Теми статей
Обрати теми

Екоподаток, плата за воду за I квартал: «нове старе»

Децюра Сергій, податковий експерт
З 01.01.2015 р. перекроїли правила обкладення багатьма податками. Щодо екоподатку нововведення не змінили загального механізму справляння, хоча дещо уточнили перелік його платників. У частині використання води «минулорічний» спецводозбір і плату за надра об’єднали в один платіж — рентну плату. Обговоримо, що потрібно врахувати при поданні звітності за I квартал за цими платежами.
квартальна звітність, податкова реформа, екоподаток, рентна плата

Екоподаток. Основним нововведенням стало вилучення з переліку платників екоподатку осіб, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферу пересувними джерелами забруднення в разі використання ними палива ( п. 240.2 ПКУ).

При цьому у 2015 році правила справляння екоподатку з інших джерел забруднення залишилися такими самими, як і в попередньому, тобто сплачувати екоподаток у 2015 році ви будете за тими самими правилами, що й раніше.

Зверніть увагу: розмір ставок екоподатку, порівняно з минулим роком, також не зазнав змін, тому для розрахунку податку слід використовувати ті самі ставки, що й минулого року!

Ну й нарешті питання зі звітністю за I квартал 2015 року. Тут теж усе по-старому. І строки старі, і форма поки що стара.

img 1 З урахуванням святкового перенесення за I квартал 2015 року екозвітність слід подати не пізніше 12.05.2015 р.

Тобто використовуємо Податкову декларацію екологічного податку, форму якої затверджено наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1010.

Сплатити податок за I квартал 2015 року потрібно не пізніше 20.05.2015 р. ( п. 257.5 ПКУ).

Рентна плата за воду. Збір за спецводокористування і плата за надра змінили тільки свою оболонку. Правила їх справляння залишилися незмінними.

Тому якщо ви використовуєте у своїй діяльності воду і її добуваєте, то як і раніше, так і цього року вам доведеться сплатити ті самі два види ресурсних платежів, але з іншими назвами ( ст. 251 ПКУ):

— рентну плату за спеціальне використання води;

img 2 Ставки рентної плати за спеціальне використання води наведено в п. 255.5 ПКУ. Їх розмір, порівняно з минулим роком, не змінився.

— рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин.

Строки подання звітності та сплати старі — не пізніше 12.05.2015 р. (подання) і не пізніше 20.05.2015 р. (сплата).

На жаль, спеціальні форми для звітності з рентної плати за спецводокористування Мінфін досі не затвердив. Тому доведеться за I квартал 2015 року подавати минулорічну форму декларації збору за спецводокористування, затверджену наказом Мінфіну від 21.12.2012 р. № 1403.

Розраховувати податкові зобов’язання з ренти за надра слід також у минулорічній формі Податкового розрахунку з плати за користування надрами для видобування корисних копалин, затвердженого наказом Мінфіну від 17.09.2012 р. № 1000.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі