Теми статей
Обрати теми

Земельні новини: граничний розмір орендної плати та нова дека

Александрова Олеся, податковий експерт, о.alexandrova@buhgalter911.com
Є дві новини. Законом № 577* унесено зміни до ст. 288 ПКУ в частині «граничної планки» для орендної плати за земельні ділянки держ- і комунальної власності. Ще одне «земельне» нововведення — затверджено нову декларацію з плати за землю. Обидві ці події і пропонуємо розібрати детальніше.
оренда держ- і комунальної землі, декларація з плати за землю

* Закон України «Про внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України щодо граничного розміру орендної плати» від 30.06.2015 р. № 557-VIII.

Орендна плата за «держкомземлю» — повернути як було

Змінами, унесеними Законом № 557 (набув чинності з 24.07.2015 р.), передбачено, що річна сума платежу за оренду земельних ділянок державної та комунальної власності може перевищувати 12 % нормативної грошової оцінки (НГО) у разі визначення орендаря на конкурентних засадах.

З чим пов’язані такі зміни? Річ у тім, що з 01.01.2015 р. запрацювала нова редакція п. 288.5 ПКУ, де було зазначено чітко визначену вилку: річна сума платежу не може бути менше 3 % НГО і не може перевищувати 12 % такої оцінки. При цьому із зазначеного пункту було виключено норму, згідно з якою розмір орендної плати може бути більше граничного розміру орендної плати в разі визначення орендаря на конкурентних засадах.

Законодавці вирішили переглянути цей момент і повернути все як було.

img 1

Спонукав їх до цього той факт, що насправді, судячи з досвіду проведення земельних торгів з продажу права оренди, є тенденція перевищення рівня орендної плати за результатами аукціону, максимально визначеного в ПКУ. І виходить, що обмеження розміру річної орендної плати (12 %) призводять до недонадходжень до місцевих бюджетів.

Плюс ті, хто вже раніше «вибив собі обов’язок» сплачувати більше 12 %, могли звернутися до суду з метою підігнати свою плату під 12 %. Що знову ж таки небажано для бюджету.

Нова декларація з плати за землю

Наступна новина — Мінфін наказом від 16.06.2015 р. № 560 оновив форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Зміни досить істотні, порівняно зі старою формою, що була затверджена наказом Міндоходів від 30.12.2013 р. № 865.

Нова декларація складається з трьох розділів.

У розділі I розраховується річний розмір земельного податку в розрізі кожної наявної земельної ділянки. При цьому віднині у формі декларації не потрібно зазначати в текстовому форматі цільове призначення земельної ділянки, за якою розраховуватиметься плата. Для цього у примітках до табличної частини декларації наведено відповідні умовні позначення.

Змінився дещо й сам алгоритм розрахунку земельного податку:

— тепер у розділі I платник одразу зменшуватиме обчислений річний розмір плати за окремою земельною ділянкою на розмір отриманої пільги.

Таким чином, усі показники, що впливають на розрахунок річного розміру земельного податку в розрізі окремих земельних ділянок, містяться в одному місці (розділі I). Раніше їх доводилося шукати в декларації та додатках до неї (які, до речі, у новій формі декларації відсутні);

— у розділі II обчислюється розмір орендної плати також у розрізі кожної земельної ділянки, узятої в оренду. При цьому алгоритм розрахунку залишився незмінним;

img 2

Увага! В одній декларації може бути заповнений або розділ I, або розділ II. Тобто, як і раніше, у декларації можна розрахувати податок тільки щодо однієї складової плати за землю, а не обох одночасно. Про те, який розділ буде заповнено в декларації, платник зазначатиме в її шапці.

— у розділі III вказуються узагальнюючі дані за нарахованою платою. А саме, у ньому зазначається розрахована в розділі I або II загальна сума земельного податку або орендної плати до сплати. Крім того, такі суми розподіляються в розрізі місяців.

Також у розділі III декларації відбуватиметься безпосередній розрахунок уточнення (виправлення) даних раніше поданих декларацій: переплата, недоплата, штрафні санкції та пеня.

Нова форма декларації не містить жодного додатка (раніше їх було два).

Але це не свідчить про те, що ви більше не подаватимете контролерам відомості про наявні земельні ділянки (дані про правовстановлюючі документи на земділянки, якими ви користуєтеся) або інформацію про розмір отриманих пільг за земельним податком.

Тепер ці дані зазначаються безпосередньо в розділах I і II в розрізі кожної земельної ділянки і характеризують саму земельну ділянку, за якою розраховується розмір плати, і безпосередньо впливають на його розмір (зменшується річна сума податку на розмір пільги).

Тепер що стосується набуття чинності наказом № 560. Він опублікований і набув чинності з 31.07.2015 р.

Таким чином, з урахуванням п. 46.6 ПКУ нову форму звітності доведеться використовувати при складанні звітності за 2016 рік.

Якщо йдеться про надання звітності за підставами, переліченими в  пп. 286.3 (щомісячне декларування) і  286.4 (подання за нововведеними ділянками, зміна протягом року об’єкта та/або бази оподаткування) ПКУ, то нова форма актуальною для подання стане теж з 2016 року (з урахуванням логіки податківців щодо «старої» форми з консультації, наведеної у категорії 112.05 ЗІР).

o.alexandrova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі