Теми статей
Обрати теми

Зменшуючі РК за «старими» ПН: проблема без рішення?

Смердов Віталій, шеф-редактор, v.smerdov@buhgalter911.com
Набуття чинності Законом № 643 принесло не тільки нові питання, а й нові проблеми. Серед останніх — неможливість реєстрації зменшуючих РК до «старих» ПН. У чому суть проб­леми і чи є в неї рішення — ви дізнаєтеся тут.
електронне ПДВ-адміністрування

За загальним правилом зменшуючі РК повинен реєструвати покупець. Але в цьому правилі є деякі винятки. Так, РК (як збільшуючі, так і зменшуючі) до «долютневих» ПН повинні реєструвати постачальники. При цьому, якщо раніше цей виняток був передбачений тільки на рівні підзаконної нормативки, то з 29.07.2015 р. його записали прямо до п. 192.1 ПКУ.

«Так у чому ж проблема?» — запитаєте ви. Як виявилось, зареєструвати такі РК в багатьох постачальників не виходить — сервер ДФСУ їх не пропускає. Причому в деяких випадках квитанції свідчать, що показники формули для реєстрації таких РК перевіряються за покупцями.

Що робити? Почнемо з того, що РК, складені з 1 липня до «долютневих» ПН, дійсно повинні впливати на формулу (це випливає з п. 2001.3 ПКУ). Причому, якщо такий РК є зменшуючим, то для постачальника суми ПДВ за ним показник формули повинні збільшувати, а для покупця — зменшувати.

img 1

Саме тому в деяких випадках квитанції, отримані постачальниками, можуть прив’язуватися до показників ліміту реєстрації покупців.

Але як бути з відмовами в реєстрації таких РК? Є думка, що реєструвати їх доведеться покупцям. Для підтвердження цього висновку посилаються, зокрема, на нещодавній лист № 29163*. У ньому податківці дійсно упустили ситуацію з реєстрацією РК до «долютневих» ПН — причому без підстав. Водночас діяти так само ми все одно не радимо. Уявімо, що в покупця дійсно вийде зареєструвати такий РК. Якщо постачальник на підставі цього документа зменшить ПДВ-зобов’язання, то перейме на себе серйозний ризик. Адже ПКУ недвозначно вказує, що такі РК повинен реєструвати постачальник. А тому, якщо податківці при перевірці виявлять зворотне, то, ймовірно, розцінять це як порушення і донарахують податкові зобов’язання. При цьому посиланням на лист № 29163 тут навряд чи допоможеш — у ПКУ з цього приводу є пряма норма, а висновки листа в цій частині сформульовані неточно.

* Лист ДФСУ від 07.08.2015 р. № 29163/7/99-99-19-03-02-17.

Отже, вважаємо: якщо зіткнулися з подібною проблемою, найбільш оптимальний варіант — вичікувати, доки податківці не вирішать проблему або не розкажуть, як діяти. Тим більше що цьому сприяють продовжені строки реєстрації ПН і РК (тих, які складені з липня по вересень), а також мораторій на застосування штрафів за їх несвоєчасну реєстрацію. Якщо ж час не терпить, то, як варіант, у деяких випадках повернення можна оформити як зворотну купівлю/продаж зі складанням ПН.

img 2

Якщо ж ваш договір з контрагентом передбачає штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН або РК, то ви можете врятуватися, зокрема, посиланням на ч. 2 ст. 218 ГКУ і квитанцією, що підтверджує відмову реєстрації РК (таким чином ви доведете, що зробили все залежне від себе, щоб не допустити порушення договірних зобов’язань).

v.smerdov@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі