Теми статей
Обрати теми

Граніт науки за гроші роботодавця

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці, y.klyzhenko@buhgalter911.com
Підприємство вирішило оплатити навчання фізособи у виші. Чудова думка. Але! Часто благородні пориви роботодавців потрапляють під податковий прес. Чи потрібно обкладати вартість такого навчання податками? Зараз і дізнаємося всі нюанси.
навчання працівника, ПДФО, ВЗ, ЄСВ

Спершу ознайомимося з термінологією. Зокрема, під навчанням у виші розумітимемо:

— професійну підготовку, тобто здобуття нової спеціальності або кваліфікації особою, яка раніше не мала освіти відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня;

— перепідготовку — отримання нової професії або спеціальності особою на основі отриманого раніше освітньо-кваліфікаційного рівня.

Умови безподаткового навчання

Суму, сплачену на користь навчального закладу за підготовку або перепідготовку фізособи, не обкладають ПДФО, якщо одночасно виконуються три умови (п.п. 165.1.21 ПКУ). Перелічимо їх.

1. Оплату здійснено вітчизняному вищому або професійно-технічному навчальному закладу. Форма навчання значення не має.

2. З фізособою укладено письмовий договір (контракт) про те, що таке особа зобов’язалася відпрацювати у суб’єкта господарювання, який оплатив його підготовку, перепідготовку, після закінчення навчального закладу та здобуття спеціальності (кваліфікації) не менше трьох років.

3. Сума оплати за навчання з розрахунку на місяць не перевищує у 2015 році 1710 грн.

img 1

Якщо навчання оплачене одним платежем за весь період навчання (декілька років), то з метою порівняння з неоподатковуваною межею загальну суму потрібно розподілити за місяцями навчання (консультація в категорії 103.02 ЗІР).

Зауважте: під таке ПДФО-звільнення потрапляє плата за навчання будь-якої фізособи (як працівника, так і не працівника). При цьому немає прив’язки до профілю діяльності або загальних виробничих потреб роботодавця.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ неоподатковувану частину витрат на навчання відображаєте з ознакою доходу «145».

Якщо вартість навчання не обкладається ПДФО, то й ВЗ не утримуєте (пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). У розділі II форми № 1ДФ навчання, що не обкладається ВЗ, не відображаєте.

Витрати на підготовку та перепідготовку кадрів не входять до фонду оплати праці згідно з пп. 3.10 і 3.24 Інструкції № 5* та зазначені в пп. 9 і 11 розд. II Переліку № 1170**. Тому ЄСВ з таких виплат не справляєте.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.

** Перелік видів виплат, здійснюваних за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Також не обкладають ПДФО (і ВЗ) суму цільової благодійної допомоги, наданої навчальному закладу у вигляді плати за навчання фізособи або за надання додаткових послуг з навчання за умови, що така фізособа є інвалідом; дитиною-інвалідом або дитиною, в якої хоча б один з батьків, — інвалід; дитиною-сиротою, напівсиротою; дитиною з багатодітної або малозабезпеченої сім’ї; дитиною, батьки якої позбавлені батьківських прав (п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ).

img 2

Розмір такої допомоги не обмежений.

Якщо щось пішло не так.

Вартість підготовки (перепідготовки) фізособи обкладають ПДФО і ВЗ, якщо:

1) не виконується хоча б одна з трьох умов, установлених п.п. 165.1.21 ПКУ (див. вище).

Важливо! Якщо «не спрацювала» перша і друга умова, то вся вартість навчання буде для того, хто навчається, оподатковуваним доходом. А ось якщо перші дві умови виконано, але навчання на місяць коштує дорожче встановленого ліміту (у 2015 році — 1710 грн.), то ПДФО і ВЗ обкладають тільки суму перевищення;

2) працівник звільнився до закінчення навчання або не відпрацював належний строк. У цьому випадку вся сума, сплачена за навчання, потрапить до складу оподатковуваного доходу. Проте цього можна уникнути (читай: сума навчання не обкладатиметься ПДФО і ВЗ), якщо фізособа:

— звільнена з ініціативи роботодавця (за скороченням). З положень ПКУ такий висновок не випливає, але його дотримуються податківці (див. консультацію в категорії 103.02 ЗІР);

або

— відшкодовує витрати на навчання підприємству.

Оподатковувана ПДФО вартість підготовки (перепідготовки) працівника є для нього додатковим благом. Оскільки сума, перерахована навчальному закладу, — це «чистий» дохід фізособи, то база обкладення ПДФО повинна визначатися з урахуванням «натурального» коефіцієнта, порядок застосування якого встановлено п. 164.5 ПКУ. Розмір «натурального» коефіцієнта при ставці ПДФО 15 % дорівнює 1,176471, а при ставці 20 % — 1,25.

img 3

Якщо ПДФО обкладається частина вартості навчання, то «натуральний» коефіцієнт застосовуємо до суми перевищення над неоподатковуваною межею.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ оподатковувану частину витрат на підготовку, перепідготовку відображаєте з ознакою доходу «126».

Ну і не забуваємо про ВЗ. До бази оподаткування ВЗ має потрапити тільки та вартість навчання (її частина), що входить до бази обкладення ПДФО у складі додаткового блага (вартість оподатковуваного навчання (її частина), збільшена на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт). Розраховувати та накручувати зверху ВЗ-коефіцієнт не потрібно. Це не передбачено ПКУ.

Якщо вартість навчання обкладалася ВЗ, то не забудьте відобразити це в розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ у складі загальних сум.

y.klyzhenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі