про доходи (як і ПДФО) і сплачують її одночасно з річним ПДФО. Тобто з отриманих у 2015 році доходів сплатити ВЗ потрібно буде до 19 лютого 2016 року.

Тепер відповімо на найпоширеніші запитання.

Виходячи з якої суми ФОП на загальній системі повинен буде заплатити ВЗ? Виходячи з тієї самої суми, що і ПДФО та ЄСВ. Тобто з чистого доходу ФОП, отриманого протягом року (графа 9 Книги ОДВ).

Якщо ФОП на загальній системі з II кварталу перейшов на ЄП, чи потрібно сплачувати ВЗ за підсумками роботи за I квартал? У цьому випадку ситуація аналогічна тій, яку маємо з ПДФО. За підсумками I кварталу ФОП не повинен подавати декларацію про доходи, навіть якщо з II кварталу він переходить на ЄП. Відзвітувати за I квартал роботи на загальній системі йому потрібно буде за підсумками року — шляхом подання річної декларації. Ось тоді ж і потрібно буде сплатити ПДФО, ВЗ і ЄСВ за 2015 рік. Раніше сплачувати ВЗ («усередині» 2015 року) не потрібно.

Чи потрібно сплачувати в цьому і наступному році аванси з ВЗ? Ні, на відміну від авансів з ПДФО, чинним законодавством для ФОП-загальносистемників авансові внески з ВЗ не передбачені. Відповідно ані розраховувати, ані сплачувати їх не потрібно.

ФОП на загальній системі готує до продажу виробничий цех. Чи потрібно з доходу від продажу сплачувати ВЗ за підсумками року?

Ні, у цьому випадку дохід ФОП від продажу приміщення вважатиметься його доходом (отриманим як фізособою — непідприємницьким) і оподатковуватиметься за правилами, установленими для звичайних фізосіб ( п. 177.6 ПКУ). З таких доходів податковий агент повинен буде утримати ПДФО і ВЗ. Податковим агентом фізособи — продавця нерухомості виступить підприємство-покупець, яке і є відповідальним за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) ВЗ до бюджету.

img 2 Довідково зауважимо, що якби дохід від продажу нерухомості не обкладався ПДФО згідно з п. 172.1 ПКУ (наприклад, при продажу квартири вперше у звітному році), тоді й ВЗ б не сплачувався.

е.savchenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі