Теми статей
Обрати теми

ПК не відображався: чи бути ПДВ-зобов’язам згідно з п. 198.5 ПКУ?

Смердов Віталій, шеф-редактор, v.smerdov@buhgalter911.com
Зміни у правилах відображення ПК з ПДВ, з якими всі ми зіткнулися в липні, породили чимало запитань. Частина з них на поверхні, частина — ні. До останніх можна віднести й запитання, винесене в заголовок статті. Над ним зараз і попрацюємо.
податковий кредит з липня 2015 року

Як же все було просто в минулому (до речі, трава зеленіша й небо блакитніше теж ☺)… Є право на ПК — показуй його в декларації, немає — не показуй. Якщо ж ПК уже відобразили, а потім напрямок використання товарів/послуг змінився — відобрази ПДВ-зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ. Тим самим компенсувався раніше відображений ПК. Тільки от, на жаль, такий порядок не ув’язувався з СЕА з ПДВ.

Тому з 1 липня правила відображення ПК замінили. Тепер вони полягають у тому, що до ПК потрапляє весь «вхідний» ПДВ, незалежно від напряму використання товарів/послуг. Щоправда, якщо такий напрям є пільгованим/необ’єктним/негосподарським (або ж змінюється на нього в майбутньому), вам потрібно показати ПДВ-зобов’язи згідно з п. 198.5 ПКУ. За допомогою таких дій знову ж таки компенсується раніше відображений ПК.

І все було б добре, якби ПК відображався при будь-якій купівлі, але, на жаль, це не так. Чи потрібно в таких випадках відображати ПДВ-зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ? Не дивуйтеся — відповідь не така проста, як може здатися. Причому вона залежить від підстав для невідображення ПК.

img 1

До операцій, за яких не буде ПК, належать купівлі без «вхідного» ПДВ, з «дефектними» ПН тощо.

Не було «вхідного» ПДВ

Зокрема, це купівлі у неплатників ПДВ, а також у платників, але за пільгованими/необ’єктними операціями. Як бути в такому разі?

В ідеалі п. 198.5 ПКУ повинен слугувати для компенсації раніше відображеного ПК. І раніше цей пункт дійсно на це вказував (тобто він спрацьовував тільки за умови, що «вхідний» ПДВ було відображено в ПК). Щоправда, зараз ця умова з нього зникла:

Редакція п. 198.5 ПКУ до 01.07.2015 р.

Редакція п. 198.5 ПКУ з 01.07.2015 р.*

Платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання <…> за товарами/послугами, необоротними активами, під час придбання або виготовлення яких суми податку були включені до складу податкового кредиту, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використанняпочинають використовуватися <…>

Платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання <…> за товарами/послугами, необоротними активами (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, — у разі, якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися <…>

* Як бачите, умову про відображення ПК зберегли тільки для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних/виготовлених до 1 липня. Тому для них подібної проблеми немає.

 

Таким чином, якщо читати п. 198.5 ПКУ буквально, то вийде, що ПДВ-зобов’язання потрібно нарахувати навіть у такому разі. Але, на нашу з вами радість, податківці не формалізували. У листі № 29168* вони повідомили, що якщо товари/послуги, необоротні активи, куплені без ПДВ, слугують для пільгованих, необ’єктних і негосподарських цілей (або ж починають використовуватися з цією метою), ПДВ-зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ відображати не потрібно. Ось воно — торжество суті над формою!

* Лист ДФСУ від 07.08.2015 р. № 29168/7/99-99-19-03-02-17.

Покупки з «проблемними» ПН

Головна умова для відображення ПК — наявність ПН, яка містить обов’язкові реквізити з п. 201.1 ПКУ і зареєстрована в ЄРПН. Якщо ці умови не дотримуються, збільшувати ПК не можна. Але чи потрібно в такому разі відображати ПДВ-зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ за товарами/послугами/необоротними активами, призначеними для використання в пільгованих/непільгованих/негосподарських операціях?

Шкода, але, як ми вже зазначали, формальна конструкція цього пункту вимагає цього. Причому на цю ситуацію зазначений вище ліберальний підхід ДФСУ не поширюється. А це означає, що нарахування ПДВ-зобов’язань згідно з п. 198.5 ПКУ в цьому випадку не уникнути (їх потрібно включити до ряд. 1.1 або 1.2 — залежно від того, за якою ставкою оподатковувалася купівля). Зробити це потрібно в періоді:

img 2

Очевидно, що такий підхід не є справедливим (адже суть п. 198.5 ПКУ полягає в тому, щоб перекрити ПДВ-зобов’язами відображений ПК). Тому сподіваємося, що в цій частині податківці дадуть таке саме хороше роз’яснення, як і при покупках без ПДВ (див. вище). Водночас до цього моменту діяти безпечніше так, як велить буква закону.

— придбання — якщо товари/послуги/необоротні активи початково планується використовувати в пільгованих/необ’єктних/негосподарських операціях. Формально ПКУ посилається на термін «придбання», причому — знову ж таки формально — орієнтуватися потрібно на період, в якому настала подія, що давала право на відображення ПК (п. 198.2 ПКУ). Але в такому разі в деяких ситуаціях можуть виникнути проблеми з визначенням бази ПДВ (п. 189.1 ПКУ). Тому більш оптимальний, на наш погляд, варіант: наполягати на тому, що куплені товари/послуги/необоротні активи плануєте використовувати в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, а ПДВ-зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ нарахувати тільки в періоді фактичного використання таких об’єктів (див. наступний пункт);

— початку використання таких товарів/послуг/необоротних активів згідно з «первинкою» — при зміні напряму використання з оподатковуваного на неоподатковуваний/негосподарський.

Нівелює негатив у цій ситуації тільки те, що ПК усе ще можна врятувати — якщо помилка в ПН буде виправлена/ПН буде зареєстрована в ЄРПН (у такому разі його сума перекриє ПДВ-зобов’язання). При цьому нагадаємо, що на таку реєстрацію податківці відводять 180 календарних днів з дати складання ПН. Якщо ж цього не станеться, сума ПДВ-зобов’язів згідно з п. 198.5 ПКУ стане вашим збитком.

v.smerdov@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі